Etler poşette bekletilince kokma ve yanma yapmış.


5600081dae784918b41bdf3d

 

 

 

Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, özellikle bayramın ilk günü kurban kesen vatandaşların çoğunluğunun etlerini poşete koyduktan sonra balkon veya ev içinde bekletip bayramlaşma veya gezmeye gittiklerini söyleyerek, “Etler poşette bekletilince kokma ve yanma yapmış. Vatandaşları o kadar uyarmamıza rağmen milli servetimize büyük darbe vurulmuş oldu” dedi.

 

 

“BOZULAN ETLER HAYVANLARA BİLE YEDİRİLMEMELİ”

 

 

Kepez ilçesi Dokuma semtinde kasap dükkanı bulunduğunu hatırlatan Osman Yardımcı, “Sadece benim işyerime gelen etlerin yüzde 5’i zayi oldu. Etleri temizlediğimiz halde yenilecek gibi değildi. Kent merkezindeki tüm kasapları hesaplarsak, Antalya’da etlerin yaklaşık yüzde 20-25’lik bölümü çöpe atıldı diyebiliriz. Biz bozulan bu etlerin hayvanlara bile yedirilmesini istemiyoruz” diye konuştu.

 

 

Yardımcı, etlerin kesilip parçalandıktan sonra derin dondurucu veya buzdolabının dondurucu bölümünde muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

 

FEDERASYON BAŞKANI DA KONUŞTU

 

 

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, “Vatandaşlarımız eti koruyamıyorlar. Hemen eti bırakıp, gezmeye çıkıyorlar. Bu nedenle kesilen kurbanların etlerinde yüzde 25 zayiat oluşuyor” dedi.

 

 

Yardımcı, vatandaşlara Kurban Bayramı öncesinde kurban etinin saklanmasıyla ilgili uyarıda bulunduklarını, buna karşın pek çok kişinin bu uyarıları dikkate almadığını söyledi. Bazı vatandaşların kurban etlerini hemen poşetlere koyup, ağzını bağlayarak bir köşeye ya da buzdolabına koyduğunu ifade eden Osman Yardımcı, “Vatandaşlarımız eti koruyamıyorlar. Hemen eti bırakıp, gezmeye çıkıyorlar. Bu nedenle kesilen kurbanların etlerinde yüzde 25 zayiat oluşuyor” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Yaralı kuşlara 'şifa' oldular

 

 

Yardımcı, kendisine ait kasap dükkanına kıyma çekilmesi ya da ayıklanması için getirilen kurban etlerinden dört küçükbaş hayvan eti kadarını, yanlış saklama sonucu bozulduğu için atmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

 

 

KURBAN ETİ DİNLENMELİ

 

 

Yeni kesilen hayvanın etinin belirli bir sıcaklığının olduğunu, bu nedenle ağzı kapatılarak bekletilen ya da poşete sarılarak buzdolabına konulan etlerin bozulma ve kokma yaptığını dile getiren Osman Yardımcı, şunları kaydetti:

“Kurbanlık et parçalandıktan sonra sofra sinileri içerisinde balkona konulmalı. Bir, iki saat orada dinlensin. Sıcaklığını attıktan sonra isteyenler kasaplara getirsinler. Bir yere gidilecekse bile siniyle dolaba konulsun. Poşete konulursa havasızlıktan bozuluyor. Poşete koymadan siniyle buzdolabına konulursa hiçbir şey olmaz. Türkiye çapında 1 milyon dana, 3 ila 3,5 milyon kadar da küçükbaş kesiliyor. Sadece küçükbaş hayvanların yüzde 25’ine vurduğun zaman, aşağı yukarı 70 ton et bu şekilde ziyan olmuştur. Bu, bir milli servet kaybıdır.”


DİĞER HABERLER
FAO Gıda Fiyat Endeksi dokuz aylık yükselişini Şubat’ta da sürdürdü
Haber Tarihi: 27 Eylül 2015. 16:20
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x