FAO işbirliği ile beş ülkede gıda güvenilirliği sistemlerini güçlendiren proje


FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı tarafından finanse edilen proje, güvenilir gıdaya ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile 2030 Gündemine ulaşma yolunda bir adım olacak.

Güvenilir olmayan gıda, insan sağlığı ve ekonomiler için küresel düzeyde büyük bir tehdit. Bu meseleye yönelik olarak Azerbaycan, Kırgızistan, Moldova Cumhuriyeti, Tacikistan ve Türkiye’de resmi gıda güvenilirliği kontrol ve risk iletişim sistemlerini güçlendirmek için yeni bir proje başlatıldı.

Türkiye tarafından finanse edilen FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP II) kapsamında uygulanan proje, bölgesel kapasite geliştirme etkinliklerinin yanı sıra yararlanıcı ülkeler düzeyinde de faaliyetler gerçekleştirecek.

Gıda güvenilirliği, değer zincirinin her adımında (üreticilerden satıcılara ve tüketicilere kadar) dikkate alınması gereken bir konu. Bu nedenle bir gıda kontrol sisteminin etkili olabilmesi, ancak çiftlikten sofraya, gıda üretiminin ve işlemenin tüm aşamalarını kapsamasıyla mümkün olabilir.

Projenin yararlanıcı ülkeleri olan Azerbaycan, Kırgızistan, Moldova Cumhuriyeti, Tacikistan ve Türkiye, son yıllarda, gıda sistemlerini daha sürdürülebilir kılmak amacıyla gıda kontrol sistemlerini iyileştirecek önemli adımlar attılar. Proje, bu ülkelerin gıda güvenilirliği kontrol sistemlerinin farklı gelişim aşamalarında olduğunun bilincinde olarak, bir taraftan bölgesel bir perspektifle bazı ortak zorluklarına odaklanırken, diğer taraftan ülkelerin kendilerine has ihtiyaçlarına odaklanacak.

DİĞER HABERLER
Üreticilerden gıda güvenliği için küresel çağrı

Proje, beklenen sonuçlara ulaşmak için, ülkeler arasında bilgi ve deneyim alışverişini kolaylaştırırken aynı zamanda bu ülkelerin Türkiye’nin uzmanlığından yararlanmalarını sağlayacak.

Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, gıda kaynaklı hastalıklar her yıl yaklaşık 600 milyon kişiyi hasta ediyor ve 420.000 kişinin ölümüne neden oluyor. Etkili gıda güvenilirliği ve kalite kontrol sistemleri, yalnızca insanların sağlığını ve refahını korumak için değil, aynı zamanda daha geniş pazarlara erişimi teşvik ederek ekonomik kalkınmayı desteklemek ve geçim kaynaklarını iyileştirmek için de önemli.


Haber Tarihi: 26 Ocak 2021. 23:34
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x