Fethiye’nin üç köyünde “Geyik Hastalığı” karantinası


Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı 3 köy, halk arasında “geyik hastalığı” olarak bilinen epizootik hemorrhagic disease (EHD) hastalığı nedeniyle karantinaya alındı.

Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı 3 köy, halk arasında “geyik hastalığı” olarak bilinen epizootik hemorrhagic disease (EHD) hastalığı nedeniyle karantinaya alındı.

Fethiye’nin Alaçat, Yanıklar ve Kayadibi köylerinde bazı hayvanların telef olmaları nedeniyle Fethiye Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri çalışma başlattı. Telef olan hayvanlardan alınan
ve İzmir Bornova Araştırma Enstitüsü’ne gönderilen numunelerin sonuçlarına göre, bu 3 köyde epizootik hemorrhagic disease hastalığı olduğu belirlendi.

Köylere çift tırnaklı hayvan girişi yasaklanırken, yetkililer köy halkını hastalığa karşı uyardı. /aa

Epizootik Hemorajik Hastalık

Epizootik Hemorajik Hastalık (EHD = Epizootic Hemorrhagic Disease) (AĞUSTOS 2007) Daha çok geyiklerin bir hastalığı olup, tüm ruminantlarda görülebilir. Etkeni virüstür (orbivirus). Bulaşma sineklerle olur (Culicoides). Doğrudan bulaşma söz konusu değildir. EHD Mavi Dil hastalığıyla ve Japonya ‘da, Kore’de görülen İbaraki hastalığıyla aynı gruptadır. İbaraki hastalığı adı geçen virüsün bir serotipidir. Orbiviruslerden EHD virüsünün on serotipi bulunmakla birlikte, genellikle görülen iki serotiptir. (EHDV-1 – EHDV-2) EHD her yerde görülebilir. Coğrafi olarak yaygındır. Sıcak, tropik, subtropik yerlerde görülme sıklığı yüksektir.Hastalıkta bulaşma oranı sığırlarda %5, ölüm oranı %10 civarındadır. EHD ateş, iştahsızlık ve yutkunma güçlüğü ile başlar. Ağız, dil, yutak, gırtlak ve yemek borusunda kanamalar, kanlı ishal, hızla zayıflama, dengesizlik, yüz, dil, boyun ve gözde şişlikler, topallık, zor nefes alma gibi belirtilerle kendini gösterir. Aspirasyon pneumonisi şekillenebilir. Ağızdan akan salyada, ülser ve erozyonlar dolayısıyla, kan görülür. Sığırlarda subklinik ve seropozitif vakalar da görülebilir. Gebelerde gebeliğin 70.-120. günlerinde fetusun rezorbsiyonu ya da hidrosefali görülür. Hastalık insana bulaşmaz. Aşısı ve tedavisi yoktur. Aşı çalışmaları sürdürülmektedir. (Japonya’da canlı ibaraki aşısı) Kesin teşhis virüs izolasyonu, PCR (RT-PCR) ve serolojik testlerle konulur. Hastalığın kuluçka süresi ile ilgili çok kesin bilgi mevcut değildir. Virüse en etkili dezenfektanın asetik asit olduğu bildirilmektedir. Bununla beraber sodyum hidroksit, glutaraldehit, sodyum hipoklorit gibi dezenfektanların da etkili olduğu saptanmıştır. Hastalıkla mücadele vektör kontrolü ile yapılır. Yani sineklerle mücadele hastalığı önlemenin tek yoludur. Hasta sığırlarda ölüm nadiren vuku bulur. Genellikle birkaç hafta içinde iyileşirler. Ancak; topallık hayvanlarda kalıcı hasar bırakabilir. İkincil enfeksiyonlar için geniş spektrumlu antibiyotik kullanılabilir. Zorunlu olarak kesilen sığırlarda ya da otopside midede (abomasum) ödem ve kanamalar görülür. Akciğerlerde aspirasyon pneumonisi belirtileri görme ihtimali yüksektir. KAYNAK: EGEVET

DİĞER HABERLER
Kuduzla mücadele için ‘hayvan refahı polisi’

Haber Tarihi: 27 Kasım 2011. 13:57
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x