Filipinlilere,Halk Ekmek’ten ANKARA SİMİDİ eğitimi !…
Halim UTLU
Orta Anadolu İhracatçılar Birliği Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubunun davetlisi olarak Başkent’te bulunan Filipinler Pişirme Derneği (Pilippine Society of Baking) gıda danışmanları, çeşitli inceleme ve araştırmalarda bulunmak üzere ziyaret ettikeri Halk Ekmek Fabrikası’nda,üretime katılarak Ankara Simidine şekil vermeye çalışmaları,komik anların yaşanmasına sahne oldu.
Ekmek üretimini beğendiler
Halk Ekmek Fabrikası, Filipinli Pişirme Derneği görevlilerini ağırladı. Örnek üretim yeri olarak fabrikayı ziyaret eden Filipinli konuklar, ekmek üretimi konusunda yetkililerden bilgi aldı.Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası,Türkiye’den ve ülke dışından konuklarını ağırlamaya ve ekmek üretimine ilişkin bilgilerini paylaşamaya devam ediyor.
Örnek üretim yeri gösterildi
Orta Anadolu İhracatçılar Birliği Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu’nun davetlisi olarak Ankara’ ya gelen Filipinler Pişirme Derneği (Pilippine Society of Baking) görevlilerinden Carla Leopoloo Vaalancia ve Catherina Go Blas-Yu isimli gıda danışmanları, çeşitli inceleme ve araştırmalarda bulunmak üzere Halk Ekmek Fabrikası’nı ziyaret etti.Örnek üretim yeri olarak fabrikayı ziyaret eden konuklara, üretim kısmında,hamur aşamasından pişirmeye kadar olan süreç konusunda, uygulamalı olarak bilgi verildi.
Ankara Simidi ilginç geldi
Un kalitesi, doğal, sağlıklı ekmek üretimi anlatılarak,kendi ülkelerinde daha profesyonel biçimde üretim yapabilmek için teorik ve pratik bilgi alışverişlerinin yapıldığı ziyarette, gezilen bölümlerde uygulamalı üretime de katılan konuklar, Halk Ekmek Fabrikası tarafından üretimi yapılan Ankara Simidi’ne ilişkin de bilgi aldılar.
Konukların, üretime katılarak simide şekil vermeye çalışmaları da komik anlara sahne oldu.İncelemeler sonrası Ankara Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar’ı ziyaret eden konuklar,kendi elleriyle yapmış oldukları simit ve poğaçaları da birlikte yediler.
Filipinli Heyet,inceleme gezisinden çok memnun ve mutlu ayrıldıklarını,dernekleri aracılığı ile bu pratik ve teorik bilgileri, fırıncılara ve ilgili kuruluşlara aktaracaklarını belirttiler.
Türkiye, Filipin’e un ihraç ediyor
Genel Müdür İlkbahar, “Üretimde, insan sağlığını esas alan fabrikamız, hem ekmek üretmekte, hem de bir endüstri gibi öncülük yapmaktadır. Fabrikamızı ziyaret eden Filipinli heyete, sağlıklı ve doğal ürünlerin, insan sağlığı için önemini anlattık” diyerek,son yıllarda dünyada en fazla buğday ihraç eden ülkeler arasında, Türkiye’nin ilk sıralarda olduğunu ve Filipin’e un ihraç edildiğini ifade ederek şöyle devam etti;
Ekmek çeşitlerimizi teker teker gösterdik
“Un ihracatında büyük bir pazarımız olan Filipinlilere, geleneksel ekmek çeşitlerimizi teker teker gösterdik.Yerli buğdayımızın ve onun ürünü olan ekmeklerin, ne kadar önemli,kaliteli ve sağlıklı olduğunu, uygulamalı olarak anlattık. Bu çalışmamız hem gıda, hem de kültür köprüsü olacaktır. Dünyaya ünü hızla yayılan Türkiye’nin, Filipin halkı ile de buğday ve un konusunda çok başarılı çalışmaları olacağına inanıyorum”