Fındık üretim alanları artırıldı


Artvin’in Hopa ve Murgul, Kastamonu’nun Doğanyurt, Sakarya’nın Kaynarca ilçelerinde fındık üretilebilecek.
       
 ANKARA – Bakanlar Kurulu kararı ile fındık üretim alanları artırıldı. Karara göre, Artvin’in Hopa ve Murgul, Kastamonu’nun Doğanyurt, Sakarya’nın Kaynarca, Samsun’un Ondokuzmayıs, Tekkeköy, Alaçam, Yakakent, İlkadım, Bafra, Asarcık, Canik ve Atakum, Bartın’ın Ulus ilçelerinde de belirtilen koşullara uygun sahalarda fındık üretilebilecek.

Bakanlar Kurulu’nun Fındık Alanlarının Tespitine Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına ilişkin kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak 1 Haziran 2010 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Karara göre, fındık üretimine izin verilen yerler şöyle:

Artvin’in Borçka ve Arhavi, Hopa, Murgul ilçeleri, Düzce’nin Merkez, Akçakoca, Cumayeri, Gölyaka, Çilimli, Gümüşova, Yığılca ve Kaynaşlı ilçeleri, Giresun’un Merkez, Bulancak, Keşap, Tirebolu, Görele, Eynesil, Espiye, Dereli, Çanakçı, Güce, Doğankent, Yağlıdere ve Piraziz ilçeleri, Kastamonu’nun Abana, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, İnebolu ve Doğanyurt ilçeleri, Kocaeli’nin Kandıra ilçesi, Ordu’nun bütün ilçeleri, Rize’nin Ardeşen, Fındıklı ve Pazar ilçeleri, Sakarya’nın Kocaali, Karasu, Akyazı, Hendek, Ferizli ve Karapürçek ve Kaynarca ilçeleri, Samsun’un Çarşamba, Terme, Ayvacık ve Salıpazarı, Ondokuzmayıs, Tekkeköy, Alaçam, Yakakent, İlkadım, Bafra, Asarcık, Canik ve Atakum ilçeleri, Sinop’un Merkez, Ayancık, Türkeli, Erfelek, Gerze ve Dikmen ilçeleri, Trabzon’un bütün ilçeleri, Zonguldak’ın Alaplı ve Ereğli ilçeleri, Bartın’ın Merkez, Amasra ve Kurucaşile ve Ulus ilçeleri, Gümüşhane’nin Kürtün ilçesi.

DİĞER HABERLER
MÜSİAD: Milli tarım, milli güvenlik meselesidir

Buna göre, Artvin’in Hopa ve Murgul ilçeleri, Kastamonu’nun Doğanyurt ilçesi, Sakarya’nın Kaynarca ilçesi, Samsun’un Ondokuzmayıs, Tekkeköy, Alaçam, Yakakent, İlkadım, Bafra, Asarcık, Canik ve Atakum ilçeleri, Bartın’ın Ulus ilçesi de fındık üretim alanlarına dahil edildi.

Fındık üretiminin söz konusu il ve ilçelerin bu kararın yürürlüğe girdiği tarihteki idari sınırlarındaki sahalarda yapılacağı belirtilen karara göre, söz konusu il ve ilçelerde 1. ve 2. sınıf tarım arazileri ve yüzde 6’dan daha az eğimli 3. sınıf tarım arazileri dışındaki arazilerde fındık üretimi yapılabilecek.

FINDIKTA YÜZDE 10 ARTIŞ BEKLENİYOR

Batı Karadeniz bölgesinde bir önceki yıla göre fındık rekoltesinde yüzde 10 civarlarında bir artış bekleniyor

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Nurettin Karslıoğlu,  Batı Karadeniz bölgesinde bir önceki yıla oranla çok büyük don ve kuraklık afeti yaşanmazsa fındık rekoltesinde yüzde 10 civarlarında bir artış olacağını belirtti.

 Karslıoğlu, UFK tarafından rekolte çalışması konusunda görevlendirilen Prof. Dr. Turan Karadeniz’in çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Geçtiğimiz hafta Batı Karadeniz Bölgesinde yapılan çalışmada Yığılca, Cumayeri ve Melenağzı mevkilerinde karanfillerin çalışmaları yapıldığını söyleyen Karslıoğlu, ”Yüksek kesimlerde bazı fındık türlerinin karanfillerinin daha açmamış olduğunu, bununda hava şartları ile ilgili olduğunu tespit edildi” dedi.
 
Şuanda rekolte çalışmaları için Giresun bölgesinde bir çalışma yapıldığını, oradaki çalışmanın ardından tekrar batı Karadeniz Bölgesine gelineceğini ve burada yarım kalan çalışmaların tamamlanacağını dile getiren Karslıoğlu, “Rekolte çalışması anlamında her ilin Tarım Müdürlükleri, Ziraat Odaları da yapıyor ancak bizim hocalarımız son iki yıldır en verimli çalışmalar yaptılar. Rekolte çalışmasının sonlanması Haziran ayından önce mümkün değildir. Hava şartları ne getirir onu bilemeyiz. Hazirandan önce don olayları olup tahmini rakamın altında düşülebilir o yüzden hazirana kadar bir tahmin yapmak doğru olmaz” diye konuştu.
 
Geçen yıl batı Karadeniz Bölgesinde orta seviyede bir fındık rekoltesi olduğunu belirten Karslıoğlu,  ”Batı Karedeniz bölgesinde önümüzdeki sezonda da ağır baskın bir fındık rekoltesi beklemiyorum. Orta seviyede bir rekolte beklentimiz var.  2010 yılında sadece baskın verim Ordu bölgesinde olmuş, Trabzon, Samsun ve Batı Karadenizde çok olmamıştır. Bu yıl ise tam tersi olup Ordu’da orta seviyede diğer bölgelerde bir önceki yıla göre daha baskın olabileceği kanaatindeyim. Batı karedeniz bölgesinde bir önceki yıla oranla çok büyük don ve kuraklık afeti olmazsa rekoltede yüzde 10 civarlarında bir artış olur” dedi.

DİĞER HABERLER
Bakan Eker "İsrail tohumu kullanmayın!"

Haber Tarihi: 24 Şubat 2011. 15:02
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x