Foodtech inovasyon ve girişim için GOOINN raporu yayınlandı


Dünyanın trend sektörlerini inceleyerek geniş ve kapsamlı raporlar hazırlayan GOOINN (Good Innovation)’in Araştırma Merkezi, foodtech alanındaki inovasyon ve girişimcilik yetkinliğini artıracak tüm detayları ortaya koyan Foodtech Raporu’nu yayınladı.

Kurumsal şirketlere inovasyon kültürünün yetkinliklerini aktarma ve kurum içi girişimcilik konusunda çözüm ortaklıkları sunan GOOINN, yükselen ekosistem olan Foodtech raporunda, sektörün önde gelen teknolojileri ve kullanım alanları, dünyadan ve Türkiye’den Foodtech örnekleri, sürdürülebilir gıda, geleceğin gıdaları ve trendleri açıkladı.

Gıda teknolojileri olarak bilinen Foodtech; özellikle dünyadaki iklim krizi, son yıllarda yaşanılan salgın, lojistik sıkıntılar ve daha birçok sebepten dolayı bugün önemli bir noktada. Bu nedenle güvenilir gıdaya, sürdürülebilir üretime, akıllı lojistik sistemlerine ve etkin tarım uygulamalarına duyulan ihtiyaç gün geçtikçe artmakta. Dolayısıyla bu ihtiyacı karşılayacak olan foodtech sektörü oldukça ilgi çekiyor. Sektörde gıda ürünlerini geliştirmek, üretmek ve dağıtmak için son teknolojiler kullanılıyor. Güvenilir gıdaların seçimine, muhafaza edinimine, işlenmesine, ambalajlanmasına ve kullanımına yönelik uygulamalar da bulunuyor. Ayrıca tüketicilerin yiyecekler ile ilgili etkileşimlerine yönelik çalışmalar hız kazanıyor.

GOOINN’in sektörel araştırma raporuna göre Foodtech alanında yapılan çalışmalar ve uygulamalar 8 ana kategoride toplanıyor;

  • Agtech
  • Yeni Nesil Yiyecek ve İçecekler (Next Gen Food & Drinks)
  • Gıda İşleme (Food Processing)
  • Gıda Teslimatı (Food Delivery)
  • Mutfak & Restaurant Teknolojisi (Kitchen & Restaurant Tech)
  • Tüketici Uygulamaları & Hizmetleri (Consumer Apps & Services)
  • Gıda Güvenliği ve İzlenebilirlik (Food Safety & Traceability)
  • Artık & Atık Yönetimi (Surplus & Waste Management)
DİĞER HABERLER
'Yüzen oteller' esnafın yüzünü güldürdü

2019 yılında 220 milyar dolarlık bir pazara sahip olan ve dünya genelinde ilgi çekici bir hal alan FoodTech’in 2027 yılında 342 milyar dolara çıkması bekleniyor. Diğer yandan, Foodtech alanına yapılan yatırımlar hızla artıyor. 2021 yılında özellikle Avrupa’da bu alana yapılan yatırımların daha fazla olduğu görülüyor ve ekosistemin payı %20’i seviyesinin üstüne çıkıyor.

Foodtech ekosistemindeki şirketler çeşitli teknolojileri 13 farklı alanda kullanıyor

GOOINN’in bu alanda inovasyon yapmak isteyen şirketler için derlediği araştırma raporu, Foodtech sektöründe önde gelen teknolojilerin 13 farklı alanda kullanıldığını ortaya koydu.

Bugün, gıda teslimat uygulamaları ile şirketler odak alanlarını temel gıda dağıtımından daha düşük fiyatlar ile gıda dağıtımına kaydırırken, robotlar gıdaların dağıtılmasında, kesilmesinde, yerleştirilmesinde, paketlenmesinde ve muhafaza edilmesinde kullanılıyor. 3 boyutlu baskı teknolojisi, blockchain, yüksek basınçlı işleme teknolojisi, darbeli elektrik alanı teknolojisi, soğuk plazma teknolojisi, büyük veri analitiği, nanoteknoloji uygulamaları, sensörler ve GPS, biyoinformatik, hücre bazlı gıda üretim teknolojisi, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi teknolojiler aşağıda yer alan 13 farklı alanda kullanılarak girişimciler tarafından hayata geçiriliyor.

  1. Gıda Üretimi ve İşleme: Gıda üretimi ve işlemede teknolojinin kullanılması; daha verimli ve etkili çiftçilik, hasat, üretim ve paketleme yöntemlerine olanak tanımaktadır. Diğer yandan gıda zehirlenmesini önlemeye yardımcı olmaktadır.
  2. Gıda Perakendesi: Gıda perakendesinde mobil uygulamalar ve online sipariş uygulamaları ön plandadır. Bunlar sayesinde tüketiciler gıdalara her zamankinden daha fazla erişebilmektedir.
  3. Gıda Teslimatı: Gıdaların teslimatları için gıda dağıtım platformları kullanılmaktadır. Tüketiciler yerel veya online gıda satıcılarına sipariş verebilmek için bu platformlardan yararlanmaktadır.
  4. Gıda Lojistiği: Gıda tedarikçileri ve distribütörleri blockchain ve diğer gelişen teknolojileri kullanarak ürünleri çiftlikten tüketicilerin sofrasına kadar lojistik anlamda takip edebilmektedir.
  5. İçerik Bilişimi: Şirketler yeni içerikler oluşturmak, tüketicilerin gıda tüketimi ile ilgili davranışlarını kavramak için büyük verileri kullanmaktadır.
  6. Gıda Güvenliği: Kullanılan teknoloji sayesinde şirketler tüketilmesi güvenli olmayan gıdaları belirleyebilmektedir.
  7. Ürün Paketleme: Teknoloji sayesinde yenilikçi paketleme çözümleri geliştirilmektedir ve bu çözümler ürünlerin tazeliğini korumaya, raf ömrünü uzatmaya ve nakliye sırasında hasarı önlemeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca kirliliğe yol açmayan ambalajların üretimini sağlamaktadır.
  8. Kişiselleştirilmiş Gıda: Özellikle kullanılan yapay zeka sayesinde tüketicilere yemek seti teslimat hizmetlerinden içerik önerilerine kadar kişiselleştirilmiş gıda hizmeti verilmektedir.
  9. Diyet İzleyicileri: Tüketicilerin hangi yiyecekleri ne zaman yediği uygulanan teknoloji sayesinde izlenebilmektedir. Diyet izleyicisi olarak tanımlanan bu teknolojik uygulama sayesinde birçok veri elde edilmektedir. Buradan elde edilen veriler doğrultusunda yemek planları yapılabilmektedir ve tüketiciler ihtiyaç duydukları tüm besinleri aldıklarından emin olabilmektedir.
  10. Yiyecek Sıralama: Özellikle yapay zeka uygulamaları sayesinde yiyecek fotoğrafları kullanılarak içerisindeki malzemeler sıralanabilmektedir. Tüketiciler böylelikle kendilerine zarar verebilecek maddeler konusunda bilgi sahibi olabilmektedir.
  11. Gıda İsrafı: Sensörler ve blockchain teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde satılmadan önce bozulan gıdalar otomatik olarak belirlenerek israf önlenmektedir. Böylece satılmayan ürünlerden tasarruf edilmektedir.
  12. Yemek Eşleştirme: Yapay zeka yardımıyla tüketicilere yemek tercihlerine göre yemek tarifleri önerilebilmektedir.
  13. Kişiselleştirilmiş Beslenme Tavsiyesi: Yapay zeka sayesinde tüketicilere kişiselleştirilmiş beslenme tavsiyesi verilebilmektedir.
DİĞER HABERLER
AA Halep muhabiri Leyla bombalı saldırıda hayatını kaybetti
Foodtech raporu geleceğin gıdalarını da ortaya koydu

Yapılan çalışmalara göre geleceğin önde gelen gıdaları Algler, Fasulye ve Diğer Bakliyatlar, Kaktüsler, Tahıllar, Sebze Benzeri Meyveler, Yaprak Yeşillikleri, Mantarlar, Kuruyemiş ve Çerezler, Kök Sebzeler, Yumru Bitkileri, Filizlenen Bitkiler, Denizanası Cipsleri ve Salatası gibi besinlerden oluşacak.

2022 Foodtech Raporu’nun tamamını okumak için; https://mailchi.mp/gooinn/foodtech-raporu-2022


Haber Tarihi: 22 Ağustos 2022. 11:17
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x