Gazprom ve Türkiye Mavi Akım’ı 19 milyar metreküpe çıkarmak için anlaştı.
Gazprom tarafından yapılan açıklamaya göre, Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev ve Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız arasında gerçekleşen görüşmede işbirliğinin geliştirilmesi ve Mavi Akım gaz boru hattının yıllık kapasitesinin 16 milyar metreküpten 19 milyar metreküpe çıkarılması olasılığı görüşüldü.
Taraflar bu konu hakkında ayrıntılı bir çalışma yapma konusunda anlaşmaya varırken, kapasite gücünün arttırılmasının Mavi Akım’a yeni ek boru döşenmesini gerektirmediği vurgulandı. Taner Yıldız, Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Beregovaya kompresör istasyonunun kapasitesinin bir yıl içerisinde arttırılabileceğini, yatırım hacminin ise 150 milyon doları bulacağını belirterek bu konuda Gazprom’un proje ortağı ile anlaşmaya varılması gerektiğini ifade etti. Beregovaya istasyonu dahilinde Mavi Akım hattının deniz kısmının operatorü ve sahibi Blue Stream Pipeline Company B.V.’dir. Gazprom ve İtalyan ENI bu şirketin yüzde 50’şerlik hisselerine sahip. ENI boru hattı kapasitesinin arttırılması konusunda yorum yapmadı.
Türkiye’ye Mavi Akım kapsamında ülkenin ihtiyacı olan gaz alımının %50’den fazlası Rus gazı ile karşılanıyor. Türkiye’ye kesintisiz gaz sevkiyatı haricinde acil durumlardaki eksikliği karşılamak için pratik bir şekilde ek gaz temininde bu gaz boru hattı önemli bir rol oynuyor.
Türkiye’de doğal gaz pazarı yıllık yaklaşık yüzde 3 artmaktadır, ve en büyük yerli oyunculardan Enerco Enerji’nin hesaplamalarına göre 2016 yılından itibaren pazarda 2 milyar metreküp açık oluşabilir. 2018 yılında Azerbaycan’daki Şahdeniz yatağından çıkarılan 6 milyar metreküp doğal gazın bu açığı kapatacağı bekleniyor, ama Türk ithalatçıları projenin jeolojik bakımdan karmaşık olmasından dolayı sevkiyatlarda aksaklıkların meydana gelebileceğinden korkuyorlar.
Mavi Akım kapasitesinin arttırılmasına yönelik teknik çalışmalar konusunda sorun yokken ek gazının fiyatı konusunda hala anlaşmaya varılmadı. Yetkililer doğalgaz fiyat indirim talebi konusunda görüşmelerin devam edeceğini belirttiler. Şu an Botaş bin metreküp için 420 dolar ödeyerek boru hattı üzerinden gelen bütün gazı almaktadır. Ama doğalgaz sektörünün liberalleştirilmesine yönelik politika izleyen Türk yetkilileri özel şirketlerle yeni anlaşmalar yapmak niyetinde. Öbür taraftan Türkiye’de doğrudan faaliyetini sürdürmeye karar veren Gazprom, Bosphorus Gaz şirketindeki hisselerini yüzde 75’e arttırarak onun pazardaki varlığını genişletmeye çalışıyor. Taner Yıldız’ın sözlerine göre Türkiye, özel şirketlerin Mavi Akım projesi çerçevesinde ek doğalgazı Botaş’ın aldığı fiyattan daha düşük fiyatla almasında ısrar edecek. Gazprom’da fiyat konusunda henüz anlaşmaya varılmadığı belirtildi. Bazı uzmanlar, Gazprom’un sevkiyat fiyatlarında indirime razı olup bu imkanı Bosphorus Gaz Şirketinin pazardaki varlığını genişletmek için kullanabileceğini tahmin ediyorlar.
© Collage: The Voice of Russia