GDO’lu Pirinç Fırsatçıları Küplerini Doldurmaya Başladılar
Bundan bir süre önce Mersin limanından ABD’den ithal edilen ve GDO tesbit edildiği iddiası ile mahkemeye verilen 3 firmanın incelemesi devam ederken fırsatçılar küplerini doldurmaya başladılar bile.
Bu yaşanılan istenmeyen süreyi değerlendiren spekülatörler,indirilen ithal pirinç fiyatının peşinden yerli pirince yüzde 30’a varan zam yaptılar.Buna göre yerli Osmancık pirincinin toptan değeri 1,80’den 2,45 TL’ye çıkarıldı.
Bunların denetiminin aksadığı sürede bu fiyatların daha da yukarı çıkması an meselesi. Sektör ilgilileri GDO tartışmalarının pirinç tüketimini yüzde 35 düşürdüğünü söyleyerek “Tüketimde azalma olmasaydı spekülatörler pirinç fiyatını çok daha yükseğe çekeceklerdi” diyerek ilgilileri uyardılar.
Tartışmalar tüketiciyi pirinçten uzaklaştırırken,bulgur tüketiminde büyük bir patlama meydana geldi.
GDO’ya konu olan pirinç türünün piyasada kabul görmüş, çok tüketilen bir ürün olmadığıda a çıklandı.
Tedbirlerin alınmaması halinde ramazan ayında pirinç fiyatlarında büyük zam beklentisi hakim.Türk tüketicisinin yerli pirinci %70 oranında tercih ettiği ve ithal edilen ise %20’de kaldığı açıklandı.
Mehmet Reis de,gazetelere verdiği demeçlerde “2010 yılında Türkiye, kendisine yetecek kadar çeltik üretmişti ancak 2012 yılında verim düşüklüğü nedeniyle üretim azaldı. Şu anda 2012 yılının mahsulünü tüketiyoruz. Çeltik mayıs ayında ekilir, eylülde hasat edilir. Eylüle kadar yerli ürün azlığını da fırsat bilip GDO tartışmalarını fırsata dönüştürmek isteyenler, fiyat artışı beklentisi içinde.” değerlendirmesinde bulundu. Yeni sezona henüz beş ay olduğunu aktaran Reis, “Ayrıca önümüzde bir de ramazan var. Pirinci stoklayanlar, fiyatı daha da arttırma yoluna gidebilir. İthal pirinci sadece ABD’den almıyoruz, İtalya ve Mısır’dan da ciddi miktarlarda geliyor. Pirincin bu dönemde böyle bir tartışmaya konu olması düşündürücü.” şeklinde konuştu.