Genç Çiftçi Eğitimleri’nin merkez ayağı da tamamlandı
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şubesi tarafından yürütülen Genç Çiftçi Projesinde arıcılık konusunda eğitim belgesi olmayan çiftçilere İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda eğitim düzenlenerek katılım belgeleri verildi. Genç çiftçilerin eğitimine, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Hasan ŞEN ve Şube personelleri
katıldılar.
Açılış konuşmasını yaparak proje hakkında bilgiler veren Şube Müdürü Hasan ŞEN; Genç Çiftçi Hibe Desteklemeleri Projesi 3 yıllığına programlanmış bir projedir. 2016, 2017 ve 2018 yıllarında bu proje hayata geçirilerek toplamda Bolu iline 486 proje tamamı hibe olarak verilmiştir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, manda, arıcılık, kapama meyve bahçesi, örtü altı tesisi, kanatlı, mantarcılık, fide fidan ve süs bitkileri, ahududu yetiştiriciliği ve ipek böceği yetiştiriciliği projeleri hayata geçmiştir. Bu projenin amacı, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlayacak kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesidir. Bu nedenle projenin amacına uygun olarak çiftçilerin eğitiminin de olması gereklidir. Bu eğitim belgesini alarak projenin olmazsa olmaz şartlarından birini de yerine getirmiş olacaksınız.’ dedi.
Konuşmaların ardından Veteriner Hekim Mustafa Tuncer arı yetiştiriciliği konusunda temel bilgiler verdi. Doğanın mucizevi varlıkları olan arılarla ilgili bilenen ve bilinmeyen pek çok bilginin bulunduğunu, arıların; ana kraliçe arı, erkek arılar ve işçi (dişi) arılardan oluşan büyük kolonilere sahip canlılar olduğundan bahsetti. Her bir arının yaşam süresi boyunca görevlerinin farklı olduğu, kendilerine bahşedilen özellikler sayesinde bal, polen, arı sütü gibi insan sağlığına oldukça faydalı ürünleri üretmekte olduğundan arıcılık konusunun dikkatli ve doğru bilgi çerçevesinde uygulanması gerektiği vurgulandı. Bilim insanı Albert Einstein da; ‘Arı olmazsa, tozlanma olmaz, bitki olmaz, hayvan olmaz, sonunda da insan olmaz.’ diyerek arıcılığın önemini açıkça belirtmiştir. Bu çerçevede arıcılığın çok ilkel dönemlerden günümüze kadar gelerek hangi yöntemlerle yapıldığı, kovanda popülasyonu artıran ana arının olduğu ve görevleri, işçi arının çıkışından itibaren ayrı ayrı görevlerinin neler olduğu ve erkek arının kovandaki işlevinin neler olduğu hakkında ayrıntılı bilgiler verilerek toplantı son buldu.
Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İzzet MURAT:
“Genç Çiftçilerimiz Bolu tarımsal üretimine önemli bir ivme katmakla beraber bakanlığımız proje koşulları içerisinde yer alan eğitim maddesi de gerçekleştirilen eğitimlerle gerçekleştirilmiş bulunmaktadır” dedi.