Gıda Mühendisleri Odası’ndan Bakanlığa “Numune” tepkisi
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası yazılı bir açıklama yaparak Tarım ve Orman Bakanlığı’na gönderilen ve medyaya da yansıyan bir yazıda, “hazır yemek, pide, lahmacun gibi ürünlerde yapılan histolojik muayene ve kanatlı eti aranması programı kapsamında numune alınmaması ve bulunan uygunsuzlukların taklit veya tağşiş olarak değerlendirilmemesinin istenmesine” tepki gösterdi.
Gıda Mühendisler Odası, halk sağlığını tehlikeye atacak her türlü düşünce ve uygulamaya karşı olduklarını ve buna karşı durmaya devam edeceklerini belirterek; Bakanlık denetimlerinin, işletmeleri düzeltme amacı taşısa da taklit ve tağşişe zemin hazırlayacak şekilde yetersiz ve göstermelik yapıldığında, halk sağlığının ihmal edildiğini vurguladı.
Gıda Mühendisleri Odası ayrıca 5996 sayılı Gıda ve Yem Kanunu’nda, insan sağlığı ve gıda güvenliği yanında tüketici menfaatlerinin de korunmasının amaçlandığına işaret ederek Bakanlık tarafından gönderilen söz konusu yazının, Bakanlığın kendi kanun amaçlarıyla uyuşmadığı açıkça görüldüğünü söyledi. Ayrıca, bu tür iç yazışmalar, sahada çalışan Bakanlık personelinin numune almayacakları düşüncesini yayabilecek, resmi kontrollerde boşluklar oluşturarak insan sağlığı ve gıda güvenliği sorunlarına yol açabileğine de dikkat çekildi.
Gıda Mühendisleri Odası ülkedeki gıda fiyatlarındaki hızlı artışın restoranlar gibi toplu tüketim yerlerindeki gıdaları da etkilediği ifade ediliyor. Gıda krizinin daha da derinleşmesiyle birlikte yüksek girdi maliyetleri ve düşen alım gücüne ek olarak, devletin kontrol ve denetim politikasının tüketicinin aleyhine olması, taklit ve tağşişli ürünlerin artmasına yol açabileceğini de ekleliyor. Aynı zamanda, düzgün işleyen işletmeler için haksız rekabete ve olumsuz örnek oluşturmaya neden olacak bir uygulama olarak da değerlendiriliyor.
Türk mutfağına ait olan lahmacun ve pide gibi geleneksel ürünlerin içerisinde kırmızı et bekleyen tüketicilerin, fiyatı düşürmek amacıyla sakatat veya kanatlı eti gibi farklı bileşenlerin kullanılmasıyla yanıltılabileceği ifade ediliyor.
Bu tür ürünlerin ticari hacminin yüksek olması ve günlük yüzbinlerce tüketici tarafından tüketilmesi nedeniyle, ürünlerin tanımlanması ve standartize edilmesi için önemli adımlar atılması gerektiği belirtiliyor. İşletmelerin, ürünlerin içerik bilgilerini zorunlu olarak sunması için düzenlemelerin yapılması da önemli bir husus.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, bakanlığın etkin numune alma yöntemleriyle birlikte gıda denetimi için gerekli tüm uygulamaları yerine getirmeli ve bu yanlıştan hemen dönülmesi konusunda ısrarcı olduklarını belirtti.