Gübre fiyatı, çiftçiyi tedirgin ediyor


Fiyatta yüzde 90’a varan enflasyon verim kaybına neden oluyor.

ANKARA – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gübre fiyatlarında geçen yıla göre yaşanan ve yüzde 55 ila yüzde 90’lara varan yüksek artışların üretici kesimi tedirgin ettiğini belirterek, “Yüksek zamlar gübreden kaçışa, bu durum da ciddi verim kayıplarına neden olduğunu” bildirdi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Türkiye’de bitkisel üretimdeki verim düşüklüğünün en önemli sebeplerinden birinin yeterli miktarda gübre kullanılmaması olduğunu ifade etti. Türkiye’de halen ihtiyaç duyulanın yarısı kadar gübre tüketildiğini belirten Bayraktar, gübrenin bitkisel üretimde yüzde 40 dolayında üretimi artırıcı etkisi olduğunu kaydetti.

Gübre fiyatlarındaki artışların, üreticinin gübre kullanımından kaçmasına neden olduğunu belirten Bayraktar, zaten yeterli düzeyde olmayan gübre kullanımının, bu kaçışla daha da azaldığını, bunun da ürünlerde ciddi verim kayıplarına yol açtığını bildirdi.

Son aylarda gübre fiyatlarında yüzde 50 ila 90’lara varan fiyat artışları olduğunu hatırlatan Bayraktar, “Özellikle yeni bir ekim sezonu başaklayacakken gübrede görülen yüksek artış, üreticiyi üretimden ve gübre kullanımından uzaklaştırır. Üreticilerimiz gübre kullanamazsa, sanayicimiz de, buna aracılık eden bayiler de para kazanamaz. Bu nedenle yüksek fiyat artışlarına sanayicilerimizin de engel olması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

DİĞER HABERLER
Türkiye tarımsal alanda yüzünü Güney Amerika’ya çevirdi

Masrafta artış yüzde 20’ye ulaşıyor

Bayraktar, 2011 yılı ürün maliyetlerinde gübre masraf oranının buğdayda yüzde 12, pamukta yüzde 19, mısırda yüzde 20 dolayında olduğu bilgisini veren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarımsal üretimin iki temel girdisi olan gübre ve mazotta destekler devam etmektedir. Çiftçinin 2010 yılında gübre için ödediği bedel yaklaşık 3,8 milyar liradır. 2010 yılında gübre desteği için ödenen 704 milyon lira, gübre masrafının ancak yüzde 18’ini karşılamıştır. 2011 için gübre destek miktarları yüzde 9-17 arasında artırılmıştır. Gübre fiyatlarındaki bu artış devam ederse, açıklanan destek miktarının gübredeki KDV’yi bile karşılaması mümkün değildir.

Çiftçinin zamanında ve yeteri miktarda gübre kullanımının sağlanması için fiyat artışları karşısında destek miktarı da buna paralel artırılmalı ve ödemeler gübrenin yoğun kullanıldığı dönemde yapılmalıdır. Üretim maliyetlerinin düşürülmesinde öncelik, üretimin temel girdileri üzerindeki vergi yükünün kaldırılması veya çiftçiye vergi iadesi şeklinde geri ödenmesi olmalıdır. Ayrıca, ithal gübrelerde düşük de olsa yüzde 1,9-6,5 oranında uygulanan gümrük vergileri de kaldırılmalıdır.”

Bayraktar, gübredeki bu fiyat artışlarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yakından takip edilmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını da istedi.

 

DİĞER HABERLER
Organik Sürdürülebilir mi?

Haber Tarihi: 4 Eylül 2011. 18:30
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x