Gurbette hayalini, memleketinde çiftliğini kurdu


 

Yaklaşık 13 yıl kaldığı Almanya’da kurduğu tavuk çiftliği hayalini memleketi Ordu’ya dönerek gerçekleştiren Zübeyde Başsezgi, 2 bin 100 tavuklu çiftlikte organik yumurta üretiyor.

 

 

 

 

 

ORDU – Hayati Akçay

 

Almanya’da 13 yıl kaldıktan sonra eşiyle Türkiye’ye dönen Ordulu Zübeyde Başsezgi hayalindeki tavuk çiftliğini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyor.

 

 

 

İki çocuk annesi Zübeyde Başsezgi (37), eşi Celal Başsezgi ile gittikleri Almanya’da bazı tavuk çiftliklerini gezerek yetkililerden bilgi aldı.

 

Kendisine ait tavuk çiftliğinin hayalini kuran Başsezgi, eşiyle 2014 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yaparak memleketleri Ordu’ya yerleşti.

 

Eşinin de desteğiyle tavuk çiftliği kurmak için çalışmalara başlayan Zübeyde Başsezgi, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne başvurdu.

 

Başvurusunun kabul edilmesiyle aynı yıl Ünye’nin Kavaklar Mahallesi’nde çiftlik kuran Başsezgi, ilk olarak 300 tavukla organik yumurta üretimine başladı.

 

Çalışma hayatına atılana kadar ev hanımı olan Başsezgi, zamanla 2 bin 100’e ulaşan tavuklarıyla yaklaşık 3 yıldır organik yumurta üretiyor.

 

Zübeyde Başsezgi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmesinde günlük ortalama bin 800 civarında yumurta üretimi gerçekleştiğini söyledi.

DİĞER HABERLER
Ruslar Türk adlarını tanıyor

 

Fındık bahçesine kurduklarını tavuk çiftliğinden yüzde 90 verim aldığına işaret eden Başsezgi, en büyük destekçisinin eşi olduğunu dile getirdi.

 

Başsezgi, ev hanımıyken bir işletme sahibi olmanın inanılmaz güzel olduğunu vurgulayarak, “Bu işin doğada yapılması da ayrıca güzel. Tüm ev hanımlarına tavsiye ederim. Kırsalda duran ev hanımlarına özellikle öneriyorum. Bu işin çok zorlu tarafı yok. Sistemi oturttuğunuzda her şey daha da güzel oluyor.” dedi.

 

Tavuklarla gün boyu ilgilenmesi gerektiğini anlatan Başsezgi, “Sabah erken saatlerde tavukların serbest dolaşımlarını sağlamak için dışarı çıkarıyoruz. Daha sonra yem işlemlerini hallediyoruz. Günün sonunda ise yumurta toplama işlemini yapıyoruz. Her günümüz böyle geçiyoruz. Biz açıkçası tavuklarımız ile çok mutluyuz.” diye konuştu.

 

“Pazarlama sorunumuz yok”

 

Başsezgi, pazarlama sorunu olmadığına dikkati çekerek, Karadeniz’deki birçok ilin yanı sıra İstanbul’a da gönderdikleri yumurtaların tüketiciyle buluştuğunu kaydetti.

 

Organik yumurtaların oldukça rağbet gördüğünü belirten Başsezgi, şunları söyledi:

 

“Bu işi Almanya’da da yapabilirdik ama biz Türkiye’de yapmayı tercih ettik. Ülkemize bu anlamda hizmet vermek gurur verici. İşletmenin bize maliyeti 200 bin lirayı geçti ancak bizleri her konuda destekleyen DOKAP ile Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerine de çok teşekkür ediyoruz.”

DİĞER HABERLER
Anadolu Ajansı 98 yaşında

 

Başsezgi, çiftliğin fındık bahçesinde olmasının avantajına değinerek, çiftlik sayesinde bahçedeki fındık veriminin arttığına işaret etti.

 

Celal Başsezgi ise eşinin cesaretine hayran kaldığını dile getirerek, “Kendisi cesaretiyle bu işi yapabileceğini kanıtladı. Eşimi kutluyorum. Çiftliğin kurulması aşamasında her konuyla ilgilendi. Çiftlikle ilgili her şeyi araştırdı. İlk dönemlerde sıkıntı yaşadık ancak şimdi sistem oturdu ve geçimimizi bu çiftlikten sağlıyoruz.” dedi.

 


Haber Tarihi: 19 Eylül 2017. 10:54
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x