Haftada 3 Öğün Bakliyat


DSC_3733

 

 

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütünün 2016 yılını Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan etmesinin ardından İzmir’de çalışmalar sürüyor.

 

Bakliyat yılı kapsamında yapılan son etkinlikte İzmir Ticaret Borsası önünde bakliyat ürünlerinden oluşan yemekler halka ikram edildi. Yaklaşık 1000 kişilik yemeğin dağıtıldığı etkinlikte halka ilk ikramı İzmir Valisi Mustafa Toprak yaptı.

 

Dağıtımın öncesinde konuşan Mustafa Toprak; “sağlıklı yaşam için çok önemli ürün gruplarından bir tanesi de bakliyatlardır. 2016 yılının Uluslararası bakliyat yılı ilan edilmesi de bu ürünlerin insan vücuduna ve sağlığına katkısı nedeniyledir. Bu ürünlerin tüketim alışkanlıkları içerisinde yer etmesi gerekiyor. Farkındalık yaratmamız gerekiyor. Gençlerimizin fast food beslenme anlayışından ziyade bu geleneksel ve sağlıklı ürünleri tüketmesi için yapılan bu çalışmaları önemsiyorum. Bu çalışmalarından dolayı da hem Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne hem de yemek dağıtımını gerçekleştiren Ticaret Borsasına ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, “2016 yılının Uluslararası bakliyat yılı ilan edilmesi dolayısıyla Dünyada bakliyatların öneminin artırılması hedefleniyor. Biz de İzmir’de bu amaç için her türlü fırsatı değerlendirmek niyetindeyiz. Çünkü asırlardır fasulye mercimek bezelye nohut gibi ürünler sağlıklı ve geleneksel belenmenin köşe başları haline gelmiştir. Bakliyatlar özellikle düşük yağ oranının yanında yüksek oranda lifli protein kaynağı olduğundan sağlıklı ve dengeli beslenmenin ayrılmaz bir parçasıdır. Dünya Sağlık Örgütü, obeziteyi engellemek diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıkları önlemek ve kontrol etmek için gerekli olan sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olarak bakliyat tüketimini önermektedir.” Dedi.

DİĞER HABERLER
Şam'da fetva: Kedi, köpek, eşek yenebilir

DSC_3879

Güldal, bakliyatların toprak verimliliğine olumlu etkileri ve yüksek azot tutabilme kapasiteleriyle sürdürülebilir tarım ve ekim nöbeti için büyük önem arz ettiğini söyledi.

 

Türkiye’nin bakliyatların gen merkezi olduğunu vurgulayan Güldal, “Mezopotamya bölgesi nohut ve mercimeğin ilk yetiştirildiği ve dünyaya yayıldığı yerdir. Bu nedenle ülkemizde yetiştirilen bakliyatın kalitesi ve lezzeti farklıdır ve tercih sebebidir. Ülkemiz dünya bakliyat üretiminin yüzde 2,5 ini gerçekleştiriyor. Mercimek üretiminde dünya 3üncüsü, nohut üretiminde dünya 4üncüsü durumundayız. Türkiye’de 806 bin hektar alanda kuru baklagil üretimi yapıyoruz ve son 6 yılda bakliyat üretimi %20 artış gösterdi.” Dedi.

 

İzmir’de bakliyat etkinliklerini düzenlemek amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü koordinasyonunda bir çalışma grubu oluşturulduğunu kaydeden Güldal,  bu çalışma grubunda;

 

– Ticaret Borsası

 

– Ticaret odası

 

– Ege İhracatçılar Birliği,

 

– Ege Bölge Sanayi Odası,

 

– Esnaf ve Zanaatkarlar Odası,

 

– Ziraat Mühendisleri Odası,

 

– Gıda Mühendisleri Odası,

 

– Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi

 

– Toprak Mahsülleri Ofisi

 

– Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü,

 

– Ziraatçılar Derneği,

 

– Zirai Mücadele Araştırma Ensitüsü,

DİĞER HABERLER
Zeytinde rekolte kaybı yüzde 80’e ulaştı

 

ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bulunduğunu söyledi.

 

Oluşturulan çalışma gurubuyla birlikte afişler, broşürler ve çeşitli etkinliklerle özellikle gençlerin bakliyatın önemini anlaması için çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Güldal, ” Bugün olduğu gibi bakliyat yemeklerinin dağıtım etkinlikleri devam edecek, indirimli bakliyat satış günleri düzenlenecek, panel ve sempozyumlar düzenlenecek, yerel televizyonlarda bakliyatların önemi anlatılacak. Bu etkinlikler belirli aralıklarla 2016 yılı içerisinde sürecek” diye konuştu.

 

Büyük ilgi gören etkinlikte İzmir Ticaret Borsası önünde yaklaşık 1000 kişiye kuru fasulye ve nohut içeren ikramlarda bulunuldu ve hazırlanan afiş ve broşürlerle bakliyatların önemi vurgulandı.


Haber Tarihi: 7 Mayıs 2016. 18:14
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x