Hamsi karşı kıyıya geçince fiyatı yükseldi
Karadeniz’de bol avlandığı dönemlerde kilosu 1 liraya kadar düşen hamsi, Gürcistan kara sularına gidince fiyatı da 5 liraya çıktı.
TRABZON – Trabzon Balık Pazarı’ndaki balıkçılar, 1 Eylülde başlayan av sezonunun zaman zaman verimli geçtiğini, hamsinin kilosunun bol miktarda avlandığı Kasım ve Aralık aylarında 1 liraya kadar gerilediğini belirtti.
Hamsinin Türk kara sularını terk ederek Gürcistan kıyılarına gittiğini ifade eden balıkçılar, Karadeniz’in karşı kıyısından getirilen hamsiyi satmak zorunda kaldıklarını, bu nedenle fiyatının 5 liraya kadar yükseldiğini söyledi.
İstavritin 15 gündür tezgahlarda bulunmadığını ifade eden balıkçılar, mezgitin ise Samsun’da avlandığını, fiyatının 4 liradan 15 liraya kadar değiştiğini kaydetti.
15-20 SENE SONRA BALIK BULAMAYACAĞIZ
Moloz’da uzun yıllardır balıkçılık yapan Murat Yaylı, aşırı avlanmanın hamsi stoklarını tükettiğini savunarak, ”Trollerle yapılan avcılık denizin dibini kazıyor, bu da balığa büyük zarar veriyor. Bilinçsiz avcılık Karadeniz’de hem balık miktarının hem de neslinin azalmasına neden oluyor. Avcılık yapan büyük kayıkların iyi denetlenmesini istiyoruz. Böyle giderse 15-20 yıl sonra satacak balık bulamayacağız” diye konuştu.
Trabzon’da balık fiyatları şöyle:
ÜRÜN FİYAT (KG/TL)
Hamsi 5.00
Mezgit 4.00-15.00
Levrek 10.00
Tirsi 7.00
Çupra 10.00
Somon 8.00
Alabalık(tane) 2.50
Hamsi yok, balıkçılar teknelerini limana çekti
Av sezonunun başlamasından bu yana 5 ay geçmesine rağmen, özellikle Doğu Karadeniz’de balıkçıların bekledikleri oranda avlanamadıkları, bazı balıkçıların teknelerini limana çektiği belirtildi. Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, “Sadece bizim bölgede değil, ülke genelinde balık avında ciddi düşüş yaşandığı ortada” dedi.
Av sezonunun başlamasından bu yana 5 ay geçmesine mukâbil, özellikle Doğu Karadeniz’de balıkçıların bekledikleri oranda avlanamadıkları, bazı balıkçıların teknelerini limana çektiği belirtildi.
Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, 1 Eylül 2010’da başlayan yeni av sezonunun üzerinden 5 ay geçtiğini ancak balıkçının arzulanan avlanmayı yapamadığını savundu.
Balıkçının, sezonun 1.5 aylık döneminde yüzünü güldürecek derecede avlanabildiğini dile getiren Mutlu, “O dönemde hamsi bölgemiz sınırları içerisindeydi ve istenilen seviyede avlanıldı. Ancak sezon henüz bitmemesine karşın bu 1.5 aylık dönemden sonra hamsi avı gerilemeye başladı” dedi.
Türk karasularını terk eden hamsinin, Gürcistan kıyılarına gittiğini anlatan Mutlu şöyle devam etti: “Bölgemizden 20’ye yakın tekne bir dönem Gürcistan karasularında hamsi avladı. Ancak geçmiş yılların aksine orada da hamsi avcılığı kısa sürdü. Geçen yıl ülke genelinde 300 bin ton civarında hamsi avlanırken, bu yıl ise bu rakamın 200 bin tonlar seviyesinde olduğunu tahmin ediyoruz. Yani sadece bizim bölgede değil, ülke genelinde balık avında ciddi düşüş yaşandığı ortada.”
Mutlu, balık avının istenilen seviyede olmamasının nedenleri arasında mevsim şartlarının sayılabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Küresel ısınmayla birlikte balıkçılıktaki av dengesi de bozuldu. Ayrıca özellikle hamsi sezonuna erken başladığımızı düşünüyorum. 15 Eylül yerine, 15 Ekimde hamsi avına başlamamız durumunda, hamsinin bizim havuzlarımızda daha uzun süreli kalacağını tahmin ediyoruz. Teknolojik gelişmeler de balıkların göç yollarını olumsuz yönde etkiliyor. Bu da avlanma dengesinin bozulmasına neden oluyor.”
Sezonun kısır geçmesi nedeniyle bazı balıkçıların teknelerini limanlara çektiğini ve işçilerine izin verdiğini belirten Mutlu, bu durumun geldikleri noktaya çok güzel bir misâl teşkîl ettiğini kaydetti.
Ahmet Mutlu, olumsuzluklara rağmen son bir hafta içerisinde havaların soğumasıyla birlikte yeniden ümitlendiklerini, bu ümidi av sezonunun biteceği Nisan ayı ortalarına kadar sürdüreceklerini sözlerine ekledi.aa