Hassas tarım için ‘gıda teknokenti’ kuruluyor
Ankara Üniversitesi Teknokent ek alanına yapılacak gıda teknokentinde “hassas tarım” alanları oluşturulacak.
Ankara Üniversitesi, yalnızca tarım, hayvancılık ve gıda üzerine araştırmalar yapan firmaların yer alacağı tematik bir “gıda teknokenti” kurma çalışmalarına başladı.
İklim şartlarının kontrol edilebildiği akıllı seralar ile uygulama alanlarında verim ve kalitenin izlenebildiği “hassas tarım” alanlarının oluşturulacağı Ankara Üniversitesi Teknokent ek alanına yapılacak gıda teknokentinde gıda güvenliği konusunda da çalışmalar yürütülecek.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, yaptığı açıklamada, Türkiye’de faaliyette olan 49 teknoloji geliştirme bölgelerindeki firmaların yüzde 37’sinin yazılım, yüzde 18’inin bilgisayar ve iletişim teknolojileri, yüzde 7’sinin elektronik ile yüzde 5’inin makine ve teçhizat imalatı alanlarında faaliyet gösterdiğini, ayrıca medikal, enerji, kimya, gıda, savunma, otomotiv gibi sektörlerden firmaların Ar-Ge faaliyeti yürüttüğünü ifade etti.
Üniversitenin ziraat ve veteriner fakülteleri ile gıda mühendisliği bölümünün çok güçlü ve tecrübeli olduğuna işaret eden Rektör İbiş, bu alanları destekleyen yaşam bilimleri ve sağlık bilimlerinin de aynı oranda gelişmiş olduğunu vurguladı.
Dünyada dünden bugüne enerji, su ve gıda konularının önemini giderek arttırdığına işaret eden İbiş, yakın gelecekte gıdanın çok daha da kritik hale geleceğini vurguladı.
Bu nedenle gıda konulu bilimsel çalışmaların ve projelerin daha “tematik” bir alanda yapılması ve bu çalışmaların üretime, ürüne dönüştürülebilmesi için “gıda teknokenti” kurulum çalışmalarına 2 yıl önce başladıklarını bildiren İbiş, bu teknokent ek alanının tamamen gıda ve gıda temel ürünleri üzerine araştırmalar yapan firmalardan oluşacağını söyledi.
“Girişimcilere yeni olanaklar yaratacak”
Benzer teknokentlerin yurt dışında, İngilizce ziraat anlamına gelen “agriculture” kelimesinden türetilerek “Agropark” olarak adlandırıldığını aktaran İbiş, şu bilgileri verdi:
“Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının onayı ve Bakanlar Kurulunun son kararıyla Ankara Üniversitesi Teknokentine ek alan olarak üniversitemiz ziraat fakültesinin Keçiören yerleşkesi belirlendi. Öncelikle bölgenin planlaması ve daha sonra mevcut binanın tadilatı çalışmaları hızla yürütülmektedir. Tadilatın ardından gıda teknokenti hizmete açılacak. Ankara Üniversitesinin Gölbaşı yerleşkesindeki teknokente bağlı olarak faaliyet gösterecek olan gıda teknokenti, tarım, gıda ve hayvancılık konusunda çalışan girişimciler için yeni olanaklar yaratacak. 23 bin 165 metrekarelik alana sahip tarım, gıda teknokent ek alanıyla, bir bilim parkı olarak erişilebilirlik ve iş gücü havuzu oluşturmayı ve bilimsel araştırma laboratuvarlarıyla gıda, tarım ve hayvancılık ürünlerinin güvenlik ve kalitesini uluslararası standartlara taşımayı hedefliyoruz.”
Rektör İbiş, gıda teknokentinde, kapalı ofis ve laboratuvar alanlarının yanında iklim şartlarının kontrol edilebildiği akıllı seralar ile uygulama alanları oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Böylece verim ve kaliteyi kontrol ederek “hassas tarım” alanları oluşturacaklarının altını çizen İbiş, “Bu alanlar öğretim üyelerimiz ve girişimciler için araştırma laboratuvarları olacak. Gıda teknokentinin üniversite-özel sektör işbirliği için çok güzel bir platform olacağını düşünüyorum. Bu platform, gıda güvenliği konusunda da önemli bir işleve sahip olacak” diye konuştu.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbiş, gıda teknokentinin tarım, gıda ve hayvancılık sektörleri için yeni rekabet ortamları oluşturacağını belirterek, Ankara’yı bu alanda da cazibe merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.
AA