Hastalanınca Tavuk suyu çorba
Tavuk çorbasının faydaları da antik çağlardan beri biliniyor. Eski Mısır’da soğuk algınlığı için önerildi ve İbn-i Sina’nın tedavi protokollerinde yer aldı. Modern tıpsa 2000 yılında tıp dergisi ‘Chest’de yayımlanan bir makaleyle bu gerçeği keşfetti.
Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezi araştırmacıları, tavuk çorbasındaki vitamin ve gıda karışımlarının mukozanın salınmasını tetikleyen nötrofil isimli beyaz kan hücrelerinin gelişmesini yavaşlatarak anti enflamatuar etkiye sahip olduğunu buldular. Tavuğun bu noktada çorbanın kendisi kadar önemli olmadığı da ortaya çıktı. Tavuk çorbası içinde yer alan köri, karabiber, sarımsak, turp, kereviz, maydanoz gibi sebzeler, A, B, C ve E vitaminleri, soğuk algınlığının pek çok semptomunu düzeltiyor.
‘Journal of Agricultural’da yayımlanan bir Japon çalışmasına göre, tavuk çorbası yüksek tansiyonla da mücadele ediyor.
Hipertansiyon tedavisinde sıkça kullanılan ACE inhibitörlerine benzer etki yaratan kolajen proteinler, tavuk çorbasında bulunuyor.