Hayvan İthalatı için Mersin’e 30 Milyon Dolar Verilecek
Türkiye, Almanya ve Arjantin’den ortakların kurduğu Advanced AŞ, Mersin’e 30 milyon dolarlık yatırım planlıyor. Türkiye’ye büyük çaplı canlı hayvan ve et ithalatı gerçekleştirerek ülkedeki et fiyatlarını minimum yüzde 10 düşürme hedefleyen firma aynı zamanda Mersin’de bir de hayvan borsası kurulmasını istiyor. Şirket Güney Amerika’dan ithal edeceği canlı hayvan ve karkas eti Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu pazarına da satacak.
Mevcut durumda sipariş üzerine çalıştıklarını ve canlı hayvan ile et ticareti yaptıklarını anlatan Şirket Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Eresin, önümüzdeki yıl Mersin’de soğuk hava deposu ve çiftlik yatırımı planladıklarını anlattı. Türkiye’ye 30 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini kaydeden Eresin, 2011’de 250 bin canlı hayvan ile 250 bin ton da et ithal etmeyi planladıklarını anlattı. Bu rakamlarla Türkiye’de et fiyatlarını minimum yüzde 10 düşürme hedefleri bulunduğunu dile getiren Eresin, bu noktada hükümetten de destek beklediklerini, et ithalatını düzenleyen yasalarda esneklik sağlanması gerektiğini söyledi. Yasalara göre etin 2 hafta gibi kısa bir sürede Türkiye’ye getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Mehmet Eresin, “Bu süre Avrupa’dan ithalat için uygun ancak Güney Amerika’dan eti 27 günden önce getirmek mümkün değil. Yasalarda esneklik olursa gelecek yıl 250 bin ton karkası Türkiye’ye getirebiliriz. Bu da ülkede et fiyatlarının en az yüzde 10 düşmesi anlamına gelecektir” dedi.
Mehmet Eresin, gelecek yıl Mersin’de 10 bin ton et kapasiteli bir soğuk hava deposu ile 25 bin hayvan kapasiteli bir çiftlik yatırımı planladıklarını açıkladı. Ayrıca 2 tane de gemi yatırımı gerçekleştireceklerini dile getiren Eresin, Türkiye’nin yanı sıra Uruguay’da da bir çiftlik kurmak istediklerini söyledi. İthalatı gerçekleştirecekleri Uruguay’da 20 milyon civarında canlı hayvan bulunduğunu ifade eden Mehmet Eresin şunları söyledi: “Hedefimiz hayvancılığın yoğun olarak gerçekleştirildiği Uruguay’da da bir çiftlik kurmak. Böylece hayvanların doğumundan kesime hazır hale gelene kadarki tüm aşamalarını yakından takip edip belli bir kalite standardını yakalayabilmek. Ayrıca İslam’a uygun beslenmelerini ve kesilmelerini sağlamak.”
Hayvan borsası da gündemde
Mersin’de bir hayvan borsası kurmak istediklerine de değinen Mehmet Eresin, “Çünkü küçük çiftçiler büyük miktarlarda sipariş veremiyor ya da akreditif üzerine çalışamıyor. Onların da faydalanabilmesi adına bir borsa düşünüyoruz” dedi.