Hayvan Kaçakçılığı Meclise Taşındı
MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ İZMİR MİLLETVEKİLİ AHMET KENAN TANRIKULU
ÜLKEMİZDE SON GÜNLERDE MEYDANA GELEN KAÇAK CANLI HAYVAN İTHALATINA KARŞI DUYARSIZ KALAN GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞINI ELEŞTİRDİ
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Sayın Ahmet Kenan Tanrıkulu, geçtiğimiz günlerde Kırşehir Mucur’da meydana gelen kaçak ithal hayvan ölümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nın, yazılı olarak cevaplandırması isteğiyle TBMM’de soru önergesi vermiştir.
Konu hakkında açıklama yapan Sayın Tanrıkulu, “Yaklaşmakta olan Kurban Bayramı nedeniyle son günlerde ülkemize kaçak hayvan girişi artmıştır. Bunun en son örneği Kırşehir’in Mucur İlçesi’nde görülmüştür. 1100 adet küçükbaş hayvanını Gürcistan’dan ithal ettiğini beyan eden ve bu hayvanlardan 300 tanesinin ‘koyun vebasından’ ölmesiyle ortaya çıkan bu olumsuz duruma ilgili Bakanlığın duyarsız kalması çok ürkütücü ve düşündürücüdür.
Yine geçtiğimiz günlerde İzmir’de birçok kurumun yemek ihalesini alan firmanın yemeklerinde at eti kullandığı ortaya çıkmış, bu konuya da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı duyarsız kalmıştır.
Her şeyden önce sade bir vatandaş olarak, kullanmış olduğumuz gıdaya güven duymamızı; ilgili Bakanlık, gerçekleştirdiği denetimlerle ve uyguladığı politikalarla sağlamalıdır.
Ancak 2002 yılından bu yana gerek bizler, gerek üreticilerimiz, gerekse ilgili meslek kuruluşları görmekteyiz ki; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yanlış ve hatalı politikaları sonucunda bu alanlarda birçok sorun adeta çığ gibi büyüyerek bugünkü olumsuz sonuçlar yaşanmasına kadar gelmiştir.
İlginçtir ki; ister ilgili sivil toplum ve meslek kuruluşlarımız, ister konu ile ilgili yazarlarımız birçok olumsuzluğu dile getirmesine, haber yapmasına rağmen ilgili Bakanlık halen bu konulara duyarlılık gösterip, çözümü noktasında proje sunamamaktadır.
Bugün halen; hayvancılık alanında, çiğ süt üreticiliğinde, tarımda, gıda da uzun zamandır çözümlenmesi gereken sorunlar mevcutken, ilgili Bakan seçim bölgesine bugüne kadar en büyük desteği vermekle övünmektedir.
Bu olumsuzlukların bir nebze olsun aydınlanması düşüncesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yazılı soru önergesi vermiş bulunuyorum. Gelecek olan cevaplara göre bu alandaki çalışmalarımı devam ettirerek, vatandaşlarımızın güvenli, kayıt altına alınmış, denetlenmiş sağlıklı gıdalar tüketebilmelerine katkı sunmaya çalışacağım” diyerek, bu olumsuzluklara ilgili Bakanlık dışında her kesimin duyarlı olduğunu belirtmiştir.
Değerlendirmeniz dileğiyle bilginize saygıyla sunulur.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’na Yöneltilen Sorular:
Geçtiğimiz günlerde Kırşehir’in Mucur İlçesi’ne bağlı Yeşil Köyü’nde Gürcistan’dan ithal edildiği beyanı verilen koyunlardan 300’ünün telef olduğu haberleri basınımıza yansımıştır.
Ancak burada ülkemiz gıda ve hayvancılığı için önemli olan birkaç sorun adeta görülmezlikten gelinmiştir.
1-) 2002 yılından bu yana hangi ülkelerden canlı hayvan ithal etme izni verilmiş?
2-) 2002 yılından bu yana ülkemize hangi ülkeden, kaç adet canlı hayvan, hangi kriterlere göre ithal edilmiştir? Bu hayvanların ülkemiz geneline dağılımı nasıl olmuştur?
3-) 2002 yılından bu yana Ülkemize kaçak canlı hayvan girişini önleyici hangi tedbirler alınmış, sayısal olarak başarı oranı ne olmuştur? Halen ülkemize canlı kaçak hayvan girmekte midir? Bu durumu ne zaman, ne şekilde önleyeceksiniz?
4-) Yukarıda habere konu olan ve Kırşehir, Mucur’da vuku bulan olayda; hayvanların sahibi Gürcistan’dan ithal edilen 1100 adet hayvan aldığını ve bunların 300’ünün öldüğünü ilçe tarım müdürlüğüne bildirmiştir. İlçe tarım müdürlüğü hayvanlara koyun vebası teşhisi koymasına rağmen, hangi cezai işlemleri uygulamış, hangi tarihte Bakanlığınıza bilgi vermiş ve ithalatı yapan firmaya ulaşmış mıdır?
5-) Yaklaşmakta olan Kurban Bayramı nedeniyle artan kaçak hayvan kesimi, kaçak hayvan girişi konularını nasıl denetlemektesiniz?
Ahmet Kenan Tanrıkulu
MHP İzmir Milletvekili