Hayvan pazarı ve borsasına büyük destek verilecek
Bakan Eker: “Kurulacak olan yeni hayvan pazarları ve borsalarına her türlü desteği vereceğiz”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, “Türkiye’de 43 ilde ruhsatlı hayvan pazarı var. Bizim mutlaka olmayan yerlerde TOBB ve belediyelerle bir mekanizma kurmalıyız. Bakanlık olarak bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı’na katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Eker, Türkiye’deki tarımsal üretimin, hayvansal üretimin, canlı hayvan hareketlerinin çok büyük kısmının ilişki içinde bulunduğu ticaret borsalarının düzenli yaptığı toplantıları sektör açısından çok önemli bulduklarını ifade etti.
Ticaret borsalarını, tarım piyasalarının ”kılcal damarları” olarak gördüklerini belirten Bakan Eker, çiftçilerin alın teri, emeğinin iyi değerlendirilmesi ve tarımın ülke ekonomisine katkısı açısından borsaların önemli olduğunu vurguladı.
Bakan Eker, bakanlığın yeniden yapılanmasıyla daha çok politika belirleyen, organizasyon yapan, yönlendiren ve denetleyen bir bakanlık haline dönüşmek istediklerini belirterek, bu çerçevede yetkilerinin bir kısmını ilgili meslek kuruluşlarına, meslek odalarına veya sivil toplum kuruluşlarına devretmek yönünde bir düşüncelerinin olduğunu dile getirdi.
Tarımın milli gelir içindeki nispi payının azalmasının kötü bir şey değil, iyi bir şey olduğuna dikkati çeken Bakan Eker, şöyle konuştu:
“Tarım sektörünün milli gelir içindeki nispi payının azalması kötü bir şey değil, bu iyi bir şey, yani bir ülkenin kalkınmasını gösteriyor. Dünyanın gelişmiş ekonomilerinde de böyledir. Çünkü o ülke kalkınmasını, milli gelirini, sanayi sektöründen, hizmet sektöründen daha çok elde ediyor demektir. Ancak şu önemlidir, bunu da Türkiye için gurur verici bir tablo olarak hatırlamak gerekiyor. O da şu: Türkiye 10 sene önce toplam ürettiği tarımsal hasıla bakımından Avrupa ülkeleri içerisinde 4’üncü, dünya ülkeleri içerisinde de 11’inci sıradaydı. Hasılası 23 milyar dolardı. Bugün Türkiye, memnuniyet verici gelişmeyle Avrupa ülkeleri içerisinde 1 numara, dünya ülkeleri arasında 7’inci sıraya yükselmiş bulunuyor tarım hasılası bakımından. Bu 23 milyar dolarlık hasılamızı 62 milyar dolara çıkarmamızla oldu, bu tarımsal üretimde verimliliğin artışıyla sağlandı. Alan aynı, daha az insan çalışıyor, ama elde ettiği ürün ve hasıla 3 kat fazla. Bu, tarıma stratejik sektörü olarak yaklaşmamız, tarımla ilgili kanunları çıkarmamız, yeni destekleme politikalarını hayata geçirmemizle oldu.”
Bakan Eker, eskiden devletin birtakım uluslararası kuruluşların tavsiyesi doğrultusunda sadece tapusu olana destek verdiğini, ancak kendilerinin bu uygulamaya son verdiklerini, tarımsal desteği ürün ve üretimle ilişkilendiklerini söyledi.
Bakanlık olarak lisanslı depoculuğu çok önemsediklerini, bu konuda eylem planı ve iş planı hazırladıklarını anlatan Bakan Eker, bu konuda Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Hazine’nin bağlı bulunduğu Başbakan Yardımcılığının, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TOBB’un müşterek yapması gereken işler ve faaliyetler bulunduğunu belirtti.
Türkiye’de hali hazırda ruhsatlı hayvan pazarı ve borsası bulunan il sayısının 43 olduğunu ve bu illerde ilçelerle 94 ruhsatlı hayvan pazarı bulunduğunu dile getiren Bakan Eker, ruhsatsız pazarların olduğu yerlerin de bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
“Bizim mutlaka olmayan yerlerde TOBB ve belediyelerle bir mekanizma ile buralarda da pazar ve borsa oluşturmamız gerekiyor. Bizim Bakanlık olarak bu konuda her türlü desteği ve katkıyı vereceğimizi bilmenizi istiyorum. Bunların oluşturulmasında Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu IPARD’ın bulunduğu veya bu yıl itibarıyla kurulacak illerde, bu illerde belirli şekillerde bunu o destekleme kapsamına almak suretiyle oradaki borsa veya pazar kurumu oluşturulmasıyla ilgili masrafların bir kısmını oraya temin etmeyi ben önemsiyorum. O konuda yardımcı olacağım bütün gücümle Bakanlık olarak. Burada da Afyon, Erzurum, Amasya, Kars, Çorum, Sivas, Diyarbakır, Şanlıurfa illeri birinci grup iller, uygulama şu anda burada devam ediyor. Bunları bu kapsam içerisine alabiliriz. İkinci akreditasyondan sonra uygulanabilecek iller de Ağrı, Ardahan, Çankırı, Mardin bunlar bizim IPARD kaynaklarını kullanabileceğimiz iller. Buradan böyle bir imkan belki çıkarabiliriz. Diğer iller üzerinde, bir mekanizma üzerinde çalışalım birlikte TOBB, belediyeler bizler de bir şekilde destek olalım. Ama mutlaka sağlıklı hayvan park ve pazar kurumları oluşturalım ki burada Türkiye’de hem hayvan hareketleri toplum sağlığı açısından, hastalıklarla mücadele açısından daha etkin mekanizmaya kavuşsun, hem kayıtlı ticaret ve ekonomi gelişsin. Ve de Türkiye’nin gelişen dünyanın yıldız ülkelerden biri olma yolundaki bu tür faaliyetler belirli bir standart içerisinde kalite ölçüsünde olsun.”
Bakan Eker, et ve süt kurumunun oluşturulması, tarıma dayalı ihtisas bölgeleri ile hayvancılığa dayalı ihtisas bölgelerinin kurulması ve tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önlenmesi konularındaki çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.