“Helal Gıda” Israrı Kime Yarıyor?
“Helal Gıda” Israrı Kime Yarıyor?
Erkan Konuralp
30 yılı bulan et sektöründe yaptığım çalışmaların ışığında yakın zamana kadar hiçbir ülkeden “Helal Gıda” şartı istenmezken ne oldu da bu şart istenir oldu?
Gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışı incelemelerimizde müslüman ülkelerin tümü et ürünlerinde fiyatı ön şart olarak istediler.Bugün hala bu istek büyük oranda geçerlidir.Geçen yıllara kadar bu konuda en çok direnen ülkenin Suudi Arabistan olması gerekirken yakın zamana kadar bu ülkeden de bu konuda istek olmadı.Bu ülkenin ithalatçıları her zaman fiyatın ucuzluğunu istediler.
HELAL GIDA ŞİRKETLERİ VE MÜHÜR PARASI…
Bir trilyon dolara yakın bir Helal Gıda pazarında pay kapmak isteyen bazı şirketler büyük bir pazarlama içine girerek sertifika pazarlamaya başladılar.Bu şirketler kendilerine müracaat eden firmaları denetleyerek(Nasıl denetledikleri de meçhul) sertifika vermektedirler.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bile elinde bulunan 5 bin 500 denetçi ile bu işi gereği kadar yapamıyorken,özel şirketlerin bu işin altından kalkmaları mümkün olur mu?
Uzun süre yurtdışı ülkelerde bulunan “Helal Gıda” sertifikası dağıtan şirketlerin temsilciliğiini alan birçok firma bir mühürlü sertifika için büyük paralar alarak yüksek kazanç elde ettiler.Bakanlığında izin vermesiyle yerli sertifika şirketi haline getirilerek sertifika vermeye başladılar.
Türk standartlar Enstitüsü Devrede
Bazı şirketlerin Türkiye’de helal Gıda sertifikası satarak büyük kazanç sağladıklarına şahit olan TSE ilgilileri bu konunun üzerine giderek sertifika vermeye başladılar.
Helal gıda standardı geliştiren ve bunun belgelendirmesine 2011’de başlayan Türk Standartları Enstitüsü (TSE), şimdi de Helal Yiyecek ve İçeceklerin Hazırlandığı, Saklandığı ve Sunulduğu Tesisler Standardı taslağı hazırlayarak görüşe açtı. Standart taslağına göre helal gıdaların satıldığı tesislerde yemek yenilen alan veya görülebilecek yerlerde İslam ahlakına aykırı oyun, eğlence ve gösteri yapılamayacak. Çalışanların helal gıda eğitimi aldığını gösteren belge olacak. Çalışanların kıyafetlerinin ahlaki ölçülere uygun olması gerekecek. Standardın kapsadığı yerler şöyle tanımlandı: “Oteller, her türlü restoran ve büfe, süpermarketlerin hazır yiyecek satan bölümleri, pastaneler ve her türlü kara, hava, deniz ulaşım aracında verilen ikram hizmeti.” Standart aynı zamanda temizlikte doğal su kullanılmasını öngörüyor. Suyun kullanılmamış olmasını şart koşan standarda göre araç ve gereçlerin temizlenmesinde İslami kurallara uygun otomatik yıkama cihazı kullanılamıyorsa, izlenmesi gereken kurallar şunlar: “Temiz su ve İslami prensiplere uygun sabun veya bulaşık deterjanı kullanılmalıdır. 2 kere temiz su kullanılmalı ve akan sudan geçirilmelidir.”
BREZİLYA’DA HELAL KESİM YAPILIYOR MU?
Dünya ülkeleri içinde kanatlı sektörünün en çok ihracatını gerçekleştiren Brezilya maliyet ucuzluğu sayesinde müslüman ülkelerin tercih ettiği bir beyaz et kapısı.
DOMUZ ETLİ ET-KEMİK UNU İLE BESLENEN HAYVANLAR HELAL OLUR MU?
Bilindiği gibi müslüman olmayan ülkelerin en çok tükettiği et domuz.Bunu göz önüne alırsak bu hayvanın yenmeyen bölümleri et-kemik unu yapılarak kanatlı ve diğer hayvan beslemelerinde yem maddesi olarak kullanılmaktadır.Yıllarca bu ülkeden kanatlı eti ithal ederek halkına yediren müslüman ülkeler ne durumda olduklarını bir düşünebiliyor musunuz?
ALKOL KONUSU DA BİR BİLMECE
Helal Gıda olayında alkol kunusuda bir bilmece olarak karşımıza çıkıyor.Alkolun yasaklandoığı Helal Gıda’da bazı bilim adamları vatandaşın aklına çelen beyanatlar veriyorlar. Alkolün yasak olduğunu söyleyen uzmanlar tüm meyve bazı yiyeceklerin içinde alkol bulunduğunu ve bu durumda ne kadar alkolün helal,ne kadarın haram olduğunu vatandaşa anlatamadıklarını söylüyorlar.
HEP ZARARLI ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ
Organik gıda da yapılan sahtekarlıkların ve fiyat yüksekliğinden şikayet eden uzmanlar “Üreticilerimiz ve tüketicilerimiz bu durumdan hep zararlı.Kazançlı olan ise hep aracı kuruluşlar “ dediler.
Helal sertifikalı etlerin % 60’ı helal değil
ABD’de helal sertifikalı kuruluşların güvenirliği tartışma konusu oldu.
Yabancı ülkelerde yaşayan Müslümanların önemli sorunlarından olan “helal et”, bu konuda sertifika veren kuruluşların güvenirliğinin tartışılması nedeniyle Müslümanlar arasında tedirginliğe yol açıyor.
ABD’deki milyonlarca Müslüman’ın “helal et” ihtiyacı çeşitli işletmeler tarafından karşılanıyor. Bu işletmelerin kestiği etlerin gönül rahatlığıyla tüketilebilmesi için çeşitli sertifika kurumları denetleme yaparak belge veriyor. Söz konusu kurumlar arasında kesimin her aşamasını düzenli olarak denetleyenler olduğu gibi, sertifika belgesini internet üzerinden işletmelere gönderen kurumlar da bulunuyor.
ETLERİN NASIL KESİLDİĞİ ARAŞTIRILMALI
New York Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Süleyman Duman, “Yurt dışında yaşayan insanlarımız et ürünlerini alırken bunların helal kesim yapılıp yapılmadığını araştırmalılar” dedi.
Alışveriş yapılan marketlerde müşteriye et ve tavuk ürünlerinin helal kesim olduğunun bildirilmesi halinde iyi niyet çerçevesinde “Müslüman’ın diğer Müslüman’a güvenmesi gerektiğini belirten Duman,atılan etlere ilişkin bir tereddüt varsa, marketten bunun belgesi istenmeli. Yine de tereddüt ortaya çıkmışsa Müslümanlar bu kez bulunduğu çevredeki İslami sivil toplum kuruluşları ve cami dernekleri vasıtasıyla bir grup oluşturarak bizzat ilgili kesimin yapıldığı yerde inceleme yapmalılar.”
Etin helal olması için, İslami esaslara göre eti yenebilen hayvanların yine İslami usullerle kesilmesi gerektiğini vurgulayan Duman, “Bu da temiz, hijyenik ortamda Müslüman bir kişinin, ‘Bismillahi Allahü Ekber’ diyerek hayvanı boğazlamasıyla olur. Hayvanı öldürmeden, şoklamadan bizzat kanı akıtılarak boğazının kesilmesi gerekir” dedi.
YÜZDE 60’I HELAL DEĞİL
ABD’nin doğusundaki en büyük helal et kesim tesislerinden birinin sahibi olan Ali Küçükkarca ise helal et sertifikası veren kurumların birçoğunun güvenilir olmadığını söyledi.
Hassasiyet gösteren Müslümanların da bazı firmalar tarafından yanıltıldığını savunan Küçükkarca, “New York ve New Jersey’de helal sertifikasıyla satılan etlerin yüzde 60’ı helal değildir diyebiliriz. Buna bazı Türk kasaplarını da dahil edebiliriz” dedi.