Hindi alırken hijyene dikkat!
Yılbaşının gelmesiyle hindi tüketiminin arttığını vurgulayan yetkililer, vatandaşlara, sağlık açısından markalı firmaların ürünlerini tercih etmelerini önerdi
Yılbaşı dolayısıyla hindi tüketiminin arttığı son günlerde sağlıksız koşullarda üretilen hindilerin alınmaması gerektiğini belirten yetkililer, vatandaşları markalı firmaların ürünlerini tercih etmeleri konusunda uyardı.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet Ergün, yılbaşının yaklaşmasıyla Türkiye’de hindi tüketiminin arttığını söyledi.
Yılbaşı dolayısıyla Türkiye genelinde yaklaşık 500 bin hindinin kesileceğine dikkati çeken Ergün, “Ortalama 1 hindiyi 8 kişinin tükettiği düşünülecek olursa yılbaşında 4 milyon kişinin hindi tüketeceği söylenebilir” dedi.
Yılbaşı haftasında hindi eti tüketiminin diğer haftalara göre 4 katına çıktığını vurgulayan Ergün, BESD-BİR Derneği olarak tüketicilere şu önerilerde bulundu:
“Vatandaşlarımızın hindi alırken markalı, bilinen ve ambalajlı ürünleri tercih etmelerini öneriyoruz. Alınan ambalajlı ürünlerde mutlaka etiket okuma alışkanlığı edinilmesi de oldukça önemli. Üretim ve son tüketim tarihi mutlaka kontrol edilerek ürün alınmalıdır. Ayrıca hindi etini aldıktan sonra ya pişirilmeli ya da buzdolabında muhafaza edilmelidir. Ürünler, buzdolabında 0 ila +4 derecede son kullanma tarihine kadar saklanabilir. Ayrıca vatandaşlarımız bilmedikleri yerlerden gıda alışverişi de yapmamalıdır.”
Sakarya’da bir hindi üretim merkezinin bölge sorumlusu olan zooteknist Erkan Topal ise çiftliklerinde hayvanların tam otomatik sistemde yetiştirildiğini, yemlerinin hijyen koşullarda firmalarının fabrikasında üretildiğini aktardı.
Kümeslerdeki tüm sistemin bilgisayara bağlı çalıştığını anlatan Topal, şöyle devam etti:
“Bütün kümeslerimiz son sistemle donatıldı. Yetiştirilen kümes hayvanlarımızın ısıtma ve havalandırma kontrolü bilgisayarlar tarafından yapılmaktadır. Kümeslerin girişinde dezenfekte havuzları mevcut. Kümese girerken özel giysilerle girilebiliyor. Kesinlikle hijyen ve bio güvenlik kurallarına uyuyoruz. Ürettiğimiz etlerden gönül sağlığıyla kendi kızıma yedirebiliyorum, herkese de bunu öneriyorum. Amacımız, insanlara sağlıklı ve gönül rahatlığıyla yiyebileceği bir et sunmak.”
“Markalı ürünleri tercih edin”
Tüketicilere kaliteli, sağlıklı et gönderebilmeyi amaçladıklarını belirten Topal, “Vatandaşlarımız hindi alırken marka ürünleri almayı tercih etsin. Merdiven altı diye tabir edilen, sağlık koşullarını bilmediğimiz hayvanları almasınlar. Yılbaşının yaklaşmasıyla merdiven altı dediğimiz sağlıklı olmayan koşullarda, kontrolsüz şartlarda üçer beşer tane üretim yapılmakta” diye konuştu.
Yılbaşında genel olarak bütün hindi tüketiminin arttığına değinen Topal, bu dönemde genellikle 4-5 kilo ile 8-9 kiloluk bütün hindilerin, yıl içerisinde de parça et olarak tüketildiğini söyledi.
Topal, özellikle kolesterol açısından sağlıklı olduğu için hindi etinin genellikle orta yaş üstü vatandaşların daha çok tercih ettiğini sözlerine ekledi.
Kilogramı 12-15 lira
Bolu’da da 20 yıldır hindi üretimi yapan Bolca Hindi canlı üretim müdürü Orhan Bulut da Türkiye’de 20 yıldır entegre hindi yetiştiriciliği yapıldığını anlatarak, “1995 yılından bugüne kadar Türkiye’de, Kaliforniya tipi beyaz hindi yetiştiriciliği entegre olarak devam ediyor” dedi.
Bulut, hindi denince akla yılbaşının geldiğini belirterek, kendilerinin ise sadece yılbaşı için değil, her gün için hindi yetiştirdiklerini kaydetti.
Yılbaşında kesilmesi için Bolu’da 150 bin adet hindi yetiştirdiklerini, Türkiye genelinde yaklaşık 500 bin hindinin yılbaşına özel olarak yetiştirildiğini anlatan Bulut, “Yılbaşında karkas olarak bilinen küçük hindiler tercih ediliyor. Yaklaşık 5-7 kilo civarındaki hindileri bu dönemde pazara arz ediyoruz. Bu hindiler marketlerde yaklaşık kilosu 12 ila 15 lira arasında satışa sunuluyor” ifadesini kullandı.