İç Sularda Av Yasağı 1 Nisanda Başlıyor……
Halim UTLU
Yayın, Tatlı Su Kefali,Sazan, Kadife, Siraz ve diğer balık türlerinin avlanma yasağı,iç sularda 1 Nisan 2017 tarihinde resmen başlıyor. Av yasağının başlaması ile balıkçıların, kayıklarını karaya çekmeleri de zorunlu hale geliyor. Av yasağının sona ereceği 1 Temmuz 2017 tarihine kadar, balıkçı teknelerinin iç sulara açılması, gerek teknelerde, gerekse kıyıda, av araç ve gereçlerinin bulundurması da, yasak kapsamında bulunuyor.
Av yasaklarının 1 Nisan 2017 tarihinde resmen başlaması ile ilgili olarak bir açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdür Vekili Nail KIRMACI,yasaklara titizlikle uyulmasını, aksi halde uymayanlar hakkında 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu gereği idari para cezası uygulanacağını bildirdi.
Kıyıda av araç ve gereçlerinin bulundurması da yasak
İl Müdür Vekili,”Av yasağının başlaması ile balıkçılarımızın kayıklarını karaya çekmeleri zorunludur. Av yasağının sona ereceği 1 Temmuz 2017 tarihine kadar balıkçı teknelerinin iç sulara açılması, gerek teknelerde, gerekse kıyıda av araç ve gereçlerinin bulundurması da yasak kapsamında olduğu unutulmamalıdır.” dedi.
KIRMACI “Av yasağının başlaması ile birlikte, yasaktan önce avlanılan balıkların en geç üç gün içerisinde İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine stok tespitinin yaptırılmasını takiben, satışı yapılabilecektir. Tespiti yapılmayan ürünlerin nakline ve pazarlanmasına izin verilmeyecek ve ilgililer hakkında yasal işlem başlatılacaktır.
Stok tespiti şart
Stok tespiti yaptırılan balıkların satışında “Stok tespit belgesi” bulundurulmalı ve bu balıkların 7 gün içinde satışının gerçekleştirilmesi veya işlenmesi gerekmektedir.” uyarısında bulunarak,sözlerini söyle tamamladı;
“Yasakların başlangıç ve bitiş tarihi olan 1 Nisan-1 Temmuz 2017 tarihleri arasında Samsun ili sınırları içerisinde bulunan Bafra Balık Gölleri Lagün Kompleksi, Karagöl, Akgöl-Simenit, Ladik Gölü gibi doğal göllerimizin yanı sıra, Derbent, Susuz, Altınkaya I ve II, Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Baraj Göllerinde İl ve İlçe Müdürlükleri Su Ürünleri Kontrolörlerince denetimler yapılacak olup, yasak ve sınırlandırmalara uymayanlar hakkında 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu gereği idari para cezası uygulanacaktır.
Balıklara en az bir kere üreme imkânı verilmeli
Başta balıkçılarımızın ve tüm halkımızın yasaklara uymaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini, av yasaklarına uymaksızın yasak dönemde avcılık yapanları en yakın İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize, Jandarma, Emniyet ve Belediye Zabıta Teşkilatına haber vermeleri ve balıklara yaşamları boyunca en az bir kere üreme imkânı verilmesi gerektiği unutulmamalıdır.”