İki günlük zirve, gıda ve tarımın geleceğine odaklandı


Açlık, yetersiz beslenme ve gıda güvensizliğindeki küresel artışa dikkat çeken FAO Koordinatörü Viorel Gutu, uzun vadeli dayanıklılık oluşturmak için mevcut tarımsal gıda sistemlerini dönüştürme ihtiyacının altını çizdi.

2021 Dünya Gıda Günü münasebetiyle FAO, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sürdürülebilirlik Akademisi ve Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS), 7. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’ni 19-20 Ekim’de ortaklaşa düzenledi. Kamu kurumları, özel sektör, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplumun önde gelen isimlerini bir araya getiren iki günlük zirve, gıdanın geleceğine odaklanarak gıda ve tarım sektöründeki son trendlere ve hızlı değişimlere ışık tuttu.

Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa, katılımcılara gıda sektörünün Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’nın en önemli alanlarından biri olduğunu hatırlattı. Ayrıca, kaynakların sınırsız olmadığı gerçeğinin kamuoyu tarafından giderek daha fazla anlaşıldığına da dikkat çekti.

TÜGİS Genel Sekreteri Kaan Sidar, iklim değişikliğinin uluslararası bir sorun olduğunu vurgulayan BM raporlarına atıfta bulundu. Sidar, orta sınıfın genişlemesinin gıdanın çeşitlenmesine yönelik  talebi daha da artırdığını kaydetti. Gıda üretiminde suyun önemine dikkat çeken Sidar, su israfını önlemek için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, FAO’nun amiral gemisi niteliğindeki raporu olan 2021 Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu raporundan bazı önemli bulguları paylaştı. Gutu, açlık, yetersiz beslenme ve gıda güvensizliğinin tüm ülkelerde artış gösterdiğine dikkati çekerek, uzun vadeli dayanıklılık oluşturmak için mevcut tarımsal gıda sistemlerimizi dönüştürme ihtiyacının altını çizdi. Ayrıca, bu dönüşümü teşvik etmek için FAO’nun hükümetlere, özel şirketlere ve sivil toplum kuruluşlarına tavsiyelerinden de bahsetti.

DİĞER HABERLER
Tarım kredisi kullanan çiftçi sayısı 1 milyon 300 bini geçti

Zirve, “Gıda Sistemlerinin Dönüşümü” başlıklı panel ile devam etti. FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, tarımsal gıda sistemlerinin dönüştürülmesinin temellerini daha ayrıntılı olarak açıkladı ve daha sürdürülebilir, esnek ve kapsayıcı bir tarımsal gıda sisteminin faydalarını anlattı.

Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Volkan Güngören, tarım arazilerini artırmadan kaynakları daha verimli kullanarak tarımsal üretimi artırmanın mümkün olduğunun altını çizdi. DSÖ Türkiye Program Direktörü Toker Ergüder, Türkiye’de obeziteye bağlı hastalıkların yükünün çocuklar da dahil olmak üzere giderek arttığına dikkat çekti. BM Gönüllüleri Ülke Direktörü Nil Memişoğlu, 2021 Dünya Gıda Günü bağlamında gönüllülüğün değerine vurgu yaparak, gönüllü girişimlerin ve gençlerin sesinin daha fazla ilgi görmesi gerektiğini belirtti.


Haber Tarihi: 26 Ekim 2021. 10:13
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x