İl Okul Sütü Komisyonları Toplantısı
Gıda Tarım ve Hayvancılık, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları tarafından İl Okul Sütü Komisyonları Koordinasyon Toplantısı düzenlendi.
Rixos Otel’de gerçeleştirilen toplantının açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, dünyada 1 milyar insanın açken, 1,5 milyar insanın da aşırı beslenmeden dolayı obezite sorunuyla karşı karşıya olduğuna belirterek, sağlıklı beslenmeye dikkat çekti. Türkiye’nin güvenli gıda konusunda önemli yol katettiğini anlatan Mirmahmutoğulları, okullarda geçen yıl da süt dağıtımı yaptıklarını ve kamuoyuna yansıtılmaya çalışıldığı gibi hiçbir zehirlenme vakasına rastlanmadığını bildirdi.
Sütün yol açtığı “laktoz intolerans”ın, ürün tüketildikçe azaldığını ve tüketimin çocuk yaşta başlaması gerektiğine işaret eden Mirmahmutoğulları, tüketim alışkanlıklarının da çocuk yaşta başladığını vurguladı. Projenin bundan sonra daimi şekilde uygulanmasını istediklerini bildiren Mirmahmutoğulları, projenin hayırlı olması temennisinde bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik de, Okul Sütü Projesi’nde yer alanların katılımıyla geniş çaplı bir toplantı gerçekleştirildiğini söyledi.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Bekir Keskinkılıç ise projenin çok önemli olduğunu, bakanlık olarak, “süt intolerans” sorunu bulunan çocukların tespiti konusunda destek vereceklerini bildirdi.
Yapılan konuşmaların ardından bakanlıkların yetkilileri tarafından okul sütü programı, okul sütü ürünün özellikleri, okul çocuğu beslenmesinde sütün önemi ve okul sağlığı çalışmaları konularında katılımcılar bilgilendirildi. Okul Sütü programı kapsamında, 11 Şubat 2013 tarihi itibariyle özel okullar da dahil 30 bin 752 okulda, 6 milyon 171 bin 692 öğrenciye, haftanın 3 günü 200 mililitrelik UHT süt dağıtılacak.
Türk genetiğinde laktaz yetersizliği var. Bu oran da oldukça yüksek. 70 milyonun yüzde 33’ünde. Bu 20 milyon kişi demek. O halde bu ısrar neden? Neden ısrarla okul sütü UHT?UHT kapağı açmadığınız sürece 4-6 ay dayanır. Ekşimez. Yoğurt olmaz. Yoğurt yapılamayan sütü kimse savunmasın. basınç altında sütün içindeki tüm yararlı ve yararsız bakteriler ölüyor. Ve sütün içindeki protein ve enzimler de tahrip oluyor. Bu yüzden de yoğun olarak sindirim sorunları yaşanıyor. Süt yerine mandıradan alınmış sütü için ve bu sütle yapılan ekşiyebilen, tıpkı annelerimizin yaptığı gibi yoğurt yapıp yiyin. UHT edilmiş sütün hiçbir faydası yok. Ayrıca UHT süt bağımlılık yaratıyor, dikkat… Read more »