İlk Tüp Buzağılar Dünyaya Geldi
DİYARBAKIR – Türkiye’de ilk kez Diyarbakır’da, yurt dışından ithal edilen embriyoların taşıyıcı sığırlara transferi ile gebelik gözlenen 3 sığır, biri dişi üç buzağı dünyaya getirdi.
Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi (D.Ü) Veteriner Fakültesi ve Devlet Planlama Teşkilatı’nca (DPT) yürütülen ”Güneydoğu Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği Kapsamındaki İşletmelerde Embriyo Transferi Yolu ile Hayvan Islahı” projesi sonuç verdi.
Proje kapsamında, Kanada’dan ithal edilen sığır embriyolarının, 17 Şubat’ta Bismil ilçesine bağlı Kocalar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ndeki 6 taşıyıcı sığıra transfer sonucu gebelik gözlenen 3 sığır, 45-50 kilogram ağırlığında 1’i dişi 3 buzağı doğurdu. Buzağıların hayvan ırkında et ve süt veriminde son derece yüksek genetik bir değişim meydana getirmesi bekleniyor.
Kocalar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ndeki tüp buzağıları ziyaret eden Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya yaptığı açıklamada, tüp bebek diye bilinen yönteminin hayvanlarda denenmesinin, üniversitede üretilen bilgi ve teknolojinin sahada uygulanışının güzel bir örneği olduğuna dikkati çekerek, ”Embriyo transferini diğer kooperatiflerimize de uygulamaya başladık. Bu ilk uygulamanın ardından iki kooperatifte daha embriyo transferini gerçekleştirdik. Taşıyıcı annelerin 8-9 ay sonra doğum yapmalarını bekliyoruz. Üniversite ili işbirliğimiz artarak devam edecek. Bu dayanışma sonucu üniversitelerde üretilen bilgilerin raflarda beklemeyip sahayla buluşmasının ilk meyveleri bu üç küçük buzağı” dedi. Tüp buzağıların diğer buzağılara göre genetik potansiyellerinin çok yüksek olduğunu kaydeden Koçkaya, yüksek genetik verimliliğe sahip bu sığırlardan elde edilecek embriyolarla bölgedeki hayvan ırkının ıslahının sağlanacağını belirtti.(Kobiden)