İneklerde “Süt Verimini Artıracak” Proje
AFYONKARAHİSAR – Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde (AKÜ) görevli bir grup öğretim üyesi, ineklerde süt veriminin yüzde 60 azalmasına yol açan “tırnak derisi yarası” hastalığının tedavisi için proje geliştirdi. AKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Demirkan, süt sığırlarının ayak tırnak derisinde oluşan ve halk arasında “tırnak derisi yarası” diye bilinen “dijital dermatit” rahatsızlığının neden olduğu hastalığın son 20 yıldır ciddi anlamda araştırıldığını ancak bir sonuca ulaşılamadığını söyledi.
Kaynağı kesin olarak bilinmeyen hastalığın tedavisine yönelik geliştirdikleri projeye, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) maddi destek alacaklarını dile getiren Prof. Dr. Demirkan, hastalığın neden olduğu bakterileri araştıracaklarını bildirdi. Prof. Dr. Demirkan, Türkiye’nin 7 bölgesinden iki yıl süresince yaklaşık 150 biyopsi örneği alıp AKÜ Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvarı’nda inceleyeceklerini anlatarak, laboratuvar ortamında özel besi alanlarında hastalıklı deri örneklerinden ekimler yapılacağını ve bakteri kolonilerinin saflaştırılarak histopatolojik, genetik ve enzimatik testlere tabi tutulacağını ifade etti. “Bu hastalık, kışın kendisini daha çok gösteriyor” Söz konusu çalışmanın Türkiye’de ilk kez yapılacağı bilgisini veren Prof. Dr. Demirkan, hastalığın çok bulaşıcı olduğuna dikkati çekti.
Prof. Dr. Demirkan, mevcut durumda hastalığın geçici tedavi yöntemleriyle giderilmeye çalıştığını vurgulayarak, “Dünyanın ve Türkiye’nin her yerinde bu sorun var ve ineklerde süt verimini ciddi anlamda düşürüyor. Hastalık, tırnak derisinde çok şiddetli ağrıya neden oluyor. Hayvanlarda süt verimi yüzde 60-70 oranında düşüyor. Nedenleri belli değil. Projemizde bu nedenleri ortaya koymaya çalışacağız” dedi. Hastalığa yol açan bakterileri tespit etmeleri halinde mikroba karşı antibiyotik denemeler yapacaklarını ve hangi ilacın iyi gelebileceğini belirleyeceklerini bildiren Prof. Dr. Demirkan, bununla ilgili aşı da üretilebileceğini belirtti. Prof. Dr. Demirkan, hayvan refahı bakımından projenin önemli olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: “Bu hastalık, kışın kendisini daha çok gösteriyor. Bir hayvandan diğer hayvana daha çabuk bulaşabiliyor. Çünkü hayvanlar kışın kapalı ortamda bulunuyor ve birbirleriyle daha yakın temasta oluyorlar. Bu yüzden hastalık sayısında önemli oranda artış gözleniyor. Yazın meraya çıkan hayvanlarda sık görülmüyor. Proje sonuçlandırıldığında hayvan refahı da teminat altına alınmış olacak. Hastalık yüzünden hayvan topallamayacak. Topal hayvan yürüyemez, yem yiyemez, hep diğer hayvanlardan geri kalır. Üretici de bundan memnun olacak. Süt verimi kaybı azaltılmış olacak. Ülke ekonomisine de katkımız olacak.”
Prof. Dr. Demirkan, proje ekibinde, AKÜ Veteriner Fakültesi’nden Prof. Dr. Yahya Kuyucuoğlu, Doç. Dr. Aysun Çevik Demirkan, Doç. Dr. Metin Erdoğan, Yrd. Doç. Dr. Fatih Bozkurt, Zahide Köse ile AKÜ Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Altındiş’in yer aldığını sözlerine ekledi.
AA