“İş kuracağım” Diyene Hibe Olarak 27 Bin TL Verilecek
“İş kuracağım” diyene 27 bin TL
18 yaşını doldurmuş herkes başvurabilir!
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR), ortaklaşa düzenledikleri Girişimcilik Proje Destek Programı kapsamında, iş kurmak isteyen girişimcilere 27 bin lira hibe verilecek.
Girişimciler, işlerini kurduktan sonra 1 yıl sonra, 2 yılı ödemesiz olmak üzere 36 ay vade ile faizsiz 70 bin lira kredi de kullanabilecek.
15 Haziran tarih ve 27612 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren KOSGEB Destek Programları Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanan programın amacı, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak. Küçük ve orta ölçekli işletmelere, girişimcilere ve işletici kuruluşlara yönelik olarak KOSGEB tarafından uygulanacak Girişimcilik Destek Programına ilişkin esasları kapsayan program, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği ve İŞGEM Desteği olmak üzere üç alt programdan oluşuyor.
İŞKUR Ankara İl Müdürü Talip Altuğ, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İŞKUR’un, Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) ve PMC oluşum aracılığıyla girişimci olmak için başvuranlar arasında yapılacak sınav sonrasında girişimcilik kursuna katılmaya hak kazananlara, 15 gün süren 72 saatlik girişimcilik eğitimi verildiğini söyledi.
GERİ ÖDEMESİZ!
Bu eğitim sonucunda başarılı olanların, KOSGEB ile İŞKUR imzasıyla “Girişimcilik Belgesi” aldıklarını anlatan Altuğ, “Belgelerini alan girişimciler, hazırladıkları proje dosyasını KOSGEB’e sunacaklar. Projesi kabul edilen girişimciye işletme kuruluş desteği için 5 bin, kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım desteği için 10 bin, işletme giderleri desteği için de 12 bin lira verilecek. Bu 12 bin lira girişimcinin ayakta kalması için yıl içinde parça parça ödenecek. Girişimcilere verilecek 27 bin liranın tamamı hibedir, yani geri istenmeyecek. İşini oturtan girişimcilere 1 yıl sonra eğer isterlerse faizsiz 70 bin liralık kredi de verilecek. Girişimciler 70 bin liralık krediyi 2 yıl sonra 36 ay vade ile ödemeye başlayacak” diye konuştu.
27 bin lirası hibe, 70 bin lirası ise faizsiz geri ödemeli kredi için ilkokul mezunu ve 18 yaşını doldurmuş herkesin kendilerine başvurabileceğini belirten Altuğ, projenin, üniversite mezunları ve ev hanımları için çok önemli bir fırsat olduğuna dikkati çekti.
KOSGEB’E OKUYUCU YORUMLARININ DA YER ALDIĞI BİRÇOK SORU YÖNELTTİK. FAKAT KOSGEB’DEN HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİNE YAPILAN AÇIKLAMA İSE ŞU ŞEKİLDE OLDU:
“Değişen yasası ve oluşan yeni hedef kitlemize yönelik olarak KOSGEB işletmelere, girişimcilere, KOBİ’lere yönelik projeleri olan meslek kuruluşlarına ve işletici kuruluşlara, geri ödemeli ve geri ödemesiz olmak üzere;
-Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı,
-KOBİ Proje Destek Programı,
-Tematik Proje Destek Programı,
-İşbirliği-Güç birliği Destek Programı,
-Girişimcilik Destek Programı ile
-Genel Destek Programı
başlıkları altında geri ödemeli ve geri ödemesiz destekler vermektedir. Bu yeni destek programlarımızdan biri de; Girişimcilik Destek Programına ilişkin esasları kapsayan programlar olan, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği ve İŞGEM Desteği’dir.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi; Minimum 60 saatlik eğitim ve atölye çalışmasından oluşan eğitim programını kapsamaktadır. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri KOSGEB veya diğer kurum ve kuruluşlar (üniversite, İŞKUR, Meslek kuruluşu, belediye, oda ve borsalar v.b. tarafından düzenlenebilir, eğitimler, genel ve özel hedef grupları (gençler, kadınlar, dezavantajlı gruplar) için düzenlenir. Eğitimlere katılanlardan ücret alınmaz. Yeni Girişimci Desteği Programı ise; ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, istihdamın artırılması ve yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenmesi amacına yöneliktir.
Girişimci olmak için başvuranlar arasında yapılacak sınav sonrasında girişimcilik kursuna katılmaya hak kazananlara, 15 gün süren 60 saatlik girişimcilik eğitimi verilmekte ve bu eğitim sonucunda başarılı olanlar, “Girişimcilik Belgesi” almaktadır. Belgelerini alan girişimciler, hazırladıkları proje dosyasını KOSGEB’e sunmakta ve Projesi kabul edilen girişimciye işletme kuruluş desteği için 5 bin, kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım desteği için 10 bin, işletme giderleri desteği için de 12 bin lira olmak üzere toplam 27 bin lira verilmektedir. Bu paranın tamamı hibedir, yani geri istenmemektedir. İşini kurup geliştiren girişimcilere 1 yıl sonra eğer isterlerse 70 bin liralık geri ödemeli destek de verilmektedir
856 BİN TL’LİK HİBE DESTEĞİ
Yeni Girişimci Desteğinden;
Uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayarak işini kuran girişimciler ve İŞGEM girişimcileri faydalanabilir. KOSGEB tarafından veya KOSGEB dışındaki kurum ve kuruluşlar tarafından (İŞKUR, Sanayi ve Ticaret Odaları, Esnaf ve Sanatkar Odaları, Belediyeler, Kalkınma Ajansları, Üniversiteler vb.gibi) 2010 yılında ülkemiz genelinde gerçekleştirilen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinin sayısı 329 olup; 12.000 kişi katılım sağlamıştır. Eğitimler devam etmektedir. Yeni Girişimci Desteği kapsamında 2007-2009 yılları arasında 214 kişi 856.000 TL geri dönüşümsüz (hibe) desteği; 22 kişi de 720.000 TL’lik geri dönüşümlü sabit yatırım desteği kullanarak kendi işlerini kurmuş ve geliştirmiştir.” (Kaynak:HT)