İstanbul Boğazı’nın Suyu Haliç’e Verildi
Başbakan Erdoğan: Haliç’te 48 çeşit balık var
Haliç’e Boğaz suyunun aktarımıyla ilgili törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç’i bataklık olarak teslim aldıklarını söyledi.
Haliç’teki çamuru borular vasıtasıyla boşalttıklarını belirten Erdoğan, “Boğazdan gelen suyla birlikte Haliç’in rengi değişmeye başladı. Haliç’te kaç çeşit balık var desem bana ne cevap verirsiniz. Arkadaşlarımdan aldığım bilgi şu: Şu anda Haliç’te 48 çeşit balık var. Bu sirkülasyon arttıkta buradaki süreç farklı hale gelecek.” diye konuştu. Kağıthane’de düzenlenen İstanbul Boğazı’ndan Haliç’e su aktarımı törenine Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra, milletvekilleri, belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşma yapan Erdoğan, Haliç’e boğaz suyu verilmesiyle ilgili çalışmanın Haliç Çevre Koruma Projesi’nin önemli etaplarından biri olduğunu dile getirdi. Haliç’i bir bataklık olarak teslim aldıklarını ifade eden Erdoğan, “Kasımpaşa’da doğmuş büyümüş bir insan olarak, Kasımpaşa’dan Balat’a hangi tablo içinde geçtiğimi çok iyi bilirim. Kokudan geçilmeyen bir Haliç vardı. Biz o zaman sandallarla, Haliç’teki vapurlarımızla karşıdan karşıya geçerdik. Bugünleri görmenin hayalini yaşardık. Mevla’m böyle bir operasyonu yapma fırsatını bizlere nasip etti.” dedi. Haliç’te su derinliğinin 52 santimetre olduğunu, çok kişinin Haliç’ten umudunu kestiğini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Haliç’i kurtarmanın tek yolu olduğunu söylüyorlardı. Haliç’i toprakla doldurmanın tek yol olduğu söyleniyordu. Bu işi çok iyi bildiklerini söyleyenler vardı. Haliç’i boşaltırsanız iki yaka bir araya gelir diyorlardı. Biz Haliç’i kurtaracağız demiştik. Burayı altın boynuz haline getireceğiz dedik ve kolları sıvadık. Atalarımızın güzel bir sözü var; ‘İman öyle bir şeydir ki tekeden bile süt çıkartır’ O azimle o kararlılıkla yola çıktık. Gerekli çalışmaları yaptık. Projeleri hazırladık. Çamuru çıkardık. Borularla 9 km mesafedeki Alibeyköy’e götürdük. Olmaz denilen oldu. Bir boru gidiş, bir boru geliş. O petrol hatları gibi sıvılaştırılmış o çamuru oraya taşıyoruz. Bir firma ile beraber verilen sözü yerine getirdiler. Oraya çok büyük bir eğlence merkezi hazırlanıyor. 23 Nisan 2013’de orayı açacağız. Mesele bir aşk ve sevda meselesidir. Varsa bu millete sevdanız bunların hepsi olur. Taş ocakları bölgesinde kurduğumuz çamur barajlarının üzerini kapattık. Yeşillendirdik ve ağaçlandırdık. O bölge İstanbul’un güzelliğine katkıda bulunuyor.” şeklinde konuştu.
Kâğıthane Deresinin Haliç’e doğru uzandığı bölümden günde 260 bin metre küp deniz suyu Haliç’e pompalanacak.
Sarıyer sahilinden alınacak deniz suyu Tünel ve Terfi Merkezileri ile Haliç’e ulaştırılacak. Bu projeyle Haliç’teki çözünmüş oksijen miktarının artması ve biyolojik çeşitliliğin çoğalması bekleniyor. Bu amaçla Ayazağa ile Sarıyer Çayırbaşı arasında 5 km uzunluğunda, 2,2 metre çapında,bir tünel yapıldı. Deniz suyu, 21 metre derinlikten Ayazağa Deresine pompa ile aktarılacak ve günde 260 bin metre küp boğaz suyu Haliç’e akacak.
Projeyle Haliç’in suyunun yılda 3 kez yenilenmesi hedefleniyor. Projenin son etabının maliyetiyse 44 Milyon TL’yi buldu. Proje için bugüne kadar 758 Milyon Dolar harcandı. Son aşaması Haliç’e deniz suyu taşımak olan “Haliç çevre koruma projesi”ne 1995 yılında Başbakan Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı döneminde başlandı. İlk olarak Haliç’in her iki yakasına atıksu toplama kolektör ve tünelleri yapıldı. Çevredeki sanayi işletmeleri kaldırıldı. Atıksuyun Yenikapı ve Baltalimanı arıtma tesislerine ulaşması sağlandı. Haliç dibinden, 5 milyon metre küp çamur çıkartıldı. Projeye ilişken İBB’nin yaptırdığı animasyon bugün medyayla paylaşıldı.