İstanbul’daki “Kurt Seyit”ler İftarda Buluştular
İstanbul’da yaşayan Tatarlar, iftar yemeğinde bir araya geldi. Yemekte, Rusya Federasyonu Tataristan Temsilcisi Aydar Gaşigulin ve İdil – Ural Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Gülten Urallı, Türkiye- Tataristan ilişkilerine dair önemli mesajlar verdi.
İstanbul’da yaşayan Tatarlar, Topkapı’da bulunan Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde düzenlenen iftar yemeğinde bir araya geldi.
İdil – Ural Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından geçtiğimiz akşam düzenlenen iftar yemeğine, Rusya Federasyonu Tataristan Temsilcisi Aydar Gaşigulin, İstanbul İl Müftü Yardımcısı Sabri Demir, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. Fahri Solak ve İstanbul Belediyesi Kültür A.Ş. İdari İşler Müdürü Salih Doğan’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Tatar mutfağının seçkin lezzetlerinin sunulduğu iftar yemeğine ailelerin katılımı yoğundu. Topkapı’daki Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde bulunan, Zinnet Restaurant’ta gerçekleşen iftar yemeğinde İdil – Ural Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Gülten Urallı, davetlileri Tatarca konuşarak selamladı. İftarın ardından, yapılan konuşmalarda, halkların kültürel olarak yakınlaşmasına vurgu yapılırken, İstanbul İl Müftü Yardımcısı Sabri Demir, dualar okudu.
“TÜRKİYE’DEKİ TATARLARA KENDİ MEMLEKETLERİNİN ENERJİSİNİ TAŞIYORUZ”
1955 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren İdil – Ural Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Gülten Urallı, düzenledikleri iftar ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki çabalarını şu sözlerle anlattı:
“Amacımız, Tatar kültürünü günümüzde yaşayıp önümüzdeki nesillere aktarmak. Dernek olarak önemli günlerin hepsini anmaya çalışıyoruz. Tatar dili kursları açtık. Bu yıl her 15 günde bir, Tataristan’dan gelen bütün öğrencilere “Unutulan Tatar Tarihi” isimli bir seminer veriyoruz. Bu etkinliklerin ardından mutlaka Tatar yemekleri pişirdik ve gurbette olan kardeşlerimize kendi memleketlerinin enerjisini taşıdık.”
“TATARİSTAN, TÜRKİYE İLE RUSYA ARASINDA BİR KÖPRÜ”
Rusya Federasyonu Tataristan Temsilcisi Aydar Gaşigulin de, bu tür etkinliklerin önemine dikkat çekti ve son yıllarda Rusya – Türkiye arasında gelişen ilişkilerin, Rusya Federasyonu içinde yer alan Türk Cumhuriyetleri’ne önemli yansımaları olduğunu belirtti:
“Türkiye- Tataristan arasında ekonomik, kültürel ve turistik etkinlikler ivme kazanıyor ve bunlar önemli etkinlikler. Çünkü hemşerilerimiz bir araya geliyor, hem de büyüklerimizle gençlerimiz bir araya gelip kaynaşıyorlar. Ramazan da herkesi dostluk ve sevgi dolu bir ay ve herkesi bir araya getiriyor. Bu yüzden Ramazan etkinliklerini önemsiyoruz. Ramazan ayı birleştirici bir dönem. Ramazan etkinliklerimize farklı milletlerden ve dinlerden insanlar katılıyor, bu çok güzel bir şey. İlişkilerin bu şekilde barış ve dostluk içinde gelişmesi gerekiyor. Bu etkinlikler ne kadar çok olursa, biz birbirimizi o kadar fazla tanıyacağız.”
Bu yıl büyük Türk yatırımcılarının Tataristan’da fabrikalar açacağını belirten Gaşigulin, “Tataristan, Türk iş adamları için bir kapı, Rusya- Türkiye arasında bir köprü. Biz Kazan’da da Türk kültürüne dair etkinliklerin düzenlenmesini öneriyoruz. Kazan da bu yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi ve Türk heyetleri Tataristan’a gelecekler. Bu da ilişkilerimizin gelişmesi için iyi bir vesile” dedi.
rusyanınsesi