İşte İsrail ile normalleşme pazarlığının perde arkası…


israil-turkiye-ile-taziman-ve-enerji-icin-7979516_x_5507_o

 

 

Türkiye ile İsrail’in geçen hafta İsviçre’nin Zürih kentinde vardığı ön mutabakatın ayrıntıların’da neler var?Hürriyet gazetesine konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisine göre, Ankara Gazze’ye yapacağı yardımların hiçbir kısıtlama olmadan geçirilmesi dışında bir seçeneği kabul etmeyecek. Türkiye için iki temel öğe tazminat ve Gazze. Doğalgaz boru hattı işbirliğinin anlaşma ile ilgisi yok.

 

 

İsrail tazminat ödemenin yanı sıra Gazze’ye uyguladığı ablukayı kaldıracak mı?

 

 

İki ülke arasında yeniden başlayan pazarlıklarda en fazla merak edilen başlık bu.

 

 

Görüşmelerin perde arkasında yaşananları Hürriyet gazetesi üst düzey bir hükümet yetkilisine dayandırarak yazdı.

 

 

Türkiye Gazze’ye tam erişim istiyor

 

 

Buna göre, Türkiye Gazze’ye tam erişimde ısrarcı. Yani Ankara, Gazze’ye yapacağı yardımların hiçbir kısıtlama olmadan geçirilmesi dışında bir seçeneği kabul etmeyecek.

 

 

Aynı yetkiliye göre, Ankara-Tel Aviv arasında yeniden başlayan görüşmeleri ve üzerinde konuşulan anlaşmayı İsrail “iç kamuoyundaki tepkiyi görmek amacıyla” özellikle basına sızdırdı.

 

 

Hamas yetkilisi Salih El Aruri’nin Türkiye’den daha önce sınırdışı edildiği halde İsrail’in baskısı üzerine yeni sınırdışı edilmiş gibi lanse edilmesinin amacı da “Bakın biz bu sonucu aldık” demek için.

DİĞER HABERLER
WHO raporu Türkiye'de işlenmiş et satışlarını etkilemedi

 

 

Yetkili, “Hamas, Türkiye’nin anlaşma için İsrail’le konuşmasından rahatsız değil, tam tersine bu anlaşma olması durumunda Türkiye’nin Filistin’e daha çok ve etkin yardım yapacağını biliyorlar” dedi.

 

 

“Halid Meşal’in ziyaretinin zamanlamasında özellikli bir şey yok. Herkes İsrail-Filistin barış görüşmelerinde Hamas’ın olması gerektiği fikrini kabul ediyor. Başta ABD’de karşıydı ama bunu sonra onlar da kabul etti” yorumunu yaptı.

 

 

“Doğalgaz boru hattı için İsrail ricacı olmalı”

 

 

Türkiye için iki temel ögenin tazminat ve Gazze olduğunu vurgulayan yetkili, doğalgaz konusunun anlaşma ile ilgisi olmadığını ve bu konuda olası işbirliğinin zaman alacağını söyledi. “Doğalgaz boru hattı için İsrail’in ricacı olması gerek” dedi.

 

 

Yetkilinin ifadesine göre, görüşmelerde İsrail, “Anlaşma olduktan sonra Türkiye’den eleştiriler devam edecek mi?” kaygısını da iletti. Ankara ise, “Anlaşmanın yapılmış olması Türkiye’nin İsrail’i eleştirmeyeceği anlamına gelmez. Bu İsrail’in Gazze’ye yönelik tutumuna bağlı” yanıtını verdi.


Haber Tarihi: 26 Aralık 2015. 16:03
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x