İtalya Sağlık Bakanlığı Veteriner servisi
Adnan SERPEN
Veteriner Hekim
İZMİR
Mesleğimizle ilgili yıllardır bitmek tükenmek bilmeyen sorunlar kartopu gibi büyüyerek bugünlere geldi. Bu sorunların bu şekilde büyümesinde kuşkusuz evrensel olarak nitelendirdiğimiz mesleğimizle ilgili evrensel olarak meydana gelişmelerin ve yapılanmaların yeteri kadar takip edilmemesinin payının yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu konuda önemli bir yayın olan ve tüm dünyada Veteriner Hekimliği mesleğinin anayasası olarak nitelendirilen, AB’ nin birçok mevzuatında kaynak olarak atıf yapıldığı 1984 yılında 3.üncü ve son baskısı yayınlanan Prof.Dr.Calvi W.Schavabe’nin ” Veterinary Medicine and Human Health ” isimli mesleki yayınla dahi ilgilenilmemiş,mesleğin faaliyet alanı yıllarca sadece ” Tarım Bakanlığı” görülmüş hatta mesleğimi zin ülkemize iyi hizmet verebilmesi,mesleki politikalarımızın hayata gçirilebilmesi için; geçmişte görev yapmış bir TVHB Başkanımızın “Hayvancılık Bakanlığı“nın kurulmasını bir çözüm olarak görmesi bunun en çarpıcı örneğidir.
Oysa mesleğimiz Prof.Dr.Calvin W.Schavabe’nin ” Veterinary Medicine and Human Health ” isimli eseri ve Canada Veterinary Journal’ ın 1962 yılında Vol:3, No:7′ de, F. E. GATTINGER tarafından kaleme alınıp yayınlanan ” What is Veterinarian” isimli makale incelendiğinde; Veteriner Hekimliği mesleği bir yandan “ TARIM “, diğer yandan ” SAĞLIK “ alanı ve bilim ile ilgili olan bir meslek olması nedeniyle bu görüşün ne kadar yanlış bir bakış açısı olduğunu yıllar sonra bu bilgilerden bir tanesine internet ortamında , diğeri Prof.Dr.Calvin W.Schavabe’ nin ” Veterinary Medicine and Human Health ” isimli eserine bir meslektaşımın yardımıyla temin ederek ulaşma,inceleme ve okuma olanağı bulduktan ve yine İzmir Veteriner Hekimler Odası Veteriner HalkSağlığı Çalışma Grubu Üyelerinden Vet.Hekim Arzu TEMİZYÜREK’in ilk defa A.B.D’den göndermiş olduğu ” VETERINER HEKIMLER İLE INSAN HEKIMLERİ TEK SAĞLIK KONSEPTİNE GERİ DÖNÜYORLAR” makalesinin Veteriner Hekimler Derneği Dergisinde yayınlanması sonucunda ilk defa ülkemize taşınan TEK SAĞLIK KONSEPTİ kavramının mesleğimizle ilgili olarak dünya da 2007 yılından itibaren A.B.D’ de tekrar ortaya çıkan ve dünyaya bir akım halinde yayılarak kabul gören TEK SAĞLIK KONSEPTİ ‘nden sonra görmek benim gibi bir çok meslek mensubunu eminim şaşırtmamıştır.
O nedenle meslek örgütümüzün başına gelen meslektaşlarımız kim olursa olsun daima vizyon sahibi olmalılar,ileriyi gören ve evrensel mesleki gelişmelerden uzak olmamaları gerekir.Türk Veteriner Hekimliği bu açıdan mesleğini evrensel boyutlara taşıyacak meslek mensuplarını bazı saplantılarından uzak objektif/analitik düşünerek seçip gerçek anlamda göreve getirdiklerini söyleyemeyiz. Çünkü bunda fakülteleri mizde verilen Veteriner Hekimliği eğitiminin evrensel boyutlarda, Prof.Dr.Calvin W.Schavabe’nin ” Veterinary Medicine and Human Health ” isimli eserindeki meslek bakış açısından uzak eğitim verilmesinin payı büyüktür. Bu tarz eğitime rağmen şahsım ve daha bir çok meslektaşımız ve hocalarımız bunu bilerek veya bilme yerek görerek harekete geçmiş olması önemli olmakla birlikte bunun hayata geçirilmesi için meslek örgütleri mize vefakültelerimize çok büyük görev düşmektedir.
Bu kadar geniş açıklamadan sonra konuyla ilgili olması nedeniyle tüm meslek mensuplarının bilgilenmesi amacıyla internette tesadüfen rastladığım İtalya Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Veteriner Servisi veya Bölümü ile ilgili bir döküman içinde oldukça önemli bilgilerin yer aldığı bir kaynağı sizlerle paylaşmak istedim.Dünyada benzer çok sayıda değişik ülkelere ait kaynaklar olduğundan kesinlikle eminim, bu kaynaklara ulaştıkça sizlerle paylaşmağa devam edeceğim.
Söz konusu İtalya Sağlık Bakanlığı ile ilgili bahsettiğim ” Veterinary and Food Safety Service in Italy ” isimli beş sayfalık dökümana ilgilenen meslektaşlarım ; http://www.salute.gov.it/veterinariaInternazionale/documenti/portale%20presentazione%20EN%20Rev1.pdf linkinden pdf formatı halinde bilgisayarına indirebilirler ve inceleyebilirler,saygılarımla.
umarım en kısa zamanda hükümet bu yanlış tutumu düzeltir ve veteriner hekimler mesleğini layıkıyla icra ederler. insan sağlığının kontrol altına alınması, hayvancılığın ise ülkede yeterli ve hakettiği boyuta ulaşması için veteriner hekimlerin öncelikle hakettiği şekilde görevinin yapması sağlanmalı. mevcut sistemde görev ve yetkileri kısıtlandırılmış, hatta ellerinden alınmış bir şekilde yetkisiz veya VHKİ memurları gibi evrak işlerinde kullanılmaları ülkeyi asla muassır medeniyetler seviyesine ulaştıramayacaktır. durumun düzeltilmesi için çalışmaların başlatılması temennisiyle….