“İthal Saman” Fiyatları Düşürdü


İthal samanın balyası 9-9,5 liradan satılmasının ardından 13 liraya kadar çıkan yerli samanın fiyatı da 9-9,5 liraya düştü.

 

KÜTAHYA – Türkiye’de saman fiyatlarındaki artışın önlenmesi amacıyla gerçekleştirilen ithalat uygulamasıyla fiyatların gerilemeye başlaması, et ve süt üretiminde maliyetlerin artacağı endişesine kapılan üreticileri rahatlattı.

 

 

Kütahya İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Bahattin Atakan, yaptığı açıklamada, tüm bölgelerde saman fiyatlarında kaydedilen artışın, bu yıl kar yağışının yoğun olarak düşmesi ve ilkbaharda arazilerin uzun süre karla kaplanmasıyla saman elde edilen bitkilerin yeterince büyüyememesinden kaynaklandığını söyledi.

 

Bu yıl arazilerden, önceki yıllara göre yaklaşık 5’te bir oranında saman alınabildiğini belirten Atakan, bunun da çiftçilerin ihtiyacını bile zor karşılayabildiğini ve piyasaya arz edilen saman miktarının çok azaldığını bildirdi.

 

Atakan, geçen yıl hasat döneminde 2,5 lira, kış aylarında 5 lira olan bir saman balyası fiyatının bu yıl 13 liraya kadar yükseldiğini dile getirerek, şöyle devam etti:   “Devletimiz saman fiyatlarındaki yükselişe zamanında müdahale ederek ithalat kararı aldı ve üreticilerimizi bir nebze olsun rahatlattı. İnşallah daha ucuz maliyetli ithal saman gelir ki, sıkıntılı olan üreticimize daha fazla yararı olur. Şu anda ithal samanın balyası 9-9,5 liradan satılıyor. 13 liraya kadar çıkan yerli samanın fiyatı da 9-9,5 liraya düştü.

DİĞER HABERLER
Hayatını kaybeden madenciler toprağa veriliyor

 

Üreticilerimiz en fazla samanı kullanır.

 

Kışın kar yağdığında hayvanlar açık besiye çıkarılamadığından mutlaka önünde bulunması gereken bir üründür. Şimdi oluşan fiyatlara göre saman maliyeti, geçen yılın 3 katına çıktı. Üreticilerin kar yapabilmesi için satışlarının da 3 katına çıkması gerekir. Bu mümkün değil. Et ve süt satış fiyatlarımız geçen seneye göre aynı ancak saman pahalı. Buna karşı da önlem alınmasını talep ediyoruz.”

 

Besicilikte kullanılan yemlerde Katma Değer Vergisi (KDV) oranının yüzde 8 olduğunu hatırlatan Atakan, geçici olarak yemlerden KDV alınmamasını ve böylece üreticilerin saman nedeniyle oluşan maliyet artışının azaltılmasını önerdi.

 

Hayvan ithalatı azalırsa üreticilerimiz rahatlayacak Birliğin Başkan Yardımcısı Yavuz Turan da, saman fiyatlarındaki artışın, havaların soğumaya başlamasıyla hayvanların açık besiye çıkarılamayacağı günlerde üreticiler tarafından daha iyi hissedileceğini dile getirdi.

 

Yem maliyeti arttığı için geçen yıl sayısı yaklaşık 200 olan hayvanlarından yarısını elinden çıkardığını bildiren Turan, “Hayvan ithalatı ve yem fiyatları azalırsa üretimimizin biraz rahatlayacağına inanıyoruz” dedi./AA


DİĞER HABERLER
Yem işletmelerinde denetim ve hijyen  eğitimi…
Haber Tarihi: 9 Eylül 2012. 19:13
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
ARZ
ARZ
12 yıl önce

HAYVANCILIKTAKİ HAİN; YERLİ SAMAN.. “İnşallah daha ucuz maliyetli ithal saman gelir ki, sıkıntılı olan üreticimize daha fazla yararı olur. ” Anlayışı kıt insan modelini Osmanlı döneminden beri üreten yapının başarısıdır bu. Üretmemek. Üretmeyi montaj sanmak. Motor Almanya’dan, Kaporta sacı Rusya’dan, Boya İspanya’dan, Mekanik fransa’dan. Alın size Murat 131 Sağ aynasını ayrı satan KOÇ yıllarca 30 yıl geri teknolojiyi kakalarken ülkemize zevkle bindik arabalara. “Türkiye’de otomotiv üretiminin yüzde 50’sini gerçekleştiren Koç Holding, Bursa’daki Tofaş tesislerinde İtalyan Fiat’ın teknolojik desteğiyle Türk malı otomobili üretecek.” Gülmeyin. Başbakanın emri. TOYOTA japon. Hyundai Kore Mercedes ALMAN Renauld Fransız. Eeeee? Halk bunları biliyor. Ama Hacı Murat… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x