İzmir Veteriner Hekimleri Odası: AŞILIYORUZ AMA AŞAMIYORUZ


İzmir Veteriner Hekimler Odası 27 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü vesilesi ile bir açıklama yaptı.

İzmir VHO Logo

AŞILIYORUZ AMA AŞAMIYORUZ

26.04.19

Dünya Veteriner Hekimler Gününde bu yıl “Aşılama” konusuna dikkat çekiliyor.

Koruyucu hekimlik hizmetlerinin temelinde yer alan aşılama çalışmaları tüm hayvan türlerinde Veteriner Hekimler tarafından uygulanmaktadır. Aşılama; Aşıların hazırlanması, aşı programlarının farklı türlere göre belirlenmesi, aşı uygulamasının yapılması, aşı tekrarlarının takibi olarak sayabileceğimiz çalışmaların tümüdür.

Aşılama sayesinde hem hayvanlarımızın sağlıklı yaşaması hem de insanların zoonoz adını verdiğimiz hayvanlardan insanlara geçen hastalıklardan korunması sağlanmaktadır. Bu nedenle aşılama koruyucu hekimlik çalışmalarının en önemlilerindendir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve salgın hastalıkların önüne geçmesi de aşıyı önemli kılan nedenlerdendir. Oldukça ekonomik ve hayvanlara acı vermeksizin yapılan aşı uygulamaları ile maddi ve manevi yorucu olan pek çok olası hastalıktan korunmak mümkündür.

Kar kış, gece gündüz, uzak yakın demeden gerek kamudaki meslektaşlarımız gerekse özel sektörde çalışan meslektaşlarımız aşılama çalışmalarını programlar dahilinde gerçekleştirmektedir.

Koruyucu hekimlik hizmetleri kapsamında Veteriner Hekimler olarak aşılama bizim görevimizdir. Biz “Aşılıyoruz” ama görevimizi daha iyi yapabilmek için çabalasak da bazı sorunları “Aşamıyoruz”.

– Veteriner Fakültelerinde nitelik için teknik donanım şart diyoruz, standartları sağlamayan fakülteler açılmasın, diyoruz. Dinletemiyoruz.

DİĞER HABERLER
İzmir VHO: "Kapatmak zorunda kalacağınız fakülteleri açmaktan vazgeçiniz"

– Üreticinin ihtiyacı destek, hayvancılığın tarımın alt dalı olarak görülmesi yanlış, destekler yetersiz, kaynak kendi gücümüz, güç kendi üreticimizde, diyoruz. Anlatamıyoruz.

– Hastalıklarla mücadele için aşılıyoruz ama, sağlıklı hayvandan verim almak için beslenme, refah, genetik faktörler de etkilidir, bakım koşullarında kalite, hijyen, bilinçli yetiştirici şart, diyoruz. İkna edemiyoruz.

Hayvan haklarının temelinde sahipli olmaları, kimsesiz bırakılmamaları vardır. Aşılama ile sahipsiz kedi ve köpeklerimizi trafik kazalarından, açlıktan, susuzluktan, şiddetten koruyamayız, diyoruz. Aşılıyoruz aşılamasına da yasaları aşamıyor, hayvanları koruyamıyoruz.

Meslek örgütleri, dünün deneyimi, bugünün gerçeği ve geleceğin güvencesidir. Mesleğin dünü, bugünü ve yarını olan meslek örgütleri mesleki politikaların yön vericisi olmalıdır.

Mesleklere dair günler; mesleklerin tanıtımı, mesleki coşkunun yaşanmasının ötesinde mesleklerin değerini ve meslek örgütlerinin varlığını da anımsatmak içindir.

Bu nedenle bu yıl, Dünya Veteriner Hekimler Günü’nde yapılanması henüz netleşmemiş olan Tarım ve Orman Bakanlığına Veteriner Hekimlik mesleğini ve meslek örgütlerinin birikimlerini de hatırlatmak istiyoruz. “Tarımda Milli Birlik Projesi” Veteriner Hizmetleri Teşkilatının yeniden güçlü bir yapıda şekillendirilmesi için bizlerin görüşlerinin de dikkate alınarak düzenlenmesi gereken bir projedir.

Ülkemizin en çok da ihtiyacı olan “kendi kendine yetebilen ülke” olduğu günlere katkı koyabilmek dileğiyle tüm meslektaşlarımızın Dünya Veteriner Hekimler Gününü kutluyoruz.

DİĞER HABERLER
Üreticilerden gıda güvenliği için küresel çağrı

H. Gökhan ÖZDEMİR
Başkan
İzmir Veteriner Hekimleri Odası
Yönetim Kurulu adına


Haber Tarihi: 26 Nisan 2019. 01:13
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x