Kabzımallar bastırdı, “Hal Yasası” erteleniyor
“Hal Yasası”nın yürürlüğe giriş tarihi 9 ay erteleniyor. Yasa ile kabzımalların aldığı pay azalacak, meyve ve sebze fiyatları düşecekti. Ancak kabzımalların kulisi etkili oldu.
ANKARA- Hal kanunu olarak anılan ‘’Sebze ve meyve ticareti’’ hakkındaki yasasının yürürlüğe giriş tarihi 9 ay erteleniyor. 22 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe girmesi gereken yasa, 1 Ocak 2012 tarihine erteleniyor. Yasa ile Kabzımal olarak da bilinen komisyoncuların aldığı payın, ‘’Ürünün satış fiyatının yüzde 8’ini geçmemesi’’ öngörülüyordu. Böylelikle meyve ve sebze fiyatlarında yüzde 20 oranında bir azalma bekleniyordu.
Yasanın 9 ay ertelenmesi ve 2012’ye bırakılması, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda ‘’Mini Torba yasa’’ olarak adlandırılan kanun teklifine eklendi. AKP Grup Başkanvekillerinin imzasını taşıyan teklif, Genel Kurulda da benimsenirse “hal kanunu”nun yürürlüğe giriş tarihi de 2012’ye kalacak.
PAZARCI YİNE BAĞIRACAK
Yasa ile pazarcıların bağırarak satış yapmaları engelleniyor ve aksine davrananlara 50-500 lira arasında ceza öngörülüyordu. Ayrıca piyasada darlık yaratmaktan, fiyatların yükselmesine sebebiyet vermeye, malların, gıda güvenliğine, kalite ve standardına, teknik ve hijyenik şartlara aykırı olarak satışa sunulmasından, ölçü ve tartı aletlerinin hileli kullanılmasına kadar bir çok düzenleme getiriliyordu. Bağırışlarıyla müşteri kapma yarışında öne geçmek isteyen pazarcılar, 22 Mart günü yürürlüğe girecek yasayla sessiz olmak zorunda kalacaklardı.
YÜZDE 70’İ KAYIT DIŞI
Yasa ile yüzde 70’i kayıtdışı olan sebze ve meyve ticaretinin kayıt altına alınması, meyve ve sebzelere, ürün künyesi konulması planlanmıştı. Fiyatların artmasına neden olan hal rüsumu da düşürülüyordu. Üreticilerin, üretici birlikleri vasıtasıyla da ürünlerini satabilmesi amaçlanmıştı. Malın künyesinde nereden geldiği yazılacak, hallerde, üç yıl içinde laboratuvar ve soğuk hava deposu oluşturacaktı. Haldeki atıkları toplayıp satanlara 3 bin lira, tartıda hile yapanlara ise 2 bin lira para cezası uygulanacaktı.
Yasaya Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de ‘’Fiyatları büyük mağazalar belirleyecek. Küçük esnaf piyasa dışı kalacak. Üretici bölgelerinde yapılacak büyük miktarlardaki yaş meyve ve sebze alışverişlerinde tüketici fiyatlarının oluşumu büyük hiper ve grosmarketlerin insafına terkedilecek’’ diyerek karşı çıkıyordu./Gazeteport