Kadın Girişimciliği Yarışması’nda 1.oldu…


 

 

 

  Ayşe Hanımın Çiftliği Manda Projesi,
Kadın Girişimciliği Yarışması’nda 1.oldu…

 

Halim UTLU
Tarımın her alanında eğitim çalışmalarına önem vererek, üretici ve girişimci ruha sahip kadınları bilgilendirmek, uygulanabilecek projelerin hayata geçirilmesinde etkinliklerini arttırmak olarak belirlenen ve 2015 yılında 8 pilot ilde “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” adı altında uygulanmaya başlanan program kapsamında, Samsun’da düzenlenen “Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı Proje Yarışması”nı, Çarşamba İlçesi Yeşilova Mahallesinden Ayşe AKKUŞ, “Ayşe Hanımın Çiftliği“ adlı manda yetiştiriciliği projesi ile kazandı.
“Kaz Kazandırıyor“ adlı Kaz Yetiştiriciliği ve Kaz Tiriti Yapımı Projesi ikinci
Kavak İlçesi Çalbaşı Mahallesinden katılan Zeynep İNEL’in hazırladığı “Kaz Kazandırıyor“ adlı Kaz Yetiştiriciliği ve Kaz Tiriti Yapımı Projesi ikinci, Ondokuzmayıs İlçesi Esenyel Mahallesinden Şüheda ŞEN’in ”Herşey Bir Tomurcuk Gülle Başlar’’adlı projesi ise üçüncü olarak yarışmayı tamamladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının yürüttüğü program kapsamında, Samsun’da 26.5.2017 tarihinde düzenlenen“Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı Proje Yarışması”nı
Çarşamba İlçesi Yeşilova Mahallesinden Ayşe AKKUŞ, “Ayşe Hanımın Çiftliği“ adlı manda yetiştiriciliği projesi ile kazandı.
Proje,2015 yılında 8 pilot ilde başladı
2015 yılında 8 pilot ilde “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” adı altında uygulanmaya başlanan programın amacı; tarımın her alanında eğitim çalışmalarına önem vererek, üretici ve girişimci ruha sahip kadınları bilgilendirmek, uygulanabilecek projelerin hayata geçirilmesinde etkinliklerini arttırmak olarak belirlendi.
“Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi”kapsamında, 13 ilçeden katılan 194 kadın çiftçiye, Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, KOSGEB ve İŞKUR İl Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü 32 saat ve 4 gün süren “Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” verildi.
38 adet Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Projesi
Eğitimi başarıyla tamamlayan 84 kadın çiftçi, 84 adet farklı ve özgün proje hazırladı.Hazırlanan tarımsal  projeler ve sayıları şöyle;
7 adet Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği,38 adet Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği, 1 adet Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği, 25 adet Bitkisel Üretim, 3 adet Solucan Gübresi, 2 adet Ana Arı Üretim Projesi,1 adet İpekböcekçiliği Projesi, 4 adet Kırsal Turizm Projesi, 1 adet Güneş Enerjisi Projesi, 1 adet Tarım Makinaları,1 adet Geri Dönüşüm Ürünlerinin Kullanımı.
Proje Pazarı ve Sertifika Töreni 

DİĞER HABERLER
Kooperatif ve Gerçek Kişilerin Tarımsal Üretimine Düşük Faizli Kredi  

 


Projelerini hazırlayan genç kadın girişimciler için, Cumhurbaşkanlığı Makamının himayelerinde ikincisi geçtiğimiz günlerde Samsun’da düzenlenen ”2. Yerel Tohum Buluşması Etkinliği” kapsamında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK‘in de katılımıyla Proje Pazarı ve Sertifika Töreni düzenlendi. Tören alanında hazırlanan proje pazarında girişimciler, hazırladıkları projeleri ve ürettikleri ürünleri sergileme fırsatı buldu. Yapılan konuşmaların ardından 5 kişilik bağımsız jüri tarafından belirlenen ve ilk 3’e giren projeler açıklandı.
İlk 3’e giren projeler, Türkiye Finalinde Samsun’u temsil edecek
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Samsun İl Müdür Vekili Resul KARAKUŞ tarafından yapılan açıklamaya  göre; Çarşamba İlçesi Yeşilova Mahallesinden proje yarışmasına katılan Ayşe AKKUŞ ‘un hazırladığı “Ayşe Hanımın Çiftliği“ adlı manda yetiştiriciliği projesi birinci seçildi.
Kavak İlçesi Çalbaşı Mahallesinden katılan Zeynep İNEL’in hazırladığı “Kaz Kazandırıyor“ adlı Kaz Yetiştiriciliği ve Kaz Tiriti Yapımı projesi, ikinciliğe layık görüldü.
Ondokuzmayıs İlçesi Esenyel Mahallesinden Şüheda ŞEN’in ”Herşey Bir Tomurcuk Gülle Başlar’’adlı projesi ise üçüncü olarak yarışmayı tamamladı. Birinci, ikinci ve üçüncülükle ödüllendirilen girişimci kadınların ödüllerini Bakan Faruk ÇELİK verdi. İlk 3’e girmeye hak kazanan projeler,  Bakanlığın belirleyeceği bir tarihte, 16 ilin yarışacağı Türkiye Finalinde Samsun’u temsil edecek.
Devlet manda başına 400 lira destek veriyor
Diğer yandan sayıları 30 yılda bir milyondan 100 binlere kadar düşen manda sayısı, devlet teşvik kararı alınca, manda yetiştiriciliği cazip hâle geldi. Mandanın sütü, inek sütünden beş kat pahalı. İyi bakıldığında manda bir yılda bedeli kadar süt üretiyor.
TÜİK göre, 1970’li yıllarda bir milyonun üzerinde olan manda sayısı, 2008 yılında 80 bin civarına kadar geriledi. 2008’de başlatılan desteklemelerle bu sayı günümüzde 100 bin civarına yükseldi. Devlet manda başına 400 lira destek veriyor. Manda yavrusu için ise 150 lira ödeniyor. Âri ırk olarak belirlenen 900 adetin üzerinde dişi manda bulunan illerde ise bu destek 750 liraya çıkıyor

DİĞER HABERLER
Üzüm fiyatlarındaki artış üreticiyi sevindirdi

 

 


 

Manda günde ortalama 6-10 litre süt veriyor
Bir mandanın fiyatı, kalitesi ve büyüklüğüne göre 5500 – 7500 lira arasında değişiyor. Manda günde ortalama 6-10 litre arasında süt veriyor. Sütün kilosu 5 liradan satılıyor. Kaba bir hesapla, günde 6 kilo süt veren bir manda bir yılda kendisine ödenen parayı çıkarıyor. Manda sütü zaten yok satıyor.  Bugün 6 litre süt veren manda, 20 litre süt veren inekten daha verimli. Çünkü mandanın sütü hem daha kaliteli, hem de inek sütünden daha pahalı. İnek sütü 1 liraya satılıyor.
Manda yetiştiriciliği Tekirdağ, Sinop, Tokat, Çorum, Amasya, Sivas, Afyon, İstanbul, Muş, Diyarbakır,

 

Samsun ve Yozgat’da yoğun olarak yapılıyor.

Haber Tarihi: 2 Haziran 2017. 09:59
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x