Kamuoyu Açıklaması


tmo1

 

 

 

 

KAMUOYU AÇIKLAMASI

 

2015 DÖNEMİ HUBUBAT MÜDAHALE ALIM FİYAT VE POLİTİKALARI

 

 

2014 yılında yaşanan olumsuz iklim koşullarına bağlı olarak ülkemiz buğday üretimi bir önceki yıla göre %14 azalışla 19 milyon ton, arpa üretimimiz ise %20 azalışla 6,3 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.

 

2015 yılında iklim şartlarının hububat üretimi açısından uygun seyretmesi nedeniyle buğday üretiminin geçen yıla göre %18 artışla 22,5 milyon ton, arpa üretiminin ise %27 artışla 8 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

 

Bu yıl Cumhuriyet tarihinin en yüksek buğday rekoltesi beklenmektedir.

 

TMO bu güne kadar ekiliş durumu, bitki gelişimi, üretim durumu ve ürün maliyeti gibi konularda çalışmalar yürüterek alım politikalarını şekillendirmiştir.

Ürününü TMO fiyatları açıklanmadan önce hasat eden ve depo imkanı bulunmayan üretici, tüccar ve sanayiciye depolama imkanı sağlamak amacıyla, 22 Mayıs tarihinden itibaren taahhütnameli alımlara başlanmıştır. O tarihten günümüze kadar toplam 61 bin ton taahhütnameli alım gerçekleştirilmiştir. Yarın itibariyle de peşin ve emanet alımlara başlanacaktır.

 

Bu yıl TMO tarafından hububat alımlarında izlenecek politikalar şunlardır:

 

  1. TMO Türkiye genelinde 285 noktada alım faaliyeti gösterecektir.

 

  1. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır.

 

  1. Ürünlerini taahhütname karşılığında TMO’ya teslim eden üreticiler, yarından itibaren 10 gün içerisinde ürünlerini geri çekebilecek, emanete bırakabilecek veya TMO’ya satabileceklerdir.

 

  1. Ürünlerini taahhütname karşılığında TMO’ya teslim eden tüccar ve sanayiciler ise yarından itibaren 10 gün içerisinde ürünlerini geri çekebilecek veya emanete bırakabileceklerdir.
DİĞER HABERLER
Türkiye I. Tarım ve Gıda Etiği Kongresi

 

  1. Ürünler, bu yıl da fiziksel analizlerin yanında kimyasal analiz değerlerine göre fiyatlandırılacak ve kalitesine göre sınıflandırılarak depolanacaktır.

 

2011 yılında “Kaliteli Üret, Daha Fazla Kazanç Elde Et” sloganıyla başlattığımız Proteine Dayalı Alım Sistemi ile ürünlerin kalitesinde artış sağlanmıştır.

 

Kaliteli üretimi daha da teşvik etmek amacıyla kaliteli ürüne %3’e kadar verilen ilave fiyat, bu yıl %7’ye çıkarılmıştır. Böylece kaliteli üretim yapan üreticimiz önceki yıllara göre daha fazla kazanç elde edecek, diğer yandan ülkemizin kaliteli buğday ihtiyacı da karşılanmış olacaktır.

 

  1. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla son üç yıldır uyguladığı randevulu alım sistemine bu yıl da devam edecektir.

 

Randevular, internet üzerinden www.tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden alınabileceği gibi TMO şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden de alınabilecektir.

 

  1. TMO, altyapısı uygun olan borsalarda alım yapacaktır. Borsalarda alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO’ya satabileceklerdir.

 

  1. Pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacaktır.

 

  1. Emanet alımlar, geçici alım merkezleri hariç tüm iş yerlerinde yapılacaktır.

 

  1. TMO, bu yıl Polatlı ve Ahiboz’da alımlarını lisanslı depolar üzerinden yapacaktır. Üreticiler, ürünlerini bu lisanslı depolara bırakmak suretiyle alacakları elektronik ürün senetlerini, bugün açıklanan fiyatlar üzerinden 2016 yılı Nisan ayı sonuna kadar TMO’ya satabileceklerdir.

 

  1. Ürününü lisanslı depolara bırakan üreticiler, elektronik ürün senedi vasıtasıyla lisanslı depoculuk şirketinin anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabileceklerdir.
DİĞER HABERLER
Beyaz etin raf ömrü uzadı

 

Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler ise makbuz senedini kullanarak TMO’dan %30 avans alabilecek, TMO’nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabileceklerdir.

 

  1. Ürününü lisanslı depolara bırakan tüccar ve sanayiciler; elektronik ürün senedini kullanarak lisanslı depoculuk şirketinin anlaşmalı olduğu bankalardan;

Ürününü TMO depolarına emanete bırakan tüccar ve sanayiciler ise makbuz senedini kullanarak TMO’nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabileceklerdir.

 

  1. Makbuz senedine dayalı kredi kullanan tüm kesimlerin bankalara olan yükümlülüklerini yerine getirerek ürünlerini TMO’ya satmamaları durumunda bankalara ödemiş oldukları faizin %25’i TMO tarafından karşılanacaktır.

 

  1. Tüccarlar, üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 2 Kasım 2015 tarihinden itibaren TMO’ya satabileceklerdir.

 

  1. Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.

 

  1. Üretici banka kartı ile ürün getiren üreticilere erken ödeme yapılacak olup, ürününü anlaşmalı bankalardan alınan ürün kartı ile teslim eden üreticilere, 15 gün içerisinde ödeme yapılacaktır.

 

2015 yılı için 2 no.lu Anadolu kırmızı sert (AKS) ekmeklik buğday müdahale alım fiyatı ton başına 862 TL olarak belirlenmiştir.

 

Protein oranı yüksek, süne oranı düşük olan buğdaylar %7’ye kadar ilave fiyat almaktadır.

 

Diğer gruplardaki ürünlerin alım fiyatları TMO tarafından belirlenen pariteye göre hesap edilecektir.

 

Bu fiyatlara ilave olarak Bakanlığımız tarafından ton başına 50 TL prim ödemesi ile gübre, mazot, sertifikalı tohumluk ve toprak analizi gibi destek ödemeleri yapılacaktır.

DİĞER HABERLER
Dikkat! Sıcak hava yerini yağmurlu havaya bırakıyor

 

Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için belirlenmiş olan 862 TL/Ton müdahale alım fiyatı, Bakanlığımızca verilen 127 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 989 TL/Tona yükselmektedir.

 

Açıklanan bu fiyatla Üretici maliyete göre %48 oranında, ton başına 310 TL kâr elde etmiş olacaktır.

 

Pariteye göre Makarnalık buğday fiyatı 976 TL/ton (prim ve desteklerle birlikte 1.103 TL/ton),

 

Arpa fiyatı ise 645 TL/ton (prim ve desteklerle birlikte 772 TL/ton) olmaktadır.

 

Piyasa gereklilikleri dikkate alınarak TMO’nun Kasım ayından itibaren uygulayacağı satış fiyatlarının da açıklanması gerekli görülmüştür.

 

 

TMO AKS buğday Kasım ayı satış fiyatını 960 TL/Ton olarak belirlemiştir.

 

TMO’ya ürün teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;

 

ÇKS bilgilerini güncellemeleri,

Randevularını mutlaka almaları,

Ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,

Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri,

gerekmektedir.

 

Anlaşmalı bankalar:

 

Ziraat Bankası, Halkbank, Akbank, Garanti Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı Kredi Bankası, İş Bankası, Denizbank, TEB, Albaraka Türk, Finansbank.

Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO internet sitesinden ve TMO iş yerlerinden alabileceklerdir.

 

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 


Haber Tarihi: 17 Haziran 2015. 11:05
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x