Kanatlı Sektörünün “3 Silahşörü” Yumurtadan Nasıl Kazanç Sağlanacağını İspatladı
Son zamanlarda tüm çabalara rağmen bir türlü fiyat istikrarını yakalayamayan yumurta sektörü
maliyetin altında satışlara devam ediyor.
Düşen yumurta fiyatları bir türlü semt pazarları ve marketlerde indirilmediği için tüketiciye bu
fiyatlar yansıtılmamaktadır.Bu istikrarsızlık devam ederken Anadolu’nun bağrından çıkmış 3
kardeş verdikleri mücadele ile şu anda Ankara’nın yumurta ihtiyacının dörtte birini karşılayarak
tüketiciye direkt servis veriyorlar.
Ankara dahilinde 200 satış yerinde en ucuz yumurtayı satan Nihat Çakır(Kars.1960) ve iki kardeşi Harun ÇAKIR(Kars.1964) ve Kadir ÇAKIR(Kars.1968) aynı zamanda resmi kuruluşlarında büyük bölümüneçiftlikten direkt servis yapıyorlar.Bu kuruluşlar içinde, Cumhurbaşkanlığı,Başbakanlık,VakıflarGenel Müdürlüğü,Milli Savunma Bakanlığı,Genelkurmay Başkanlığı,Dışişleri Bakanlığı,İçişleriBakanlığı,Emekli Sandığı,Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü,Devlet Arşivleri,MilliKütüphane,RTÜK,TRT,Meteoroloji İşleri,Türk Tarih Kurumu,Türk Dil Kurumu,Türk Hava Kurumu,Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu,Savunma Sanayii Müteşarlığı bulunuyor.
Bu konu ile ilgili bilgi veren İtimat Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Çakır “Tesislerimiz içN Ankara’nın Çubuk ilçesini merkez olarak ele aldık.35 milyon lira yatırımla 1 milyon 200 binlik tavuk kapasitesine sahip bir tesis kurduk. Tesisler, tam faaliyete geçtiğinde, Ankara’nın yumurta ihtiyacının dörtte birini karşılayabilecek.”
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Çakır, yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Yağbasan
köyünde yaptıklarıı tesisin maliyetinin yüzde 80’ini öz sermayeleriyle, yüzde 20’sini ise ekipman
kredisiyle karşıladıklarını söyledi.
Çubuk’un yatırım için en uygun yerlerden biri olduğunu vurgulayan Çakır, şöyle dedi: “Biz İtimat Tavukçuluk olarak yatırım yapılacak en uygun yerin Çubuk ilçesi olduğunu düşünerek, tesisimizi Çubuk’ta kurmaya karar verdik. Öncelikle Esenboğa Havaalanının hemen yanı başında olan tesislerimizi kaldırmak zorunda olmamız nedeniyle yatırıma karar vermiştik. İyi ki de karar vermişiz, bugün Türkiye’nin en büyük tesislerinden birini Ankara’ya kazandırmış olduk. Bugün sadece bir kümeste üretime geçtiğimiz tesislerimizde, tam kapasite üretime yaklaşık 3 ay içinde geçmiş olacağız.” Yeminden yumurta paketlemesine kadar her şeyi kendilerinin üretecekleriniifade eden Çakır, tesiste 10 yumurta üretim kümesinin, bunlara yem sağlayan depoların, civcivbüyütme kümeslerinin, soğuk hava deposunun, yumurta paketleme tesisinin ve idare birimlerinin bulunduğunu kaydetti.
Tamamen Alman teknolojisiyle kurulan tesislerinin benzerinin Türkiye’de üçten fazla olmadığının altını çizen Çakır, “Tek kalemde yapılan ve tam teknolojik böyle bir tesis Türkiye’de ya iki ya da üç tanedir. Tesislerimizde tamamen Alman teknolojisi kullandık. Üretimin her safhası tamamen el değmeden otomatik olarak yapılıyor. Bu tesisle birlikte Ankara’da ve Türkiye’de ilkleri yapacağız”diye konuştu.
Kurdukları tesisin bir diğer özelliğinin de Türkiye’de ilk defa tavuk dışkısından elektrik üretimininyapılıyor olması olduğunu anlatan Çakır, şunları söyledi: “Tesisimizin kapasitesinin çok büyük olması ve bir milyon 200 bin yumurta tavuğundan yaklaşık günlük 200 ton tavuk gübresinin çıkıyor olması bir iş kolunun daha hayata geçirilmesine neden oldu. Böyle bir tesisi kuruyor olmamızın bilgisine ulaşan Era Şirketler Grubu tavuk dışkısından elektrik üretmek istedi.Yaptığımız anlaşma neticesinde tesisimizden 5 kilometre uzaklıkta yaklaşık 200 ton gübreden 18 bin kilovatsaat (KWH) elektrik üretimi sağlanacak. Bu enerji de Çubuk’un konutlarda tüketilen elektriğine eşdeğerdedir. Çubuk’un elektriğini tavuklar sağlayacak diyebiliriz.”
Ankara Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Nihat Çakır başlı başına bir besin maddesi olan
Yumurta’da hijyenik üretim devrinin başladığını söyledi.
Ankara‘nın çeşitli bölgelerinde Birliğe bağlı olarak hizmet veren 26 yumurta üreticisinin hijyenik ortamda sağlıklı ve kaliteli yumurta üretebilmek için yarış halinde olduklarını belirten Ankara Yumurta Üreticiler Birliği Başkanı ve Çubuk Ankara yolu üzerinde bulunan Lele Yumurta Yönetim Kurulu Başkanı Çakır “Kaliteli ve sağlıklı yumurta üretimi konusundaki titizliğini Çevreye karşı olan duyarlılıkları ile gösteren yumurta üreticilerine karşı bazı kamu kuruluşlarının katı kurallar uygulamaya kalkışması bizleri son derece üzüyor.Günümüzde her geçen gün teknolojiyi yakından takip ederek en modern hale gelebilmek için gayret sarf eden yumurta üreticisinin önüne haksız yere konulmak istenilen tüm engeller kaldırılmalııdır“ dedi.