“Kar suyu kulağına değdi, buğdayı yiyecek fareler öldü”


98651

 

 

 

Balıkesir’de geçen yaz tarlalarda 50 bin tona yakın buğdayı yiyerek büyük ölçüde rekolte kaybına neden olan farelerin popülasyonunun yoğun kar yağışları nedeniyle düşmesi çiftçileri memnun ediyor.

 

Balıkesir’de, geçen yaz tarlalarda yaklaşık 50 bin ton buğdayı yiyip zarar veren farelerin popülasyonunun son günlerde etkili olan kar yağışları sonucu azalması, bu sene yüksek rekolte bekleyen çiftçileri sevindirdi.

 

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, yaptığı açıklamada, geçen yıl buğday hasat döneminin bölge çiftçisi bakımından beklendiği gibi geçmediğini söyledi.

 

Aşırı yağışlar ve fare popülasyonunun artmasının üretimde ciddi boyutlarda azalmaya yol açtığını dile getiren Sözat, rekoltenin 2013 yılına göre yüzde 40 civarında düşerek 350 bin ton seviyesinde kaldığını anlattı.

 

Özellikle tarla farelerinin geçen yıl 50 bin ton civarında buğdayı yediğini hatırlatan Sözat, şöyle devam etti:

 

“Bazı tarlalarda yüzde 100’e ulaşan zararlara yol açtılar. Etkin mücadele yapılmayınca sayısı artan fare bizde büyük zarar oluşturdu. Geçen yıl pek kar yağmaması da fare sayısının artmasında etkili oldu. Kulağına kar suyu değer, fare ölür. Fareler kış aylarında bile havalar hafiften ısınınca hızla ürer. Geçen yıl havalar, üremeleri bakımından çok verimliydi. Bu yıl bile henüz çimlenmiş buğdayı yemeye başlamışlardı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile yaptığımız çalışmalarda çiftçileri bilgilendirmeye başlamıştık, toplu mücadele yapacaktık. İl Müdürlüğü ekipleri, kırsalda çiftçileri fare zehrini nasıl kullanacaklarına yönelik eğitim programı bile düzenlemişti.”

DİĞER HABERLER
İzmir Lokması'na coğrafi işaret tescili

 

“Bu kış havalar, farelere yaramadı”

 

Sözat, bu yıl etkin mücadeleye fazla gerek kalmadığını çünkü iyi bir kış yaşandığını belirterek, kar yağışlarının farelerin telef olmasını sağladığını anlattı.

 

Farelerin kulağına epeyce kar suyu değdiğini vurgulayan Sözat, “Islanıp donunca fareler ölüyor. Kar çok yağınca yuvaları su doldu, yüzeye çıkınca da telef oldular. Son yağışlar nedeniyle epeyce bir fare telef oldu. Havaların soğuk gitmesi ve kar yağışı farelerin üremesini de olumsuz etkiledi. Taban tarlalarda fare kalmadı, yamaç arazilerde ise bir miktar var ancak sayıları çok azaldı. Fare sayısındaki azalmadan dolayı buğday üretimi geçen yıla göre daha iyi olur” ifadesini kullandı.

 

Sami Sözat, geçen sene farelerin sanki orakla kesilmiş gibi buğdayın sapını kemirdiğini ve ardından yere düşen taneleri yediğini anımsattı.

 

Bu hayvanların sürüler halinde tarlalara girmesinin zararın boyutunu artırdığına değinen Sözat, şunları kaydetti:

 

“Ürünü yorgan gibi örterek dondan koruyan kar, eşleşmeyi artıracağı ve olgunlaşmayı tam sağlayacağı için verimi yükseltir. Bunun yanında karın fareleri telef etmesi, çiftçilerimize çifte mutluluk yaşatıyor. Fare zehri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izni olmadan üretilemiyor. Çiftçimizin de bunu parayla alacak gücü yok. Biz üretelim, çiftçiye ücretsiz verelim istedik ancak kabul görmedi. Maliyetine bize satılsın çiftçiye bedava ulaştıralım istedik yine olmadı. Etkin mücadele ve yüksek verim için çiftçinin bu konularda desteklenmesi lazım.”

DİĞER HABERLER
Türkiye'nin Köfte Haritası Çıkarıldı!

 


Haber Tarihi: 20 Şubat 2015. 08:55
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x