Karadeniz’de balık türleri yok oluyor
Karadeniz’de geçmiş yıllarda ekonomik öneme sahip 30 dolayında balık türü varken, kirlilik ve aşırı avlanma gibi nedenlerle bu rakamın 3-4’e kadar gerilediği bildirildi.
TRABZON – Tuğba Yardımcı Mısır
Karadeniz’de geçmiş yıllarda ekonomik öneme sahip 30 dolayında balık türü varken, kirlilik ve aşırı avlanma gibi nedenlerle bu rakamın 3-4’e kadar gerilediği bildirildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Seyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, istatistiki verilerin, Karadeniz’de 1950’li yıllarda 30 civarında ekonomik değere sahip balık türü olduğunu gösterdiğini söyledi.
Yıllar içerisinde özellikle ekonomik değeri olan balık türlerinde büyük bir azalma olduğunu belirten Seyhan, “Ekonomik öneme sahip 25-30 civarındaki balık türü son 5-10 yıldır 3’e, 4’e düştü. Günümüzde sadece hamsi, istavrit, biraz mezgit ve olursa palamut görülüyor. Bunların dışında pek ekonomik değeri olan balık türü kalmadı maalesef” dedi.
“Azalmanın nedenlerinden biri kirlilik, diğeri ise aşırı avlanma”
Seyhan, balık türlerinin azalmasının birçok nedeni olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Azalmanın nedenlerinden biri kirlilik, diğeri ise aşırı avlanmadır. Yaptığımız bir çalışmada özellikle son yıllarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı stratejilerle balık stokları üzerindeki balıkçılık baskısının yüzde 50 azaldığını gördük. Buna rağmen henüz sıkıntının tamamını aşabilmiş değiliz. Koruma kontrol görevlerinin daha sağlıklı şekilde yapılması lazım.”
İklimin değişmesinin de balık türleri ve popülasyonunun azalmasında etkili olduğunu dile getiren Seyhan, “İklim değişikliği balıkların daha yaşanabilir yerlere gitmesine vesile oluyor. Bazı türler ise artık hiç gelmiyor. Hepsini bir araya koyduğumuz zaman Karadeniz’in çok daha iyi yönetilmeye ihtiyacı var diye söylersem abartmamış olurum” diye konuştu.
Seyhan, geçmişte ekonomik öneme sahip kalkan, tekir, barbunya ve Mersin balığının artık bu önemlerini yitirdiğini kaydetti.