Keskin’de “Hayvan Yetiştiriciliğinde Mera Islahının Önemi” Konulu Toplantı Yapıldı.
Ahiler kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Keskin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan “Hayvan Yetiştiriciliğinde Mera Islahının Önemi” konulu proje Keskin Kaymakamlığı toplantı salonunda yapılan açılış toplantısı ile başladı.
Toplantıya Keskin Kaymakamı İlker Özerk Özcan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Ank. Ünv. Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Hayrettin Kendir, Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yrd. Prof. Dr. Mehmet Akif Karslı, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mehmet Başalan, Dekan Yrd. Doç.Dr. Naim Deniz Ayaz, Doç. Dr. Serkan Erat, Yrd. Doç. Dr. Numan Akyol, Keskin Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Çağatay Yıldırım, teknik elemanlar ve çok sayıda çiftçi katıdı.
Keskin kaymakamı İlker Özerk ÖZCAN açılış konuşmasında; bu proje ile ilçede bulunan yaklaşık 18 bin hektar meradan gerektiği kadar yararlanılamadığını, verimli meralar tesis ederek ve yem bitkileri ekilişlerini teşvik ederek yem girdilerini düşürmeyi amaçladıklarını söylemiştir. Böylece Keskin’de hayvancılığın gelişeceğini ve dolayısıyla geçimini hayvancılıkla sağlayan çiftçilerimizin refah seviyelerini iyileştirmeyi hedeflediklerini vurgulamıştır.
İl Müdürü Recep Kırbaş ilde hayvancılığın gelişmesi için değişik projeler uyguladıklarını ve bu projeler içinde mera ıslah projesinin büyük bir önem arz ettiğini söyledi. İlimizde bulunan 69 bin hektar meranın % 90 tahdit çalışmasının bitirildiğini ve bu yıl ıslah çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi.
Prof.Dr. Hayrettin KENDİR konuşmalarında; hayvancılığın temel girdilerinin başında kaba yem ihtiyacı geldiğini söyleyerek bu sorunu çözmenin yolunun da öncelikle mera ıslahları ve daha sonra da yöreye uygun yem bitkileri ekilişlerinin arttırılmasından geçtiğini söylemiştir. Hayvancılığın gelişmesinde çayır ve meraların çok katkısının olduğunu, en ucuz yemi sağlamanın kaynağının yine çayır ve meralardan geçtiğini, merada otlatmanın diğer yemlemeye göre daha verimli ve ekonomik olduğunu, merada otlayan hayvanlardan daha fazla kazanç elde edildiğini, meraların üzerinde bulunduğu toprağı çıplak araziye göre daha iyi koruduğunu, meraların iklim üzerinde olumlu yönde faydalarının olduğunu ve doğal dengenin korunmasındaki önemini belirtti. Yağışların toprakta tutulmasında mera alanlarının büyük önem taşıdığını ifade ederek 1998 yılına kadar meralardan fazla faydalanılamadığını, 1998 yılında çıkan mera kanunu ile birlikte meraların korunması, yapılan ıslah çalışmaları ile meralar daha faydalı hale getirildiğini söyleyerek, meralarda aşırı otlatmanın önlenmesinin gerektiğini, mera amenajman kurallarının uygulanması gerektiğini söylemiştir. Meraların ülkemizin hayvancılık yemini tamamen destekleyemeyeceğini bunun için de yem bitkileri ekilişlerinin arttırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Mehmet Akif Karslı yaptığı konuşmada meraların hayvan beslemedeki önemini anlattı. İlimizin açık besi yapmaya müsait olduğunu söyleyerek, meraların ucuz ve kaliteli bir yem kaynağı olduğunu söyledi.
Doç Dr Serkan Erat yaptığı konuşmada; Kırıkkale de uygulanan “Halk Elinde Islah Projesi” hakkında bilgi vererek Mevcut hayvan varlığımızı verimlerinin düşük olduğunu bu nedenle ıslah çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini, Kırıkkale’de yaklaşık 105 bin civarında koyun bulunduğunu ve proje ile ancak bunların 12 bin başının ıslah edilebileceğini belirtti.
Daha sonra soru cevap kısmına geçilerek çiftçiler soru ve sorunlarını yönelterek sorunların nasıl karşılanacağı hakkında kendilerine gerekli bilgiler verilerek toplantı verimli bir şekilde sona erdi.
Ahiler kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Proje ile Keskin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görev yapan 10 Ziraat Mühendisi, 11 Veteriner Hekim, 1 Ziraat Teknikeri, 1 Veteriner Sağlık Teknisyeni olmak üzere toplam 23 personele mera ıslahı konusunda 1 haftalık bir eğitim verilecek ve ıslah yapılması düşünülen köylerde çiftçilerin bilinçlendirilmesine yönelik toplantılar yapılacak.
Toplantıdan sonra Polatyurdu ve Yoncalı köyleri meralarında incelemeler yapıldı. Vejetasyon durumu incelenerek ne tür bir ıslah çalışması yapılacağı konusunda yerinde gözlemler yapıldı.
Kaynak:Kırıkkale Tarım İl Md.