Kim korkar deli dana’dan?
Eskiler ne güzel söylemişler
“Baş ol da,istersen soğanbaşı ol”.Bu güzel Atasözü bizlere bugünlerde yaşananları çok güzel anlatıyor.
Bundan yıllar önce AIDS salgınının hüküm sürdüğü günlerde televizyon programlarından birinde bu hastalıkla ilgili halkla söyleşiler yapılıyordu.O sıralarda da yurtdışından gelen yabancı kadınlarla birlikte olan bazı kişilerde AIDS tesbit edilmişti.
Program yapımcısı yol kenarında sanatını icra eden bu yabancı kadınlarla görüştükten sonra bir vatandaşa mikrofonu uzatarak bu hastalıktan korkup korkmadığını sorduğunda herkes adeta şok geçirdi.Vatandaş bu kadınlarla birlikte olduğunu ve “Bize birşey olmaz “gibi saçma sapan söylemlerde bulunmuştu.
Bugün kıymetli arkadaşımız Veteriner Hekim Adnan Serpen sabah saatlerinde CNN televizyonunu gözlemlerken Amerika’da “Deli İnek” hastalığının görüldüğünü duyunca herkese haber verdi ve Amerikan gazetesinin sitesini bildirdi.
Haberde,Amerika’nın California eyaletinde bulunan bir çiftlikteki inekte “Deli İnek” yani BSE tesbit edildiği belirtiliyor ve hastalığın ulusal gıda tedarikine tehdit oluşturmadığı işaret ediliyordu. Ayrıca, İnekteki hastalığın, Tarım Dairesi’nin yaklaşık 40 bin ineğin rutin kontrolü sırasında ortaya çıkarıldığı kaydediliyordu. Bilindiği gibi,deli dana hastalığı geçen yıl dünya genelinde sadece 29 hayvanda görülmüştü. Bu sayı, hastalığın zirve yaptığı 1992’de 37 bin 311’di. Avrupa Komisyonu, ABD’de altı yıl aradan sonra ilk kez California eyaletinde deli dana adı verilen BSA hastalığının bir sığırda görüldüğü haberleri üzerine, bu ülkeden yapılan et ithalatında herhangi bir kısıtlamanın düşünülmediğini açıkladı. Komisyon’un sağlık sözcüsü Frederic Vincent, “Avrupa Komisyonu BSE vakasının ABD’de devam eden BSE izleme programı içinde belirlendiği, dolayısıyla (hasta) hayvanın besin zincirine girmediği konusunda tatmin olmuştur” dedi. ABD Tarım Bakanı Tom Vilsack, ülkede altı yıldır görülen ilk BSE vakasının “besin zinciri veya insan hayatı için hiçbir tehlike oluşturmadığı” güvencesini verdi. ABD’nin en büyük et ithalatçılarından olan Meksika, Güney Kore ve Japonya da, sığır eti alımlarına devam edeceklerini açıkladılar. Bizde dedikodusu bile tüketime büyük zarar verirken,tesbit edilen hastalıkla ilgili verilen beyanatlar insanın tüylerini diken diken etmeye yetiyor da artıyor bile. Bizdeki AİDS olayında vatandaşın verdiği cevapla, şimdi Amerika’da çıkan “Deli Dana” hastalığı ile ilgili verilen cevaplar nasıl çakışıyor değil mi? İşte büyüklüğün avantajları da ortaya böyle aksediyor…