Kirlenmiş gıda’ her yıl yüz binleri öldürüyor
DSÖ, “kirlenmiş gıda”ların neden olduğu hastalıklardan, her yıl 125 bini çocuklar olmak
üzere 420 bin kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), gıda kaynaklı hastalıkların küresel yüküne ilişkin rapor
yayımlandı. Rapora göre, kimyasallar, bakteri, virüs, parazit ve toksin gibi maddelerle
kirlenen gıdaların tüketilmesi sonucu, her yıl 600 milyon kişi hastalanıyor. Bu da
dünyada her 10 kişiden birinin “kirlenmiş gıda” tüketimi nedeniyle hastalandığı
anlamına geliyor.
Rapor, “Kirlenmiş gıda”ların yol açtığı ölümleri de ortaya koydu. Bu tür gıdaların
yarattığı hastalıklarda her yıl 420 bin kişinin hayatını kaybettiği aktarılan rapor,
“kirlenmiş gıdalar”dan özelikle de dünya nüfusunun yüzde 9’unu oluşturan 5 yaş altı
çocukların etkilendiğini gösterdi. Buna göre, “kirlenmiş gıda”lardan ölen 420 bin kişinin
125 binini beş yaş altı çocuklar oluşturuyor.
Rapora göre, “kirlenmiş gıda” tüketimi sonucu her yıl 550 milyon kişide ishal vakaları
görülüyor. Bunlar sonucunda da 96 bini çocuklar olmak üzere 230 bin kişi ishal
nedeniyle hayatını kaybediyor. Gıda kaynaklı hastalıklar ve ölümler, en çok Afrika ve
Güneydoğu Asya’da gözlemleniyor.