Kırmızı mercimek rekoltesinde artış bekleniyor


24840197

 

 

 

Türkiye’de kırmızı mercimek üretiminin yüzde 97’sinin gerçekleştirildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bu yıl üretimin yüzde 25 artması bekleniyor

 

 

 

Türkiye’de kırmızı mercimek üretiminin yüzde 97’sinin gerçekleştirildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaklaşık 235 bin hektar alanda ekimi yapılan mercimekte bu yıl rekoltenin yaklaşık 400 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyor.

 

 

GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) Müdürü Mehdi Sümerli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez olarak 1980 yılından bu yana mercimek ıslah çalışmaları yürüttüklerini belirterek, 6 çeşit mercimeğin ıslah çalışmasının tamamlanarak çiftçiye sunulduğunu söyledi.

 

 

Sümerli, yıllara göre mercimek ekim alanında bir daralma yaşandığına işaret ederek, ekim alanlarının daralmasına karşılık ıslah edilen yeni mercimek türleriyle rekoltede gerilemenin söz konusu olmadığını dile getirdi.

 

 

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) geçen yılki verilerine göre, 232 bin hektar alanda 325 bin ton kırmızı mercimek üretildiğini ifade eden Sümerli, “Mevsim şartlarının iyi olması, düzenli yağışın olması, hastalık ve zararlıların ortaya çıkmaması, yüksek verimli tohum çeşitlerinin kullanılması dolayısıyla bu yıl yaklaşık 400 bin ton üretim bekliyoruz” diye konuştu.

 

 

Samanı için hasatta biçerdöver kullanmıyorlar

DİĞER HABERLER
Sıcaklık düşüyor, yağmur geliyor

 

 

Sümerli, besin değerinin yüksek olması dolayısıyla kırmızı mercimeğin samanının yetiştiriciler için tercih edildiğini söyledi.

 

 

Bu nedenle fiyatı yüksek olan mercimek samanından faydalanmak isteyen çiftçilerin hasat zamanı biçerdöver kullanmadığını anlatan Sümerli, “Mercimek samanının çok kıymetli olması dolayısıyla olgunlaşan mercimek, çoğu çiftçi tarafından bıçak veya elle sökülüyor. Bıçakla biçme yöntemi özellikle serin bölgelerde devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

AA

 


Haber Tarihi: 28 Haziran 2015. 10:25
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x