İklim Balıkları Vurdu…
Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşamaya alışmış tek balık türü olan ancak, suyun özelliğinden dolayı üremesini burada gerçekleştirmesi mümkün olmayan inci kefali, neslini sürdürmek için her yıl nisan ayı ortalarından itibaren akarsulara göç etmek zo
İklim Değişikliğinin İlk Habercileri Balıklar
Üreme dönemi olan 15 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında avlanması yasak olan inci kefalinin, bu yıl iklim değişikliğinin etkisiyle göç sürecini henüz tamamlayamaması, av yasağı süresini de uzattı. Her yıl 30 Haziranda sona eren av yasağı uygulamasının, bu yıl 10 Temmuz tarihine kadar uzatılmasına karar verildi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, suyun sıcaklığının, balıkların göç zamanını belirleyen en önemli etken olduğunu söyledi. Sarı, inci kefalinin, dere suyu sıcaklığının 13 dereceye ulaşmasının ardından bu alana girebildiğini ifade ederek, derelerdeki su sıcaklığının 24 dereceye ulaşmasıyla balığın yeniden Van Gölü’ne döndüğünü bildirdi.
Bu yıl ilkbahar yağışlarının geç başlamasının, derelerdeki su sıcaklığı artışını geciktirdiğini belirten Sarı, mayısın ilk haftasında derelere girmesi gereken balığın, debinin yüksek olması nedeniyle bazı derelere 20 Mayıs tarihinden itibaren girebildiğini vurguladı.
Geç başlayan göçün, geç bittiğini ifade eden Sarı, ”bu yıl inci kefali, 30 Hazirana kadar göçünü tamamlayamadı. Özellikle Deliçay üzerinde Erciş balık bendi mevkisinde toplu göç devam etmekte” dedi.
Göçün tamamlanmaması nedeniyle av yasağının devam etmesi gerektiğini bu nedenle uygulamanın 10 Temmuz tarihine kadar uzatılması talebini, Van Valiliği ile Tarım Bakanlığı’na ilettiklerini ifade eden Sarı, ”İnci kefali av yasağı, 10 gün daha uygulanacak. Vatandaşların biraz daha sabırlı olmasını bekliyoruz” diye konuştu. Sarı, göçün 2007’de 14 Haziranda, 2008’de 12 Haziranda tamamlandığını ancak geçen yıldan itibaren göç sürecinin 10 Temmuza kadar uzadığını belirtti.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN İLK HABERCİLERİ BALIKLAR
Sarı, iklim değişikliğinin ilk habercilerinin balıklar olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: ”Soğuk kanlı canlılar oldukları için vücut sıcaklıkları, ortamın sıcaklığına eşittir. Balık, sıcaklık değişiminden etkilenmemek için sıcaklığı takip eder. Uygun sıcaklık başlamadan göçe başlamaz ve bitirmez. İklim değişikliğinin uzun vadede, balığın yaşamını olumsuz etkileyeceğini düşünmüyoruz. İnci kefali adaptasyon kabiliyeti yüksek bir balık türü.”