Kliniklere yeni bir yük,ver parayı ruhsatı tazele devri


Yeni yürürlüğe giren “Veteriner Hekim Muayenehane ve Poliklinik Yönetmeliği”ne göre  klinik sahiplerine yeni bir yük daha geliyor.Yeni yönetmeliğe göre kliniği olan veya yeni klinik açacak olan veteriner hekimler,yeni çıkarılacak olan kararla belirlenecek eğitim konularında eğitim sertifikası almak zorunda olacaklar.Belirlenecek konularda eğitim sertifikası olanlar ise bu işlemden muaf tutuluyorlar.

Kliniği olanlar bu sertifikayı 2 yıl içinde almak zorundalar.Yeni klinik açacaklar ise bu eitim sertifikalarını ibraz etmeden ruhsat başvurusu yapamayacaklar.

YENİ BİR KAZANÇ KAPISI MI?

Bu konudaki en büyük açmaz ise,bu tür mecburi eğitimlerin bazı kişi veya kuruluşlara kazanç kapısı olmasıdır.Konuların belirlenmesi ve hangi kurumların bu eğitimleri düzenlemesi gerektiği konusunun da çok önemli olduğu bir gerçektir.Bu eğitim konularının çoğalması ise alınmış diplomaların yeterliliği konusunu gündeme getirecektir.

Ele aldığımız bu konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Veteriner Hekim Uğur Bazan şunları dile getirdi”Yeni veteriner hekim muayenehane ve poliklinik yönetmeliğine göre kliniği olan veya klinik açacak olan arkadaşlar yeni çıkacak yönetmelikle belirlenecek eğitim konularında eğitim sertifikasiı almak zorunda kalacaklar. Belirlenen konularda eğitim sertifikası olanlar muaf tutulacak.

Kliniği olanlar bu sertifikayı 2yıl içinde almak zorundalar. Yeni açacak olanlar ise bu sertifikaları almadan ruhsat başvurusu yapamayacaklar.…

DİĞER HABERLER
Bor madeninden 'pas önleyici çözelti' geliştirildi

Bu konudaki en büyük handikap, bu tür mecburi eğitimlerin bazı kişi ve kurumlara kazanç kapısı haline gelmesidir.Konuların belirlenmesi ve hangi kurumların bu eğitimleri düzenlemesi gerektiği konusu çok önemlidir. Eğitim konularının fazlalığı diplomanın yeterliliğini sorgulatacaktır.

Bu konuda suni tohumlama sertifikası iyi bir örnektir. Bu sertifikanın bizlere bile zorunlu olmasıyla 2003 yılında lise mezunları ve ziraatçiler bile bu sertifikayı edinmek koşuluyla suni tohumlama yapabilir diye yoönetmelik çıkarıldı bu ülkede. “Eğitim konuları yerli yersiz belirlenirse ve bunun yürütücüsü bakanlık olacaktır” diye şart koşulursa yarın öbür gün suni tohumlama yünetmeliğindeki gibi bizim mesleğimizi yapmak isteyen sıradaki meslek gruplarına fırsat sağlamış olacağız.  Yeteri kadar, kendi kendimizi başkalarına yem ettiğimizi düşünüyorum.

Ayrıca bundan çok eminim ki her ne kadar bu eğitim seminerleri yeni yönetmeliklere iyi niyetle konulsa da bunu suistimal etmek isteyecekler olacaktır. Klinisyenlerin çok kazandığını düşünen fakat zerre iktisat bilgisine sahip olmayan hayatında kasa bile tutmamış arkadaşlar sayesinde yayılan bu yanlış yargı bu eğitim ücretlerinin astronomik belirlenerek kazanç kapısı haline getirilebilir. Sertifika fiyat tarifesininde belirlenmesi en az konular kadar önemlidir.

Bir başka konuda bu eğitimlerinTVHB ve Odaların yürütülücüğünde  olması gerceğidir. Bakanlığın bu konuda geri durması daha doğru olacaktiır. İş yüklerinin fazlalığı bu eğitimlerle yeteri kadar ilgilenememelerine sebep olacaktır.”

DİĞER HABERLER
III.Türkiye Zoonotik Hastalıklar Sempozyumu Sonuç Bildirgesi

DUYURU

 VETERİNER HEKİMLERİ ODASI BAŞKANLIĞINA

 İlgi:
15.10.2011 tarihli
Resmi Gazetede yayımlanan “Veteriner
Hekim  Muayenehane ve Poliklinik
Yönetmeliği”

İlgide kayıtlı yönetmeliğin (6.) ve
(9.) maddeleri gereği Muayenehane veya poliklinik açmak isteyen veteriner
hekimlerden hizmet içi eğitim belgesi talep edilmektedir.

Yönetmeliğin (19. ) maddesinde de bu
belgenin “konuları Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Bakanlık tarafından
belirlenen ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından düzenlenen hizmet içi
eğitim sonrası” verileceği belirtilmektedir.

Bakanlık ve Türk Veteriner Hekimleri
Birliği Merkez Konseyi bahsi geçen eğitim konularını belirlemiştir.

Bu konular çerçevesinde, Merkez Konseyinde oluşturulan komisyon ve alınan görüşler doğrultusunda, verimli ve yararlı bir eğitim için alınacak ders süreleri ve ders verecek eğiticilerin özellikleri belirlenmiştir. Eğitimlerin süresi, muayenehanesi olanlar için ve
yeni muayenehane açacaklar için farklı belirlenmiştir.

Hizmet içi eğitim kursları, belirlenen kurallar çerçevesinde Bölge Odalarımız tarafından düzenlenecektir. Belgeler Merkez Konseyi tarafından onaylandıktan sonra verilecektir. Hizmet içi eğitim belgesi almak için düzenlenecek kurslara ait genelge ekte yer almakta olup, kurs düzenleyecek odalarımızın bu genelgede belirtilen şartları sağlamaları gerekir.

Ancak; ilk etapta yeni muayenehane açmak için yapılan müracaatların kısa sürede sonuçlandırılarak mağduriyetlerin önlenmesi gerekir. Bu müracaat sayıları her bölgede kurs açılmasına yetecek sayıda olmadığından bir defaya mahsus merkezi bir yerde hizmet içi eğitim düzenlenmesi zarureti vardır.

DİĞER HABERLER
Vet. Hekim İLGE ÖZTAMUR’dan sevindirici haber var…   

Merkezi olması, Veteriner fakültesi bulunması ve alt yapı olarak müsait olması nedeniyle ilk eğitimin Konya Veteriner Hekimleri Odası tarafından açılması uygun olacaktır. Bu nedenle, eğitime katılmak isteyenlerin Konya Veteriner Hekimleri Odasına yönlendirilmesi
hususunda,Gereğini rica ederim.

Dr. Mehmet ALKAN

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı

 

 

 


Haber Tarihi: 27 Ekim 2011. 12:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x