Kolesterolün iyisi yokmuş!
ABD’de yapılan araştırma Türk doktorları haklı çıkardı: Kalp dostu olarak bilinen HDL’nin etkisiz olduğu tespit edildi.
TIP dünyasının en saygın dergilerinden The Lancet’te yayınlanan ve Massachusetts General Hastanesi’nde yapılan HDL’nin (iyi kolestrol) kalp krizi riskindeki etkisiyle ilgili araştırma, kalp dostu olarak bilinen HDL’nin etkisiz olduğunu gösterdi. Vatan’ın haberine göre araştırmayı yapanlara göre böyle bir sonuç ilk defa elde edildi. Gen faktörünün öne çıktığı araştırmada 116 bin kişi incelendi. Araştırma genleri sayesinde iyi kolestrolleri yüksek olan bu kişilerin diğer kişilerden kalp krizi geçirme riskiyle ilgili hiç bir avantaj sağlamadığını ortaya koydu. Araştırma kötü kolestrol olarak bilinen LDL yükseldiğinde kalp krizi riskinin arttığını bir kez daha teyit etti.
Tüm dünyada çok ses getiren araştırma 2009’da aynı tezi ileri süren Türk doktorlarını haklı çıkardı. Türk doktorların görüşleri şöyle:
“YILLARDIR BUNU SÖYLÜYORDUK”
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta: “Biz HDL’nin (iyi kolestrol) kalp krizine bir etkisi olmadığını yıllardır söylüyoruz. Yeni çıkmış bir durum değil bu. Bu sonuca katılmayanlar ilaç firmalarıyla bağlantılı kişiler. Araştırma ortada, HDL ilaçlarının da faydası olmadığı anlaşıldı. HDL’nin yüksek olmasının kalp krizi riskiyle ilgili hiç bir avantajı yoktur. HDL için verilen ilaçların faydası olmadığı gibi aksine zararlı oldukları için ilaç araştırmaları durduruldu.”
“SABAH-I ŞERİFLERİ HAYROLSUN”
Prof. Dr. Altan Onat: “Biz bunu zaten çok önce söyledik. Araştırmayı yapan doktor meslektaşlarımıza ancak sabah-ı şerifleriniz hayrolsun diyebilirim. Aynı araştırmayı Türkiye’de 3 binden fazla kişiyle yaptık. 2009’da yine ABD’de yayınlanan uluslararası hakemli ve saygın bir dergi olan Metabolism’de yayınlayarak duyurduk. Bir çok uluslararası yayınlarımızda da buna atıf yaptık. Bizim için yeni bir şey değil.”