Kor Organik Yumurtalarının Özelliği Nedir?


3

 

Tüm Tüketicilere Tavsiye ve Altın Adam Ödüllü Kuruluşun Y.K.Başkanı Dr. İsmail KOR, Ege Ünv. Ziraat Fakültesindeki Akademik birikimini değerlendirdiği, İzmir’in 1200 Rakımlı doğa harikası çam ormanları içinde; Avrupa Organik Yumurta Üretimi Standartlarındaki tesisinde (Tavukların temiz ve doğal ortamda serbestçe gezinerek beslendiği ) ürettiği ve Ulusal- Yerel Market zincirlerinde pazarladığı çalışmalarını Milliyet’e anlattı.

 

■ DOĞAL YAŞAMDA ORGANİK YUMURTANIN ÖNEMİ NEDİR ?

 

 

Dünyamızda hızla ilerleyen teknolojiye paralel yapay ortamda, yapay gıda ürünlerinin üretimi o kadar çok gelişti ki artık insanoğlu “SUN-İ YUMURTA” bile yapabilmektedir. Bir taraftan sunni gıdalar ve gıda katkı maddeleri hızla çoğalırken, diğer yandan; “DOĞALA” ve “ORGANİĞE” karşı yine aynı hızda yönelim başlamıştır. Tabi ki bu hareket toplumlarda belli bir ekonomik güce ve eğitim durumuna bağlı olarak değişim göstermektedir. Geniş halk kitlelerine yansıması çok uzun zaman alacaktır. Organik tarım ve hayvancılık ülkemizde resmi yönetmeliklerle oluşturulması çok yenidir. 5-6 yıl gibi yeni bir geçmişi vardır, süreklide değişim halindedir. Özellikle organik hayvancılık içinde organik yumurta ve et üretimi daha da yenidir. işte bu nedenle ORGANİK YUMURTA nedir, ne değildir, tartışması ve tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi çok önem arz etmektedir. Bu konuyu 34 yıllık tavukçuluk yapan bir kişi olarak ilk ağızdan anlatılması daha doğru olacaktır.

4

 

■ ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİNİN OLMAZSA OLMAZLARI NELERDİR?

 

 

1.ŞART; Yerde serbest gezinim ve yer kümeslerinde üretim. Bunun için 1 m2 ye 6 tavuk hesabı ilen fazla 3000 tavuk kapasiteli hayvan refahına uygun kümes olacak ayrıca bu kümesin etrafında ki gezinti alanı en az 12 dönüm olacaktır. 2.ŞART; Organik yem ham maddelerinden (Org. mısır, org. soya, vs.) oluşmuş sertifi kalı yemle besleme ve diğer yemlerde kullanılan katkı maddelerini kullanmama(amino asitler, sunni boyalar) 3.ŞART; Geçiş sürecini tamamlanması.1 yıl kümes çevresinin dinlenmesi ve herhangi bir kimyasal kullanılmamasıdır. 4.ŞART; Bağımsız denetleme kuruluşlarından birisi ile anlaşarak, müteşebbis sertifikası çıkartmaktır. 5.ŞART; Üretimde kullanılacak tavuklar mutlaka dış ortamda gezmeye elverişli ve dayanaklı bir ırk olmalıdır. ( BEYAZ TAVUK tercih edilmez.)

DİĞER HABERLER
Acı Kayıp

 

 

■ HER KÖYDE ÜRETİLEN YUMURTA ORGANİK MİDİR?

 

 

Kırsal alanlarda olsun veya gezinen serbest dolaşan tavukların yumurtaları eğer ORGANİK YEMLE beslenmiyorsa o yumurtalar da kimyasal katkılar veya GDO kalıntısına rastlaya bilirsiniz. Buda o ürünün organik olmadığını gösterir. Organik yönetmeliğinde yer alan tüm şartlar hem tüketicileri hem de üreticileri hem de hayvanları koruyan şartlardır. Bu nedenle tüketicilerin organik yumurta satın alırken devamlı olarak etiketli , ambalajlı markalı ürünleri tercih etmeleri organik ürünlerin güvenirliği açısından son derece önemlidir.

 

 

■ ORGANİK YUMURTA SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR.?

 

 

Organik yumurtayı ülkemizde çıplak olarak almayınız, çünkü istismara çok açık bir konudur. Mutlaka paketli ve etiketli ürün alınız. Alırken önce ; TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ organik logosuna sonra denetim şirketinin logosuna sonrada üretim ve son kullanım tarihlerine bakınız. En sonunda fiyatına bakınız. Pahalı ürünü organik hatırına almayınız. Rafta mukayese yapınız. düşük fiyatlı olan organik yumurtaya şüpheli yaklaşınız. Muadillerinden çok yüksek ve düşük olanlarını tercih etmeyiniz.

2

 

 

■ PAZARLARDAKİ GÜBRELİ, KİRLİ YUMURTALAR ORGANİKMİDİR?

 

 

Semt pazarlarında satılan sepet içinde samanla, talaşla süslenen yumurtaların çoğu; kafeste üretilen yumurtaların, ayıklama sonucu çıkan kirli, ıskarta diye tabir edilen çıkıntı yumurtalardır. Bu yumurtalar işlem dışı olduklarından dolayı bunlara kabuk üzerine işletme kod numarası da basılmamaktadırlar. Satıcı bu ayıbını bile bile, tüketiciye satarken “işte bak kabukta çiftlik numarası yok bu hakiki köy yumurtası” diyerek, kendini ve ürününü savunmakta ve tüketiciyi kandırarak haksız kazanç sağlamaktadır. Bu duruma bilinçli tüketici hemen bunu geriye doğru izlenebilirliği yok diyerek, karşı çıkmalıdır.

DİĞER HABERLER
"Sanatçılar, turnaları kurtarmak için el ele verdi"

 

 

■ ORGANİK YUMURTANIN FİYATI NEDEN KAFES YUMURTASINA GÖRE FARKLIDIR ?

 

 

3 Nedenden dolayı fi yat farklılığı ortaya çıkmaktadır.1.NEDEN; Organik yem hammaddeleri dekara verimleri sunni gübre ve ilaçlama kullanmadıklarından dolayı düşüktür. Bu nedenle üretim maliyetinin % olarak 60/70 ini teşkil eden organik yem diğer konvansiyonel yemlere göre daha pahalıdır. Hem de tavuk gezdiğinden dolayı kafestekine göre daha fazla yem (135/145gr) yemektedir. Bu değer kafeste (115/120gr)dır. 2. NEDEN; Kafes koşullarında barındırılan tavuklar yılda (kahve renkli ırklar)=315/320 yumurta, beyaz ırklarda =325/335 yumurta tavuk başına üretimde bulundukları halde yer koşullarına geçince, serbest dolaşınca sırası ile bu değerler kahve renklilerden 240/250 adet e düşmektedir. Zaten beyaz ırklar organikte tercih edilmezler. O nedenle onların üretimi bizi burada ilgilendirmiyor. 3.NEDEN; Her yıl bağımsız denetleme kuruluşlarına ödenen sertifi kasyon ücretleri. Tüm bu farkları topladığınızda karşınıza hatırı sayılır bir maliyet farkı çıkmaktadır. Buda doğal olarak ürüne yansımaktadır. Bunu tüketicilerimizin asla pahalı olarak görmemeleri ve değerlendirmemeleri gerekmektedir. Çünkü bu ürünün fi yat oluşumu bu şekilde belirlenmektedir. Bunu bu şekilde kabul etmek gerekir. Eğer teknoloji bu kadar hızlı gelişmeseydi veya ülkemiz Afrika ülkeleri gibi çok geri kalmış olsaydı ve tavukçuluktaki ilerlemeleri saat farkı ile transfer etmeseydik bizde bu maliyetlere normal konvansiyonel yumurtayı üretim yapmış olacaktık ki, buda bize kapalı ekonomilerde normal gelecekti. Demek ki organik yumurta üretimindeki maliyet yüksekliğini pahalı diye görmeyip, bu üretimin normal fi yatı diye kabullenmemiz gerekiyor. Sonuç olarak; ORGANİK YUMURTAYI PAKETLİ VE KONTROLLU SATIN ALMAMIZ GEREKMEKTEDİR.

DİĞER HABERLER
Türkiye'nin İlk Veteriner Hekimlerden Oluşan Halk Oyunları Ekibi

 

1

■ YUMURTA SARILARI NASIL RENKLENDİRİLİR?

 

 

Gerek yem fabrikaları ve gerekse kendi yemini yapan kafeste yumurta üretimi yapan tavuk çiftlikleri tüketicilerin arzu ettikleri portakal kabuğu rengi veya altın sarısı rengini yakalayabilmek için; yemlere sentetik boyalar dediğimiz petrol türevlerinden elde edilen “ beta apo karoton ester” yani üreticilerin karanfilli diye tabir ettiği ama karanfille hiç alakası olmayan boyayı her ton yeme 3/5 kg katarak sağlamaya çalışırlar.

 

Göz zevki adına yapay renklendiricilerin gerek yem sanayinde gerek gıda sanayinde kullanımı ile vücudumuza ne denli faydalı veya zararlı olduğu konusu henüz netleşmiş değildir.AB ülkelerinde yapay boya maddelerinin kullanımı ya çok aza indirilmiş veya tamamen kaldırılmıştır. İşte organik yumurta üretim yönetmeliği bu konuyu dikkate alarak, sunni renk vericilerin kullanımını yasaklamıştır. Biz bu olayları 1983/1990 döneminde çok dile getirdik, doğal renk vericilerden kadife çiçeği ve kırmızı biber üretimi yaparak yemlerimize koymaya başladık. Geçen süreç içinde hiç kimsenin dikkatini çekmedi, yapılan şahsi uğraşılardan da öteye geçmedi. Kadife çiçeğinde “LUTEİN” ve beraberinde A Vİ- TAMİN in pro-vitamini olan “KAROTEN” bol miktarda bulunmaktadır. İnsan sağlığında karoten göz ve görme yeteneğinde ve bayanların yumurtlama ve cinsel hormonların yapımında ko-enzim olarak görev almaktadır. Gerçek Organik Yumurta olarak KOR Markası altında Ulusal ve Yerel Marketlerde halkımızla buluşan, Bizim “Organik yumurtalarımızın” çiçek özlü olma hikâyesi bu şekilde özetlenebilir. (www.koryumurta.com)


Haber Tarihi: 13 Temmuz 2014. 16:06
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x