Köyleri dolaşıp yerli tohum topladılar ve üretime geçtiler


Akdeniz Üniversitesi bünyesindeki Antalya Teknokent AŞ’nin tarım alanında yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları sonucunda, yerli tohum üretimine başlandı.

Akdeniz Üniversitesi bilimadamlarının, Anadolu’nun köylerini dolaşarak topladıkları yerli tohumlarla, üniversite yerleşkesindeki 17 dekar alanda ürettikleri tamamen yerli ürünler, yakında sofralardaki yerini alacak.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe Türkiye’de tarım sektöründe ithal tohumların daha çok kullanıldığını ve ülkenin ithal tohuma büyük miktarlarda para ödemek zorunda kaldığını kaydetti. Antalya’nın Türk tarımında önemli bir yeri bulunduğuna değinen Kurtcephe, bu amaçla üniversite olarak, yerli tohum üretiminde çalışmaya karar verdiklerini anlattı.

Tohumculuk Araştırma Merkezi ve Antalya Teknokenti bilimadamlarının Türk insanına sağlıklı ürünler sunabilmek için çalıştığını belirten Prof. Dr. Kurtcephe, “Kıymetli bilimadamlarımız sayesinde ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak, insanlarımıza sağlıklı olduğundan emin olduğumuz ürünler sunacak çalışmalar bunlar” dedi. Kurtcephe, bu amaçla Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesinde bir üretim tesisi kurduklarını, tamamen yerli sermayeyle oluşturulan bu tesiste yerli tohum üretmeye başladıklarını bildirdi. Burada üretilen ürünlerin tamamının yerli olduğuna değinen Kurtcephe, şöyle konuştu: “Buradaki ürünler dışarıdan gelen tohumun eseri değil. Anadolu’da asırlardır yaşayan, kaybolma riski olan ürünleri ihya ediyoruz. Sağlığından emin olduğumuz, farklı lezzetlerde asırlardır Anadolu insanının damak zevkine hitap eden ürünleri yeniden tüketime sunuyoruz.

Tarımın yüzde 13’lük payını elinde bulunduran Antalya’da bizim de tarımla ilgili çalışma yapmamız kaçınılmazdı. Teknokentler içinde tarıma yönelik faaliyet gösteren tek teknokentiz. Benzerimiz yok, başkalarına örnek oluyoruz. Bu çalışmalarla halkımızın bu alanda ihtiyaç duyduğu tohumları üretip ve piyasaya sunacağız ve ‘Gönül rahatlığıyla yiyiniz. Burada sizin sağlığınıza zarar verecek en ufak bir şey yok. Dışarıdan alacağınız ürünlerle ilgili kuşkularınız varsa, bizim ürünlerimiz için bu kuşkuyu taşımayınız’ diyeceğiz.” -KÖYLERİ DOLAŞIP YERLİ TOHUM TOPLADILAR- Antalya Teknokenti bünyesinde tarım Ar-Ge’si yapan Akça Tohumculuk’un Yönetim Kurulu Üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Samancı da 20 yıldır tohum ıslahı üzerine çalıştığını kaydetti. Bugüne kadar bitki genetiği üzerinde yaptıkları çalışmaları teknokent bünyesinde yerli tohum üretiminde kullanmaya başladıklarını anlatan Samancı, “Amacımız tamamen yerli sermayeli, yerli üretimle piyasada bizim de var olduğumuzu göstermek. Teknokent bünyesinde tarım çalışmaları yürüten Türkiye’deki ilk üniversiteyiz” diye konuştu. Prof. Dr. Samancı, yerleşke içindeki 17 dekar kapalı alanda Ağustos ayında üretime başladıklarını, üniversite seralarında sebzenin hemen hemen her türünü ürettiklerini bildirdi. Özellikle hastalıklara dayanıklı, verimliliği yüksek ürünler üzerine çalıştıklarına değinen Samancı, Türkiye’ye özgü yerli ürünlerin tohumlarına ulaşmak için Anadolu’nun ücra köylerini dolaştıklarını ve tohum topladıklarını anlattı.

DİĞER HABERLER
Adana ve Gaziantep tarımı için yeni yol haritası çıkarılıyor

Tohumculukta Türkiye’nin dışa bağımlı olduğuna da işaret eden Samancı, “Halbuki Türkiye’nin bütün sınır kapıları kapansa, kendi tohumumuzu üretebilecek kapasiteye sahibiz. Şu anda üniversite içindeki seralarımızda deneme üretimine başladık. Bir, iki yıl içinde halka satışa da başlayacağız” dedi. -TARIM AR-GE’SİNE DESTEK- Antalya Teknokent AŞ Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı ise son iki yıldaki aktif çalışmalar sayesinde Türkiye’nin patent sayısı bakımından en başarılı ikinci üniversitesi haline geldiklerine dikkati çekti. Teknoloji geliştiren bir üniversite olmanın yanı sıra Antalya’nın tarım alanında yaptığı çalışmalara da destek vermek istediklerini kaydeden Helvacı, Antalya’nın “Türkiye’yi besleyen bir kent” olduğuna değindi. Yrd. Doç. Dr. Helvacı, bu bilinçle hareket ederek tarım alanındaki Ar-Ge çalışmalarına destek sağladıklarını belirterek, özellikle tohumculuk alanındaki çalışmaların sonuçlanmasıyla patent sayısının daha da yükseleceğini bildirdi. Helvacı, üniversite yerleşkesinde yerli tohumlardan üretilen sebze ve meyvelerin oluşturulacak satış alanında Antalyalılara sunulacağını da sözlerine ekledi

İSRAİL TOHUM İHRACATINA YASAK UYGULUYOR

TSÜAB Başkanı Aygun, İsrail’in, Türkiye’den tohum ihracatına yasak uyguladığını söyledi
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, İsrail’in, Türkiye’den tohum ihracatına yasak uyguladığını kaydederek, ”TSÜAB üyeleri, ülkemizden doğrudan ithalat yapmayı kabul etmeyen bir ülkeye mal satmak istememektedir” dedi.

DİĞER HABERLER
Kentsel Dönüşümden Rantsal Dönüşüm Kavramını Anlayan Düzenlemeler Bitmiyor

Üyelerinin tohum ihracatında yaşadığı sorunlarla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’den İsrail’e tohum ihracatına yasak uygulaması olduğunu belirterek, bu konudaki sıkıntının çözülmesi için Bakanlığın İsrail Tarım Bakanlığına bir resmi uyarı yazısı ile girişim başlattığını bildirdi.
Aygun, ”TSÜAB üyeleri, İsrail’in AB ülkeleri üzerinden ihracat taleplerini reddetmekte ve ülkemizden doğrudan ithalat yapmayı kabul etmeyen bir ülkeye mal satmak istememektedir. Bu durum sadece sebze tohumları için değil, tüm türler için de geçerli bir problemdir” dedi.

İRAN VE SURİYE’NİN İHRACATTA ÇIKARDIĞI SORUNLAR

İran ve Suriye ile tohum ihracatında son birkaç aydır yaşanan olayların sektör olarak yalnız bırakıldıkları ve ”sorunlarına çözüm bulunamaz” fikrinin oluşmasına neden olduğunu savundu.
İran’ın, uluslararası tohum ticaretinde geçerli belge olan ISTA sertifikası istediğini, fakat gümrük işlemlerinde kullanılmadığını, ithal edilecek tohum paketlerinden numune alınarak tekrar çimlenme analizine tabi tuttuğunu belirten Aygun, ”İran yetkilileri ISTA sertifikasını dikkate almayacaksa, ithalat için istenen belgeler arasından bu belgeyi çıkarabilirler” dedi.
 
Suriye’nin ise bazı tohumların ihracatında, ”bazı tohumların önemli sayıdaki virüslerden ari olduğuna” dair yazı istediğini, ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ankara Zirai Karantina Müdürlüğünün virüslerden sadece işaretli olanların analizini yapabileceklerini söyledikleri ve ”biz yapamazsak hiçbir yerde yaptıramazsınız” dediklerini söyledi.
 
AB’DE SEBZE TOHUMU EŞDEĞERLİĞİ YETERLİ DEĞİL
 
Türkiye olarak AB’de sebze tohumu eşdeğerliğinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından halen sağlanamadığını belirten Aygun, şunları kaydetti:

DİĞER HABERLER
Solucan gübresine Çin ve İsrail'den talep

”Türkiye’nin OECD ülkelerinde sebze tohumları için de eşdeğerliğini sağladık ve bu, AB ülkelerinde dolaylı olarak tohum ticareti yapmanın önünü açmıştı. Ancak bu sonuç AB eşdeğerliğinin de elde edilerek bu konuda tam adaptasyonun ve serbest ticaret yapmamızın önündeki engeli kaldırmaya yeterli değildir.


Haber Tarihi: 17 Şubat 2011. 16:54
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x