Kurban Bayramı Basın Açıklaması
BASIN MENSUPLARINA
Hayvan sağlığı, sağlıklı et ve gıda tüketimi denildiğinde elbette ilk akla gelen Veteriner Hekimler olarak bizleriz. Kurban Bayramı ise dini bir vecibe olmasından dolayı her bireyin sorumluluk sahibi olmasını gerektiren bambaşka bir süreçtir.Celebinden kasabına, kasabından vatandaşına herkes bu dört günlük sürecin biz Veteriner Hekimlerle birlikte önemli bir paydaşıdır.
Dört günlük Kurban Bayramı süresince kesimi gerçekleştirilen hayvan sayısı bir yıl boyunca kesimi yapılan hayvanların neredeyse dörtte biri kadardır. Bu da hayvan hareketlerinin ve tüketime hazırlanan et miktarının dört günde normalin ne kadar üzerinde olduğunu gözler önüne sermektedir. Dolayısıyla artan hayvan hareketleri aşamasından etin tüketime hazır hale getirilmesine kadar kurbanlık hayvanların sağlığı ve refahına daha çok özen gösterilmelidir. Hayvan sağlığının sağlıklı et tüketimi demek olduğu ve bu sürecin de insan sağlığını doğrudan etkilediği unutulmamalıdır.Hayvan sahipleri hayvanlarını satış yapacakları alanlara ulaştırana kadar hayvan refahını akıllarından çıkarmamalıdır. Hem dini açıdan hem de bağışıklık sistemine katkısı ve hayvan sağlığı açısından kurbanlık hayvanlarına eziyet etmemelidirler.
Hayvan satış yerleri ve kesim yerleri kamu kurumları koordinasyonunda düzenlenmekte ve denetlenmektedir. Bu görevi yerine getirmek için kamu adına zabıtasından polis memuruna, veteriner hekiminden çevre mühendisine, din görevlisinden tahsildarına pek çok farklı meslek grubundaki personel görev yapmaktadır. Satış ve kesim yerlerinde doğru görev dağılımı ile doğru kurulmuş sistemler sayesinde dört günde yıl boyu kesimi yapılan hayvanların dörtte birinin kesiminin sağlanması mümkün olmaktadır. Hayvanların acı çekmeksizin öldürülmesi işlemi de hem insani anlamda hem de dini açıdan en önemli konulardandır. Kurban Bayramında görev alan kasapların işinin ehli olması en çok da bu nedenle önemlidir. Kasaplar hayvanın acı çekmeden kesimi sonrasında kanının iyice akıtılması gerektiğini, kesim hijyeninin önemini bilerek çalışmalıdır.
Din görevlileri de kurban kesiminde bilimsel olarak açıklanan; hayvan refahı, hayvan sağlığı, gıda güvenliği, halk sağlığı adına dikkat çekilen hususların göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulamalıdır. Kurban kesiminin bir ibadet olduğunu ve bu anlayışa sadık bir içtenlikle tüm kurallara uyulması gerektiği yönünde vatandaşı ve bu süreçte görev alanları yeterince bilgilendirmelidir.Kurban Bayramı sırasında ve sonrasında oluşan atıkların da çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde yok edilmesinin yanı sıra, et ve deri dahil tüm yan ürünlerin ülke ekonomisine katkı koymasını sağlayacak düzenlemeler için yatırım yapılması gerektiğini de hatırlamak da fayda vardır.
Tüm bu süreçte dini vazifesini yerine getirmek isteyen vatandaşların da sorumluluk sahibi olması gerekir. Olayın yalnızca kesilen bir hayvan ve iştahla yenilecek kavurmadan ibaret olmadığını aklından çıkarmamalıdır. Her dini vazifede olması gerektiği gibi sabırlı, insanlığını bir an dahi unutmadan, hayvanlara ve din kardeşlerine karşı bilinçli davranmalıdır.
Kesim sonrası etlerin saklanması ve tüketim şekline dair püf noktalar da göz ardı edilmemelidir. Tüm bunlar yoğun yaşanacak bu dört günlük süreçte karşılaşılacak sağlık sorunlarının da önüne geçilmesini sağlayacaktır.Bu nedenle basında spekülatif haberler yerine doğru isimlerden yapılan doğru açıklamalara yer verilmesine özen gösterilmelidir.
Kurban Bayramını dört günlük bir insanlık sınavı kabul ederek,insani duygularımızı yitirmeden geçireceğimiz sağlıklı bir Bayram olmasını diliyorum.
H.Gökhan ÖZDEMİR
İzmir Veteriner Hekimler Odası
Yönetim Kurulu Adına
Başkan