Kurban kesimi ve kesim sonrasında nelere dikkat edilmeli?!


unnamed (1)

 

 

Kurbanın kanı pıhtılaşmıyorsa ve dalak çok büyükse”Şarbon şüphesi”düşünülmeli…..

 

 Halim UTLU

 

Kurban kesimi ve kesim sonrasında nelere dikkat edileceği konusunda bir açıklama yapılarak “Kan pıhtılaşmıyorsa ve dalak çok büyükse “Şarbon şüphesi” ile mutlaka veteriner hekime müracaat edilmeli. Göğüs kafesinde yapışmalar, su toplanması ve inci tanesi gibi oluşumlar bulunmamalı.”denilerek, kurban kesecek vatandaşların dikkatli olmaları istendi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Samsun İl Müdürlüğü, kurban kesimi ve kesim sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bir açıklama yaptı.

 

Kanın iyice akıtılması şart

 

Kesimin, mümkünse askıya alınarak, keskin bir bıçak ile dini usul ve merasime uygun yapılması, hayvanın yemek borusu ile şah damarı olarak bilinen boğazın, sağ ve solunda yer alan iki kalın damarın, boynun alt bölümü ve çene arasındaki kısmın ortasında bulunan boğaz çıkıntısına rastlayan bölümden kesilmesi ve kanın iyice akıtılması gerektiğine dikkat çekilerek, “Aksi takdirde mikro organizmalar kolayca üreyerek, etin kısa sürede bozulmasına neden olur.” şeklindeki duyuruda, kurban kesimi ve kesim sonrasında nelere dikkat edileceği konusundaki uyarı şöyle;

 

Kurban kesimi sırasında nelere dikkat edilmeli?

 

DİĞER HABERLER
“Gebelikte yanlış beslenme bebeğe zarar veriyor”

Kurbanlık hayvanlar asgari teknik ve hijyenik şartları sağlamış uygun yerlerde kesilmeli.

 

Kesim, mümkünse askıya alınarak keskin bir bıçak ile dini usul ve merasime uygun yapılmalı. Hayvanın yemek borusu ile şah damarı olarak bilinen boğazın sağ ve solunda yer alan iki kalın damarı, boynun alt bölümü ve çene arasındaki kısmın ortasında bulunan boğaz çıkıntısına rastlayan bölümden kesilmeli.

 

Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Elinde kesik veya yara varsa hijyenik eldiven kullanmalı.

 

Kanın iyice akıtılması gerekmektedir, aksi takdirde mikro organizmalar kolayca üreyerek, etin kısa sürede bozulmasına neden olur.

Derinin yüzülmesi sırasında deriye zarar verilmemeli.

 

İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalı.

 

Kurban atıkları gelişi güzel çevreye atılmamalıdır. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından, bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmeli.

 

İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalı.

 

Kesimden sonra nelere dikkat edilmeli?

 

Kan pıhtılaşmıyorsa ve dalak çok büyükse “Şarbon şüphesi” ile mutlaka veteriner hekime müracaat edilmeli.

 

Göğüs kafesinde yapışmalar, su toplanması ve inci tanesi gibi oluşumlar bulunmamalı.

DİĞER HABERLER
Veteriner Hekimler ant içerek mezun oldu

 

 

Etlerde ve et yağında bazen sarı renk bulunabilir. Bu sarı renk, 24 saat bekletildiğinde tamamen kaybolmuyor veya azalmıyorsa, tüketmeden önce mutlaka veteriner hekime müracaat edilmeli.

 

Karaciğer ve akciğerler normal görünüm ve kıvamında olmalı, üzerinde su keseleri, apse benzeri şişlikler, varsa tüketilmeden kedi ve köpeklerin ulaşamayacağı derinlikte bir çukura gömülmeli.

 

Gübre, kan ve yenmeyen iç organlar ile çevre kirletilmemeli, atıklar mümkünse derin çukurlara gömülmeli, ya da sızdırmaz torbalarda genel çöp toplama mahallerine bırakılmalı.

 

Etler parçalar halinde temiz kaplara konularak oda ısısına gelene kadar bekletilmeli; sonra buzdolabına kaldırılmalı. Genel olarak etler kesimden 12-24 saat sonra tüketilmeli, mümkünse taze et, olgunlaşmadan tüketilmemeli.

 


Haber Tarihi: 22 Eylül 2015. 15:09
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x